Amerika szavaz: Hillary Clinton vagy Donald Trump? (Percről percre)


-A A+

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió. Hillary Clinton telefonon felhívta a Republikánus Párt jelöltjét, és elismerte vereségét. Kövesse a Maszol tudósításait a szavazás menetéről, jelöltek nyilatkozatáról és a végleges eredményről. Percről percre.

01:11
Itt az első részeredmény

Az első részeredmények Kentucky államből érkeznek. A CNN 1%-os feldolgozottságnál az alábbi eredményt közli.

Az állam amúgy a republikánusok egyik fellegvárának számít, Trump győzelme soha nem kérdőjeleződött meg.

00:46
Továbbra is hosszú sorok kígyóznak a szavazóhelyiségek előtt

A szavazói kedv rendkívül magasnak mutatkozik az Egyesült Államokban, a CNN-tól vettük át az alábbi képeket, amelyek New Yorkban, Denverben és Doverben készültek. 

00:40
George Bushnak egyik jelölt sem volt elég jó

George W. Bush szóvivője cáfolta azt a korábban elterjedt hírt, hogy az Egyesült Államok utolsó republikánus elnöke Hillary Clintonra szavazott volna. Freddy Ford a CNN-nek elmondta, a vol elnöki házaspár két hete leadta a szavazatát, az elnökjelöltek rubrikájáját üresen hagyták, alsóbb szinteken pedig a republikánus jelöltre szavaztak.

00:18
Mit várnak az amerikaiak a következő elnöktől?

A CNN hírtelevízió egyelőre nem közölt országos adatokat, viszont nyilvánosságra hozott egy olyan felmérést, amiből arra kapunk választ, hogy mi alapján döntöttek az amerikai állampolgárok a szavazófülkében.

A legfontosabb megállapításuk, hogy a szavazók 54%-a elégedett Barack Obama jelenlegi elnökkel, de 10-búl csak 4 örül az utódjának - bármelyik is legyen az.

Minden negyedik nevezte fontosnak, hogy a győztes változást hozzon, de ugyanannyian tartották fontosnak a tapasztalatot és a józan döntőképességet. A megkérdezettek zöme a gazdaság fellendítését tartotta a következő elnök legfontosabb feladatának, fele-fele arányban oszlottak meg a vélemények azzal kapcsolatban, hogy erre Trump vagy Clinton a legalkalmasabb.

A szavazók 70 százaléka fehér, 12 fekete, 11 százalék latino, 4 százalék ázsiai - mondja a CNN, az exit pollokat ismertetve. Négy évvel ezelőtt ez 72-13-10-3 volt. 

 

 

00:04
Romániai idő szerint 1-kor már többet fogunk tudni

Romániai idő szerint hajnali 1-kor lezárják a szavazást Kentucky (8 elektori szavazat) és Indiana (11) állam egyes részein. Mindkét állam hagyományosan a republikánus jelöltre szavaz, tehát Donald Trump jó startra számíthat.

Fél 2-kor két fontos államban zárják kezdik lezárni a szavazást: Észak- Karolinában (15) és Ohióban (18). Ez utóbbi az egyik legfontosabb csatatér állam. 2 órakor beindul a nagyüzem, mert újabb kilenc államban zárnak, és várhatóan befutnak az első előzetes adatok Floridáról (28), ami szintén az egyik legfontosabb csatatér állam.

Éjjel 3-kor újabb huszonegy államban fejezik be a szavazást, köztük Pennsylvania teljes területén (20) és Michiganben is (16). Egy órával később, 4 órakor már lesznek becslések New York államról (29) is, valamint befejezik a szavazást Arkansas államban (6) is, ahonnan Bill Clinton származik, tizennégy államban befejezik a szavazást. 5 órakor zárnak Kaliforniában is, ami 55 elektori szavazatot ér, és a demokraták egyik bázisa. Zár még Iowa, Montana, Nevada és Utah is. Ekkorra várhatóak az első televíziós eredményhirdetések. 

Hajnal 6-7 óra környékére várhatók a vereséget elismerő, majd a győztes beszédek is. (Index)

23:47
Két republikánus szenátor nem Trumpra szavazott

Az illinois-i Mark Kirk és a dél-karolinai Lindsey Graham is nyilvánosan vállalta, hogy nem pártja jelöltjére, Donald Trumpra szavazott. Kirk a demokrata Hillary Clintonra, Graham pedig Ewan McMullinra adta voksát.

23:21
Trump győzelme feje tetejére állítaná a pénzpiacokat
Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump győzelmét sokkal nagyobb piaci árfolyamkilengések követnék, mint Hillary Clintonét, mivel a piac ez utóbbit már beárazta, és kisebb kockázatúnak is tartja.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői az amerikai elnökválasztás várható piaci hatásairól kedd este összeállított - az eredmények ismertetése előtti utolsó - előrejelzésükben közölték: modellszámításaik alapján, ha Trump nyeri az elnökválasztást, a mexikói peso 10-22 százalék, a mexikói részvényárfolyamok 6-13 százalék közötti mértékben gyengülnének. Clinton győzelme esetén ugyanakkor 1,5-3 százalékos árfolyam-emelkedés várható a mexikói tőzsdéken.  Az amerikai tőzsdeindexek 5,9-12,7 százalékkal esnének, ha Trump győz, és 1,5-3,2 százalék között emelkednének, ha Hillary Clinton költözhet a Fehér Házba.

Az Oxford Economics számítási modellje azt jelzi, hogy Trump győzelme a mexikói szuverén dollárkötvények hozamát 80-120 bázisponttal emelné, Hillary Clintoné 20-30 bázisponttal csökkentené.

A ház londoni elemzői szerint a globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX volatilitási index 10-22 pont közötti mértékben emelkedne Trump győzelme után, és 1,5-3 ponttal csökkenne, ha a demokrata jelölt nyeri az elnökválasztást.

 Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedd esti előrejelzési csokra szerint Trump győzelme valószínűleg a dollárt is a mélybe küldené. A ház várakozása szerint a dollár 100 jen/dollár alá gyengülne a jelenlegi 105 jen/dollár körüli szintekről. A cég ugyanakkor a mexikói peso jelentős gyengülését is várja erre az esetre a dollárral szemben: a mexikói fizetőeszköz a jelenlegi 19 peso/dollár körüli árfolyamról akár 25 peso/dollárra is zuhanhat a Capital Economics elemzői szerint. A cég szerint hasonló kilengéseket okozhatna Trump győzelme a tőzsdéken is. A Capital Economics becslése szerint a New York-i értéktőzsde és a Nasdaq részvényeiből válogató, széles merítésű S&P 500-as index a mostani 2130 körüli szintről 2000 pont alá esne, és "nem lenne meglepő", ha az irányadó japán árfolyamindex, a Nikkei 225-ös 15 ezer pont alá kerülne a 17 ezer pont feletti jelenlegi tartományból, elsősorban a jen versenyképesség-rontó erősödése miatt.

A ház szerint a republikánus jelölt győzelme keltette világpiaci bizonytalanság 40 dollár körülire gyengítené a nyersolaj hordónkénti árfolyamát.

23:15
Ezt üzeni Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete

Az Egyesült Államok minden nagykövetsége ngyszabású fogadást tart a választások éjszakáján. A bukaresti nagykövetségen Hans Klemm nagykövet azt hangsúlyozta, hogy talán minden idők legfelfűtöttebb hangulatú választási kampánya van az amerikaiak mögött, de a választások eredménye is hosszú időre meghatározza  majd az Egyesült Államok fejlődését. 

23:04
Reuters/Ipsos: 90 százalék, hogy Clinton nyer
A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint Hillary Clinton 303 elektort szerezhet, Trump pedig 235-öt, de Floridában, Michiganben, Észak-Karolinában és Ohióban nagyon szoros a verseny, és Pennsylvaniában is kicsi Clinton előnye. Ha viszont Clinton a három nagy állam (Florida, Michigan, Pennsylvania) bármelyikében nyer, akkor valószínűleg meglesz a győzelemhez szükséges 270 elektora. Ráadásul szoros a verseny a republikánusnak számító Arizonában is, Utahban pedig a független Evan McMullinnak is esélye van a győzelemre. (Origo)

22:58
Donald Trump elszenvedte első vereségét

Donald Trump republikánus elnökjelölt feljelentést tett, mert Nevadában a szavazók egy helyütt a megengedett időn túl is voksolhattak.

Donald Trump kampánycsapatának helyszíni tapasztalatai szerint a nevadai Las Vegas egyik választóhelyiségében a múlt héten lehetővé tették, hogy a helyiség a hivatalos időn túl is nyitva tartson, hogy a korai szavazáson résztvevő, még várakozó emberek szavazhassanak.

A CNN tudósítása szerint az illetékes bíróság elutasította Trump panaszát.         

Nevada azon államok közé tartozik, ahol mód volt a korai szavazásra, s bár a szavazóhelyiségek reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, a törvény lehetővé teszi, hogy akik este nyolckor már sorban állnak, de még nem tudtak bejutni a szavazófülkébe, azok leszavazhassanak, vagyis a szavazóhelyiség nyitva maradjon.

Óvásában Donald Trump azt kérte az illetékes választási bizottságtól, hogy a vitatott választási helyiségben leadott szavazatokat különítsék el és ne adják hozzá a többi vokshoz, a választási eredmények esetleges későbbi vitatása miatt.         

Sem az ügyben illetékes nevadai hatóság, sem a Clinton-kampány nem reagált a republikánus elnökjelölt lépésére. David Bossie, Trump kampányának helyettes szóvivője azonban az MSNBC televízióban azt mondta: nem arról van szó, hogy így akarnák elbátortalanítani a spanyolajkú szavazókat, hanem arról, hogy "tiszteletben kell tartani a játékszabályokat".         

Nyilatkozott a Fox televíziónak Donald Trump is. Az üzletember leszögezte, hogy meg kell őrizni a választások tisztaságát. Kitért arra is, hogy ahol elektronikusan szavaznak, ott sok helyütt gond van a gépekkel, amelyek szerinte automatikusan demokratákra fordítják át a republikánus szavazatokat. "Nem hiszem, hogy a választásnak ma éjjel vége lesz" - fogalmazott a Fox televízió munkatársának kérdésére válaszolva Trump, majd hozzátette: mielőtt elfogadná a választási vereséget, még utána néz, hogy a választások során hol, mi történt.

Az amerikai médiában elhangzó első kommentárok szerint Trump és kampánycsapata  érezheti, hogy a republikánusok elveszítik az elnökválasztást, s ez az első óvás a jele lehet annak, hogy később vitatják majd a választási eredményt.
22:08
Kire szavazott Melanie Trump?

Felrobbantotta az internetet a Trump-házaspár szavazásakor lekapott alábbi fotó, amelyen Donald Trump épp megpróbálja meglesni, hogy kire szavazott a felesége, Melanie.

22:03
Bernie Sanders is leadta voksát...Hillaryra

Amint valószínűleg emlékeznek, Bernie Sanders volt Hillary Clinton legkomolyabb vetélytársa a a demokrata előválasztások alkalmával. Az idős szenátor New Yorkban adta le szavazatát, majd az alábbi Twitter-üzenetben egyértelműsítette, hogy kire is voksolt. 

„Remélem, hogy ma megverjük, jól megverjük Donald Trumpot” – írta.

21:56
Bajba kerülhet Trump fia

Amint a Maszol is beszámolt róla, Eric Trump, a republikánus elnökjelölt, Donald Trump fia büszkét posztolta Twitter-adatlapján egy fényképet szavazócédulájáról. Tette felkeltette egy demokrata szervezet figyelmét is, amely bűnvádi keresetet indított a Trump-fiú ellen, ugyanis New York államban tilos a szavazócédula lefényképezése.

Eric Trump közben törölte posztját, viszont az nem tűnt el nyomtalanul az internetről. 

20:21

Guam a Mariana-szigetvilág egyik szigete a Csendes-óceán nyugati részén, és nem szövetségi állama, hanem külső területe az Egyesült Államoknak, nevezik külbirtoknak is. A guamiak amerikai állampolgárok, de szavazatuk az elnökválasztáson nem számít, mert nincs képviseletük az elektori kollégiumban. Ugyanakkor a szövetségi törvényhozásba küldenek képviselőt. 

A szigeten 52 ezer a regisztrált választók lélekszáma, és közülük valamivel több mint 32 ezren jelentek meg az urnáknál. Elsöprő többségük, 71,63 százalékuk Hillary Clintonra szavazott. Noha az országos eredménybe nincs beleszólásuk, a guamiak döntésére mégis odafigyelnek az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedekben ugyanis mindig az nyerte meg az elnökválasztást, aki Guamon győzött. (MTI)

19:44
Kisebb incidens történt Trump szavazása előtt

Letartóztattak két hangoskodó nőt, akik Trump-ellenes üzenetekkel a testükön, félmeztelenül jelentek meg abban a manhattani iskolai sportnokban, ahol a republikánus elnökjelölt készült leadni a szavazatát. (The Guardian)

 












EZT OLVASTA MÁR?

X