Amerika szavaz: Hillary Clinton vagy Donald Trump? (Percről percre)


-A A+

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió. Hillary Clinton telefonon felhívta a Republikánus Párt jelöltjét, és elismerte vereségét. Kövesse a Maszol tudósításait a szavazás menetéről, jelöltek nyilatkozatáról és a végleges eredményről. Percről percre.

06:46
Georgia, Wisconsin és Iowa is Trumpé

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok „kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió. A hírcsatorna szerint a 10 elektori szavazatot jelentő Wisconsin mellett Trump Iowában is szerzett 6 elektori voksot az elnökválasztó elektori kollégiumban, melyben 270 voks kell ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

Korábban a CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a republikánus jelölt elhódította Georgiát is. 

06:42
Washington állam Clintoné

Washington állam Hillary Clintonra szavazott, aki ezzel közelebb lopózkodott Donald Trumphoz. Az elnöki tisztség megnyeréséhez 270 elektori szavazatra van szükség.

 

06:36
Florida Trumpé, ismét átvette a vezetést

Donald Trump republikánus elnökjelölt óriási lépést tett a Fehér Ház felé, hogy megkapta a csatatér-államnak számító Florida 29 elektorát.

06:18
Clinton megnyerte Oregont, Trump Nebraskát

Mindkét jelölt behúzott egy-egy államot, Clinton Oregont, Trump pedig Nebraskát.

Bár a demokrata jelölt 197-187-re vezet, a szakértők szerint Trump örülhet a végén.

Ami hatalmas csapás lehet Clintonnak: Pennsylvaniában is fordított Trump, néhány ezer szavazattal vezet.

06:10
Észak-Karolina megnyerésével Trump ismét befogta Clintont

Négyre csökkent a két jelölt közötti különbség Hillary Clinton és Donald Trump között, miután Észak-Karolina „bevörösödött”.

06:02
Kalifornia és Hawaii Clintoné, Idaho Trumpé

Kalifornia 55 elektorának megnyerésével Hillary Clinton országos szinten átvette a vezetést .

05:59
AP, Politioco: Florida Trumpé

A hivatalos szavazatszámlálás több mint egy órája „befagyott” Florida államban, de immár két médiaintézmény - AP és Politico  - is Donald Trumpnak ítélte az államot.

A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal.

Közben a korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times című amerikai lap helyi idő szerint kedd éjjel már azt írta: 95 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök.

05:41
Végre Clintonnak is „leesett” valami, övé Virginia és Colorado

Hosszú, demokrata szempontból túl hosszú idő után Hillary Clinton is megnyert két szövetségi államot, a 13 elektort adó Virginiát és a 9 elektort adó Coloradót.

05:27
Trumpé Ohio is

Donald Trump óriási győzelmet könyvelt el azzal, hogy Ohio szövetségi államot is megnyerte. Az amerikai elnökválasztások történetében soha nem nyert még republikánus elnökjelölt Ohio megnyerése nélkül.

Ezzel Trump tovább növelte előnyét. A New York Times már 87 százalékra teszi a republikánus elnökjelölt győzelmi esélyeit.

05:24
Donald Trump Bushékat ostorozza, mert nem rá szavaztak

Donald Trump republikánus elnökjelölt Bushékat ostorozza, mert nem rá szavaztak.

Rádiós interjúban ostorozta kedden este Donald Trump a két volt elnököt, George H. Busht és fiát, George W. Busht, mert egyikük sem rá szavazott az elnökválasztáson. A két volt republikánus elnök a magát független konzervatívnak valló Evan McMullinre szavazott, s ezt a sajtó nyilvánosságra is hozta. „Azt  gondolom, hogy ez nagyon szomorú" - fogalmazott Trump, s felidézte, hogy korábban többször is nagyon kritikusan szólt arról, hogy George W. Bush megindította a háborút. Ezt a kedd esti interjújában is "szörnyűséges döntésnek" minősítette. Bár hozzátette: nem tudja, hogy bírálatainak volt-e egyáltalán hatásuk.

A republikánus elnökjelölt ugyanebben az interjúban bírálta Massachusetts állam republikánus kormányzóját, Charlie Bakert és Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátort, mert ők is Evan McMullinre voksoltak. Graham szenátor, aki Twitter-üzenetben jelentette be, hogy McMullinre voksolt, korábban vetélytársa is volt Trumpnak, hiszen szintén indult az elnökjelöltségért.„Beteg dolog ez, csúnyán kikapott tőlem az előválasztásokon" - mondta Trump a dél-karolinai szenátorról, indokolva ezzel Graham elmaradt szavazatát.

05:16
Új-Mexikó Clintoné, Missouri Trumpé

Két újabb állam - Új-Mexikó és Missouri - dölt el, a felek „testvériesen” megosztoztak rajtuk. Jobban ebből az osztozkodásból is a republikánus elnökjelölt jött ki, ugyanis Missouriban 10 elektort kapott Hillary Clinton Új-Mexikó-i 5 voksával. Az állás ezzel 149-109-re módosult. A győzelemhez 270 elektori szavazatot kell összegyűjtenie valamelyik félnek.

05:11
A Trump-stáb elkezdett reménykedni

Ivanka Trump posztolta Twitter-adatlapján az alábbi képet, amin a Trump-stáb izgatotta figyeli a beérkező eredményeket.

04:59
A New York Times szerint már Trump az esélyesebb

A New York Times 66 százalékra teszi annak az esélyét, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke. 

Montana szövetségi állam 3 elektorának megnyerésével Trump 139-104-re növelte előnyét. Az elnöki tisztség megnyeréséhez 270 szükséges.

04:48
Floridában, Ohióban, Virginiában és Georgiában is Trumpnak áll a zászló

Egyre idegesebbek a Hillary Clinton győzelméért szurkolók, ugyanis Donald Trump több olyan államban is vezet, amelyeket Barack Obama az elmúlt két elnökválasztás alkalmával megnyert. 

Trump vezet Floridában 95 százalékos feldolgozottságnál 49,0-47,8-ra, Virginiában 80 százalékos feldolgozottságnál 47,6-47,3-ra, Ohioban 61 százalékos feldolgozottságnál 53,0-42,6-ra, New Hampshire-ben 30 százalékos feldolgozottságnál 47,8-47,0-ra, Michiganben 20 százalékos feldolgozottságnál 49,5-45,4-re. Wisconsinban 24,7 százalékos feldolgozottságnál 50,2-44,7-re, Pennsylvaniában Clinton 57,6-39,2-re vezet 25 százalékos feldolgozottságnál, Coloradoban pedig 49,4-43,2-re 51 százaléknál.  Szakértők szerint az elnökválasztás kulcsa Florida lesz, az öttani 29 elektori szavazat megnyerésével Trump óriási lépést tenne a Fehér Ház felé.

04:46
Republikánus marad a Kongresszus

A CNN előrejelzése szerint a republikánusok megőrzi többségüket a Kongresszusban.












EZT OLVASTA MÁR?

X