Amerika szavaz: Hillary Clinton vagy Donald Trump? (Percről percre)


-A A+

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió. Hillary Clinton telefonon felhívta a Republikánus Párt jelöltjét, és elismerte vereségét. Kövesse a Maszol tudósításait a szavazás menetéről, jelöltek nyilatkozatáról és a végleges eredményről. Percről percre.

09:01
Paul Ryan házelnök gratulált Donald Trumpnak

A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is. (hirado.hu)

08:43
Lassan megszólalnak az európai politikusok is

Ursula von der Leyen német hadügyminiszter egy reggeli tévéműsorban sokkolónak nevezte Trump várható győzemét. Mint fogalmazott: "Európának érdeke, hogy az USA nyitott maradjon a világra. Sok a nyitott kérdés Trump szándékait illetően, főleg a NATO-val és Putyinnal kapcsolatban."

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője gratulált Trumpnak.

08:41
Trump elvitte Pennsylvaniát

Donald Trump hatalmasat lépett előre: övé Pennsylvania állam, ami újabb 20 elektort jelent. A republikánus elnökjelölt ezzel 264 elektort tudhat a magáénak a győzelemhez szükséges 270-ből.

Clinton csak akkor nyerhet, ha mindenhol övé az elsőbbség, de erre kevés esélye van Arizonában, Michiganben és Wisconsinban is.

08:23
A republikánusok megszerezték a többséget a szenátusban

Miután Pennsylvaniában nyert a republikánus jelölt, a szenátus az övék: ha Trump győz, ők ellenőriznék a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat is, és ők választhatnák meg a legfelsőbb bíróság hiányzó tagját is.

08:23
Most már biztos: Nevadában Clinton nyert

A csatatér államnak számító Nevadában Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje nyert egybehangzó előrejelzések szerint. Clinton ezzel hattal növelte elektori szavazatinak számát, de még így is jelentősen elmarad a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögött. (hirado.hu)

08:22
Obama: bármi lesz is, holnap is felkel a Nap

A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, “néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le. ”Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle” – vélekedett az amerikai elnök. (hirado.hu)

07:59
Marad a republikánus többség a kongresszusban

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine. (hirado.hu)

07:46
Beszakadt a mexikói peso árfolyama

Csaknem 10 százalékkal esett szerda reggel a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói peso árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatér államában Donald Trump, a republikánusok jelöltje vezet, vagy jobban szerepel a korábban vártnál.

Reggel 19,8619 peso ért 1 amerikai dollárt, míg nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett hozzájutni az amerikai fizetőeszközhöz. A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését. (MTI)

07:32
Farage: ez a Brexitnél is nagyobb húzás lesz

Nigel Farage nem lepődött meg annyira azon, hogy Trump ilyen jól teljesít az amerikia elnökválasztáson. Szerinte a felmérések hibásak, és politikai forradalmat hozhat Donald Trump győzelme, melyet már készpénznek vesz.

„2016 két óriási politikai forradalom éve lesz. Azt hittem, a Brexit volt az év nagy húzása, de úgy tűnik, ez még nagyobb lesz” – mondta a Brexit egyik fő szószólója, aki többször is kampányolt az Egyesült Államokban Donald Trump mellett. (hirado.hu/Guardian)

07:43
Legfeljebb döntetlen lehet

Ha Clinton behúzza Pennsylvaniát és Michigant (ahol fordítania kell), továbbá az összes többi helyet, ahol vezet (New Hampshire, Maine, Minnesota), akkor pont 269 elektori voksa lesz. Trumpnak pedig ugyanennyi, mivel összesen 538 elektor van – számolta ki az Index. Még semmi nem dőlt el, de óriási fordulatra lesz szükség az elkövetkezendő órákban ahhoz, hogy ne Donald Trump legyen az  Egyesült Államok következő elnöke – írja a hvg.hu.

07:40
Itt követheti élőben az eredményeket

Ezen a térképen élőben követheti az eredményeket: 


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

07:31
Nevadában Clinton nyerhetett

A brit Guardian Nevadát Hillary Clintonnak adta, így 244-215-re vezet Donald Trump. 270 elektori helyre van szükség az elnöki poszt megszerzéséhez. (MTI)

07:26
Trump újabb csatatér államban, Iowában is nyert

Újabb, csatatér államnak számító államban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump republikánus elnökjelölt - jelentette a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió szerda hajnalban.

A CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, melyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump illetve Clinton elektori szavazatainak számát. Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást. (MTI)

07:15
Trump egyre jobban vezet Pennsylvaniában is

93 százalékos feldolgozottságnál 48,67-47,83-ra vezet Trump Pennsylvaniában. Ez 2 530 585 szavazatot jelent 2 486 696-tal szemben. (Origó)

06:59
Temetési hangulat a Javits Centerben, báloznak a Trump Hotelben

Kipukkadt a hangulat a Hillary Clinton támogatóit befogadó Javits Centerben, a CNN helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy nagyon sokan elhagyták már a termet, sokan tenyerükbe temetik arcukat és sírnak.

Teljesen ellentétes hangulat uralkodik a Trump Towerben levő hotel konferenciatermében, itt sokan már pezsgőt bontottak. 












EZT OLVASTA MÁR?

X