Bemutatták Nagyváradon Demény Péter paródiakötetét


-A A+

Hosszi idő után ismét könyvbemutatót tartottak Nagyváradon, ahol először mutatták be Demény Péter Korona-változatok című paródiakötetét.

A nemrég megjelent kötetről, melyben Könczey Elemér karikatúrái illusztrálják Demény Péter paródiáit, a szerzővel és az Ábel kiadót képviselő Szikszak Attila szerkesztővel Simon Judit szerkesztő, a Holnap kulturális Egyesület vezetője és Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett, miután Szamos Marian, az Ady Endre Emlékmúzeum muzeográfusa köszöntötte a múzeum teraszán egybegyűlteket.

Körülbelül 120 nap telt el a legutóbbi rendezvény óta, mondta Szűcs László, aki az újraéledő kulturális események említése mellett megemlékezett az elmúlt hónapok veszteségeiről, Szilágyi Aladárról, Péter I. Zoltánról és a Budapesten elhunyt Nikolits Árpádról is. Mint mondta, hamarosan újabb könyvbemutatókra is invitálják a közönséget, a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában megjelent ugyanis  két váradi szerző, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa verseskötete.

A nevével Tamási Áron főhősét idéző Ábel kiadót 2020-ban, a tankönyvreformok idején alapította meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, idézte fel Szikszai Attila, és időközben elmozdultak az irodalom felé is. Régi ismeretség fűzi a szerzőhöz, a közösségi oldalon is követi munkáját, így mikor a paródiák körülbelül fele megjelent a Facebookon, arra gondoltak, hogy ezeket könyv formájában is ki kellene adni, s bár a könyvkiadás támogatás nélkül nagy kihívás, belevágtak. Könczey Elemérrel már Demény Péter egyeztetett, így született meg az a 19 grafika, melyek önmagukban is egy történetet mesélnek el, mondta Szikszai Attila.

A bölcsesség és a butaság is megihleti

Akárcsak mindenki más, ő is szomorú lett, mikor bezártságra kényszerültünk, és mivel neki szüksége van az inputokra, mivel minden megihleti, először nem tudta elképzelni, mit fog magával kezdeni, mesélte Demény Péter. Az első paródiákat „csuklóból” írta meg, s nem tervezte, ahogy más sorozatainál sem, hogy sorozat lesz belőlük. Szüksége van a gyors reakciókra, és ehhez megfelelő felület a Facebook. A Látónál két alapszabályt tartanak be, nem írnák egymás könyveiről, illetve nem közölnek olyan szöveget, ami bárhol már megjelent, ő sem várja el, hogy a Facebookon közzétett verseit, jegyzeteit stb. másként kezeljék, de arra is van példa, hogy elkérik közlésre tőle azokat.

Ha valaki üres szép szavakat mond, gyanakvóvá válik, és „nem jó kultúra az, ami nem veszi jól a humort”  – mondta Demény Péter, aki később Simon Judit felvetésére, miszerint az ember azokat parodizálja, akiket nagyon szeret, vagy akiket nagyon nem, megjegyezte: „A langyosokat kiköpi a paródiaíró”. Mint mondta, nagyon sokat olvas, és vannak,akiket nagyra tart, de például Fejes Endre Rozsdatemetőjét mégsem tudta megragadni.

Az íráshoz kell egyfajta magabiztosság, a paródiához még több, fogalmazott a szerző, aki többek között Ady Endre-, Esterházy Péter-, Bodor Ádám-, Tompa Andrea- és Robert Burns-paródiákat is olvasott fel a könyvbemutatón. A kötetet – melybe nem került be minden Facebook-on megjelent szöveg, de tartalmaz olyan paródiákat is, melyek nem jelentek meg a közösségi oldalon az Ábel Kiadó honlapján  lehet megrendelni.








EZT OLVASTA MÁR?

X