Kultúra

  • Transzparencia és gondolatiság – Knyihár Amarilla kiállítása

    Knyihár Amarilla festményeiből nyílt kiállítás Marosvásárhelyen kedden este a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben. A kiállító képzőművészt és munkáit Szepes Hédi budapesti művészettörténész méltatta, a román nyelvre Spielmann Mihály által lefordított szöveget Mana Bucur, a Képzőművészek Szövetségének Maros megyei elnöke tolmácsolta.
  • Bernarda Alba háza a Csíki Játékszínben

    A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak zenés előadását, a Bernarda Alba házát láthatják a csíkiak március 26-án, kedden 20 órától, a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében.
  • Moliére vígjátéka Székelyudvarhelyen

    Március 21-én, csütörtökön 19 órától ismét a székelyudvarhelyi színpadon A fösvény. Moliére vígjátékát Csurulya Csongor állította színpadra.
  • Szaniszló Ferenc visszaadja a Táncsics-díjat

    Visszaadja a Táncsics-díjat Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének Szaniszló Ferenc újságíró. Ezt maga az érintett jelentette be szerda este az Echo televízióban.
  • Hamisítatlan ír történetet mutat be a Harag György Társulat

    A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2012-2013-as színházi évad ötödik nagyszínpadi bemutatójaként John Millington Synge A nyugati világ bajnoka című művét tűzi műsorára.
  • Változások a Szent György Napok helyszíneiben

    Szembetűnő változás lesz az ipari cikkek vásárában, átköltözik a játszópark, és újra a központból indul a Gáll Lajos futónap – jelentették be a Szent György Napok szervezői csütörtökön egy informális sajtótájékoztató keretében. Dancs Zsolt, a fesztivál programigazgatója statisztikákkal cáfolta azt a hírt, miszerint a helyi zenekarok kiszorultak volna a városnapok programkínálatából.
  • Színházon kívülállókat várnak – színházi alkotómunkára

    Közel hozni a nézőhöz a színházat, a színpadra felléptetni, színésszé, vagy színházi alkotó emberré tenni azt, aki eddig csak passzívan, a nézőtérről csodálta a függönyön túli világot – ez a célja az Atelier 200 workshopnak, amelyre már több mint százan jelentkeztek, de még most sem késő: a kétszázig még van hely.
  • Andrei Marga ellen tüntettek a Párizsi Könyvszalonon

    A Párizsi Könyvszalont bojkottáló román értelmiségiek arcmását maszkként viselő fiatalok tiltakoztak csütörtök este a rangos könyvvásáron felállított román stand előtt a Román Kulturális Intézet (ICR) politizáltsága ellen.
  • Brüsszelben koncertezett a Huniadi Cantores

    A Huniadi Cantores régizene együttes koncertezett csütörtök este a brüsszeli Balassi Intézetben, Winkler Gyula EP-képviselő meghívására.
  • Színházi Világnap a Figuránál

    Egész napos programmal készül a Figura Stúdió Színház a Színházi Világnap alkalmából, március 27-én, szerdán. Ezen a világszerte, minden színház által megünnepelt napon a Figura is feltárja kapuit, 11 és 16 óra között minden órában Kulissza túrára kerül sor. Ezzel párhuzamosan a színház előcsarnokában megnyit a Figura-kávézó, ahol díszlet-, jelmez-, kellék- és plakátkiállítás, plakát- és szórólapbörze várja az érdeklődőket.
  • A Színház Világnapja a Csíki Játékszínben

    A Csíki Játékszín minden évben megemlékezik a Színház Világnapjáról. A március 27-én 19 órakor műsorra tűzött Karnebál előadás előtt Bogdán Zsolt, színművész olvassa fel a világnapi üzenetet. Az előadásra a Don Juan bérlet érvényes, illetve jegyek is válthatók.
  • A Teleki Téka Románia második legszebb könyvtára

    A marosvásárhelyi Teleki Téka Románia második legszebb könyvtára - állapította meg a 9am.ro portál, amely toplistát készített a hazai közgyűjteményekről és a nekik otthont adó épületekről.
  • Váradon a 25 éves Csík Zenekar

    Erdélyi turnéja első állomásaként Nagyváradon koncertezik a Kossuth-díjjal kitüntetett Csík Zenekar. A sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő együttes koncertjére a Szigligeti Színházban kerül sor április 15-én, hétfőn 19 órától. A zenekar tagjai: Makó Péter - fúvós, Majorosi Marianna - ének, Barcza Zsolt - cimbalom / harmonika, Bartók József - bőgő, Csík János - hegedű, Szabó Attila - hegedű, Kunos Tamás – brácsa.
  • Minden generációnak szól a Színházi Világnap Sepsiszentgyörgyön

    Színész-zenekar koncertjével, sikerdarabbal, egyéni előadással és bábszínházzal ünnepli a Színházi Világnapot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron társulat. Az ünnepi eseménysorozat holnap, szerdán 14 órakor kezdődik és éjfél utánig tart, tájékoztatta a maszol.ro-t Nagy B. Sándor, a színház irodalmi titkára, aki szerint minden rétegnek felejthetetlen élményeket kínálnak.
  • Dario Fo üzenete a Színház Világnapján

    Ma, március 27-én a világ minden teátrumában a Színház Világnapját ünneplik. Thália napját 1962 óta ünneplik annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.