Kultúra

  • Mágikus ötös: Neumarkt Brass Quintet koncert Gyergyóban

    A Neumarkt Brass Quintet koncertezik április 10-én, szerda este 7 órától Gyergyószentmiklóson, a Művelődési Ház Nagytermében.
  • „Befogadó és elfogadó” – megkezdődött a magyar irodalom tantárgyverseny

    Brassóban szervezték meg a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának megnyitóját szerda este. A tantárgyversenyt 43. alkalommal szervezik meg a magyar középiskolás diákok számára. A brassói Spiru Haret Egyetem dísztermébe az ország 18 megyéjéből érkeztek a megyei szakaszok győztesei, közel 150 diák és az őket kísérő magyartanárok.
  • Miskolc és Szatmárnémeti vendége a Tompa Miklós Társulat

    Április 6-8. között Miskolcon és Szatmárnémetiben vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Miskolcon a Határtalan Napok keretében, Szatmárnémetiben az Északi Színház Harag György Társulatának vendégeként lépnek fel a marosvásárhelyi művészek.
  • Velence nem akar Európa kulturális fővárosa lenni

    Velence polgármestere visszaléptetné városát az Európa kulturális fővárosa címre jelöléstől. A lagúnák városa eredetileg a 2019-es évre pályázott erre. Mint ismeretes, a 2020-as romániai jelölésért ádáz harc folyik több nagyváros - Kolozsvár, Temesvár, Iasi, Arad - között.
  • Négy és fél perc alatt fogyott el a 65 ezer jegy a Rolling Stones-koncertre

    Négy és fél perc alatt fogyott el a 65 ezer belépő a Rolling Stones nyári londoni koncertjére. A veterán rockerek július 6-án lépnek fel a Hyde Parkban. Az együttes 44 év után tér vissza a London közepén terpeszkedő városnyi parkba.
  • Elhunyt Bigas Luna, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője

    Hatvanhét évesen elhunyt Bigas Luna díjnyertes spanyol filmrendező, forgatókönyvíró, Penélope Cruz és Javier Bardem felfedezője. Az alkotó szombaton halt meg katalóniai otthonában, rákbeteg volt.
  • Színházi táborra várnak jelentkezőket

    A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen belül működő Colloquia Nyelvvizsgaközpont 2013. július 8-12. között ismét megszervezi a magyar partiumi színházi tábort, melyen a résztvevők bepillanthatnak a színészek izgalmas, ám annál nehezebb világába.
  • Balás András erdélyi körúton

    Író-olvasó találkozók sorozatán találkozhat az erdélyi olvasóközönség Balás Andrással. Az Egyesült Államokban élő szerzőnek a közelmúltban jelent meg Tudomány és helytállás című kötete. Ezzel kapcsolatban beszélgethetnek az íróval az érdeklődők Erdély több településén.
  • Történelem és krimi határán - Sepsiszentgyörgyön

    A csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó közönségtalálkozójának helyszíne lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasóterme 2013. április 9-én, kedden, 18 órai kezdettel.
  • Költészet napja a Művészetek Palotájában

    A kortárs magyar költészet meghatározó alkotói, köztük Juhász Ferenc, Csoóri Sándor, Lator László és Kányádi Sándor részvételével, egész napos rendezvénnyel ünnepli a költészet napját április 11-én a budapesti Művészetek Palotája.
  • Kolozsvári ünnepi előadás Beckett születésnapján

    107 éve, 1906 április 13-án, nagypénteken született Samuel Beckett. Valamikor csak az irodalmi elit réteg olvasta műveit, ma már a nagyközönség is érti és élvezi az abszurd dráma alapműveit. Az 50 éve bemutatott Godot-ra várva című drámát szerzője születésnapján, szombaton április 13-án este 7 órától, valamint vasárnap, április 14-én délután 5 órától a prágai Nemzeti Színház mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadást cseh nyelven játsszák magyar és román nyelvű feliratozással.
  • Költészet napja: Rostás-Farkas György estje Váradon

    A költészet napja alkalmából a Várad irodalmi folyóirat vendége a József Attila-díjas költő, ROSTÁS-FARKAS GYÖRGY, akinek estjét április 12-én, pénteken 18 órától tartják a folyóirat szerkesztőségében (December 1. – Nagyvásár tér 12.). Az esten közreműködik Kocsis Csaba énekmondó (Berettyóújfalu).
  • Panek Kati kapja az EMKE Poór Lili-díját

    Panek Katinak ítélte oda a Poór Lili-díjat idén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) élményszerű színészi teljesítményeiért, a kolozsvári magyar színjátszás elkötelezett szolgálatáért – tájékoztatott kedden a Kolozsvári Állami Magyar Színház.
  • Már szervezik az idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet

    Az idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhét szervezési folyamatának első fontosabb lépéseként munkamegbeszélést tartottak kedden a kolozsvári magyar könyvkiadók az RMDSZ főtitkárságán való. A Romániai Magyar Könyves Céh és az RMDSZ főtitkársága által kezdeményezett találkozó célja a tavalyi rendezvény elemzése, valamint az idei irányelvek közös kialakítása volt. Az egyeztetésen a Koinónia, a Polis, az Ábel, a Kriterion, a Művelődés kiadók, valamint az IDEA könyvműhely képviselői vettek részt.
  • Zentára hívják a verset éneklőket

    A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Weöres Sándor születésének századik évfordulója és a „2013 a külhoni magyar kisiskolások éve" program jegyében, a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével 2013. május 16-a és 19-e között megrendezi az Énekelt Versek XVIII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Harkai Vass Éva Szirmai Károly és Híd irodalmi díjas költő.