Kultúra

  • Kulturális vonatkozású pályázati tanácsadást indít az RMDSZ

    Áprilisban indítja útnak hét állomásos, pályázatíró tanácsadó körútját az RMDSZ Kulturális Főosztálya, amely keretén belül kétnapos képzéseken, szakemberek bevonásával a hazai és Európai Uniós pályázási rendszert, valamint az Európai Unió kulturális keretprogramjával kapcsolatos tudnivalókat ismertetik meg a résztvevőkkel.
  • Elhunyt Illés Károly, az Illés egyik alapítója

    Hosszan tartó betegség után 69 éves korában szerdán elhunyt Illés Károly, az Illés együttes alapító tagja, a zenekarvezető Illés Lajos testvére. Temetéséről később intézkednek - közölte a család.
  • Konferenciát tartanak a székelyudvarhelyi Csonkavárról

    A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és Székelyudvarhely Polgármesteri
    Hivatala székelyföldi várkonferenciát szervez 2013. április 5-én.
    A tudományos ülésszak központi témája – a székelyföldi várak
    helyzetismertetésén túlmenően – az udvarhelyi Csonkavár aktuális helyzete.
  • A makrancos hölggyel vendégszerepel Szatmáron a marosvásárhelyi társulat

    A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című produkciójával vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színházban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Harag György Társulat meghívására érkező előadást 2013. április 8-án, hétfőn 19 órai kezdettel tekintheti meg a közönség.
  • 2012-ben is a Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum

    A párizsi Louvre volt a leglátogatottabb művészeti múzeum 2012-ben - hozta nyilvánosságra szokásos évi összesítését a The Art Newspaper című művészeti szaklap, ismertetve a legnépszerűbb kiállítások százas listáját is, amelyre felkerült a budapesti Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című tárlata is.
  • Figura kiállítás és Kulissza túrák továbbra is

    A Figura Stúdió Színház a Színházi Világnapon megszervezett nyílt nap alkalmával Kulissza túrákat indított, melyeken egy nap alatt közel 200 diák vett részt. A rendhagyó intézménylátogatás során az érdeklődők az épület olyan zugaiba is betekintést nyerhettek, amelyek a nézők előtt rendszerint zárva vannak.
  • Fotótábort szerveznek Medgyesen és környékén

    A Hargita Megyei Kulturális Központ 27. fotótáborára Szeben megyében, Medgyesen és környékén április 5-10. között kerül sor. A tábor Babota Tibor, szentszéki tanácsos képviseletében a medgyesi Szeplőtelen Fogantatás Római Katolikus Plébánia meghívására jön létre. Ez az alkalom a 2011-ben Nagyszebenben és környékén szervezett tábor folytatása.
  • A prágai nemzeti színház társulatát várják Kolozsvárra

    Samuel Beckett születésének napján, április 13-án láthatja a kolozsvári közönség a drámaíró egyik leghíresebb darabját, a Godot-ra várva című előadást, amelyet a Prágai Nemzeti Színház hoz el a kincses városba.
  • Paradicsomi hely kultúra- és kávéfogyasztóknak Marosvásárhelyen

    Könyvesbolt, könyvkölcsönző elvihető kötetekkel, kávézó, ahol olvasni lehet, filmvetítések, beszélgetések, felolvasások, illetve minden, ami a kultúrához tartozik, megtalálható lesz az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Gógról elnevezett új helyiségében – ismertették a program ötletgazdái, a bábszínház munkatársai azon a sajtótájékoztatón és megnyitó ünnepségen, amelyen a Színházi Világnapot is megünnepelték a jelenlevők.
  • Tavaszi Farsang, azaz Karnebál Csíkban

    A Csíki Játékszín április 4-én, csütörtökön 19 órától a Tiborc bérleteseknek játssza a Karnebált. Április 5-én, pénteken 19 órától pedig a Hamlet bérletesek tekinthetik meg a vígjátékot. A fennmaradó helyekre jegyet is lehet váltani.
  • Megkezdődött az Idegesítő filmek nemzetközi fesztiválja

    Második alkalommal rendezik meg az Idegesítő filmek nemzetközi fesztiválját a dél-franciaországi Marseille-ben: a hétvégén kezdődött kéthetes seregszemlén a forgalmazás hagyományos kritériumaiba nehezen besorolható, ezért moziban nem is látható - túl hosszú, túl komoly, túl kísérletező, túl amatőr, túl politikus, túl beszédes vagy éppen dialógus nélküli, azaz valamiért nézhetetlennek és unalmasnak tartott - filmeket mutatnak be.
  • Erdélyi turnéra indul a Csík Zenekar

    Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen koncertezik április közepén a 25 éves Csík Zenekar. A Kossuth-díjjal kitüntetett, sajátos hangzásvilágú zenekar turnéját Nagyváradon kezdi április 15-én, hétfőn 19 órától a Szigligeti Színházban.
  • Barbu: a Brukenthal igazgatója mondjon le!

    Lemondásra szólította fel Daniel Barbu a nagyszebeni Brukenthal Múzeum igazgatóját, Sabin Lucát. A kulturális tárca vezetője szakmai etikátlansággal vádolja a múzeumigazgatót, mert ez utóbbi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy az általa vezetett Brukenthal Múzeum finanszírozás hiányában a csőd szélére került.
  • Marosvásárhelyen koncertezik a Fabatka

    Pénteken, április 5-én 17 órakor a marosvásárhelyi Ariel bábszínház nagytermében koncertezik a sepsiszentgyörgyi Fabatka zenekar. A koncert közben bemutatják a népi hangszereiket is.
  • Fél évszázad után ismét régész került a Louvre élére

    A 49 éves Jean-Luc Martinez személyében fél évszázad után ismét régész került a Louvre múzeumának igazgatói székébe.
  • Siklódy Tibor életmű-kiállítása Marosvásárhelyen

    Siklódy Tibor marosvásárhelyi festőművész emlékére nyílt kiállítás szerdán este a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.
  • Timo Maas először Kolozsváron

    Új rendezvénysorozat mutatkozik be Kolozsváron: a Pure Energy első meghívottja a világhírű Timo Maas, aki április 13-án lép fel a Kolozsvár Aréna földalatti parkolójában.