Közel 47 ezer román állampolgár tért haza a magyarországi tranzitútvonalon


-A A+

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) hétfői összesítése szerint 46 800, a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazainduló román állampolgár tért vissza Romániába a közúti határátkelőhelyeken március 18. óta.

Ludovic Orban miniszterelnök a kormány szerdai ülésén jelentette be: arról állapodott meg Orbán Viktor magyar kormányfővel, hogy Magyarország mindennap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak.

A GCS által közölt adat a nagycsanádi, nagylaki (autópálya- és közúti), varsándi és borsi határátkelők személyforgalmára vonatkozik. A román és a magyar hatóságok azt követően állapodtak meg a humanitárius folyosó kialakításáról, hogy Magyarország lezárta határait a nem magyar állampolgárok előtt, és az osztrák–magyar határon torlódtak fel a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazatérő román állampolgárok.

A külügyminisztérium további ezer, különböző országokban rekedt román állampolgár hazautazását szervezte meg. A Szabad Európa Rádió román adásának korábbi becslése szerint legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azok száma, akik március elején Nyugat-Európából – főleg Olaszországból és Spanyolországból – tértek haza, és elkerülték a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta „vörös zónának".

Romániában hétfő estig hét koronavírussal fertőzött ember vesztette életét (külföldön nyolc Covid-19-ben szenvedő román állampolgár halt meg), és eddig 576 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X