Aradon elvégzik a koronavírus-tesztet mindenkin, aki kórházba kerül


-A A+

Függetlenül attól, hogy mutatkoznak-e a tünetek vagy sem, mindenkin elvégzik a koronavírus-tesztet, aki kórházba kerül Aradon – közölte a megyei tanács.

Az önkormányzat a megyei kórház tevékenységét irányító járványügyi bizottsággal közösen döntött erről, Iustin Cionca tanácselnök szerint azért, hogy megőrizzék „vírusmentesnek” a megyei sürgősségi kórházat, és elkerüljék, hogy esetleg egy fertőzött személyt beutaljanak valamelyik osztályra. Ez egyébként ellentmond a vírustesztelési protokollnak, de elővigyázatosságból szükségesnek tartják – tette hozzá Cionca.

A beutalásra váró betegeket ideiglenesen a kórházban kialakított „ütközőzónában” helyezik el, amíg megérkezik a teszt eredménye. Gheorghe Domșa orvos, a járványügyi bizottság vezetője elmondta: volt már eset, hogy valakinek annak ellenére pozitív lett a tesztje, hogy tünetmentes volt. „Így elkerülhetjük, hogy más problémával beutalt betegek is elkapják a fertőzést” – tette hozzá.

Arad megyében a tanács közleménye szerint három gépen végezhetnek koronavírus-teszteket, ebből kettő a kórház laboratóriumában működik, és az elmúlt két hétben mintegy ezer mintát vizsgáltak már meg. A harmadik gép a közegészségügyi igazgatóság székhelyén van, és a tájékoztatás szerint azon is naponta végeznek teszteket.

A szerda déli déli adatok szerint Arad megyében 421 fertőzést diagnosztizáltak eddig, holott kedden még 423-ról számolt be a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Lucian Cozma, az Arad megyei prefektúra sajtószóvivőjének magyarázata szerint nem tévedésről van szó, hanem arról, hogy az országos közegészségügyi intézet összevetette a páciensek lakhely szerinti illetőségét a megyei igazgatóságoktól kapott adatokkal, és kiderült, hogy két beteg, bár Aradon van a kórházban, nem Arad megyei lakhellyel rendelkezik. A megyében egyébként 43 a koronavírus-járványban elhunytak száma, és 101 személyt nyilvánítottak eddig gyógyultnak. Utóbbiak között, a megyei tanácselnök közlése szerint van egy 82 és egy 87 éves nő is, mindketten aradiak.

 

Az aradi polgármesteri hivatal közleményében azt írta, hogy az önkormányzati fenntartású öregotthonok lakóit és az ideiglenesen szükségszerűségből beköltözött alkalmazottakon is elvégezték a teszteket, és valamennyi eredmény negatív lett.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X