Vasárnap indítják az első különvonatokat Ausztriába a romániai vendégmunkásokkal


-A A+

Vasárnap indul Temesvárról az első két különvonat, amelyek az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítják Bécsbe – közölte pénteken a román állami vasúttársaság (CFR).

A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat. Az osztrák ÖBB szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén, a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki.

A CFR azt követően jelentette be a – Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő – különvonatok menetrendjét, hogy a közlekedési miniszter rendeletben szabályozta pénteken a vendégmunkások kiutazásának feltételeit a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot közepette.

A bukaresti jóváhagyásra a tervezettnél egy hetet többet kellett várni: Caroline Edtstadler osztrák európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter már április végén eldöntött tényként számolt be arról, hogy májustól különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban tapasztalható munkaerő-hiányt. Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

A román közvéleményben azonban felháborodást váltott ki, hogy – miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért idénymunkások hurcolták be a koronavírust – a járvány megfékezését célzó közlekedési korlátozások közepette idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak több nyugat-európai országba, ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne, aki betakarítsa a termést.

Ilyen körülmények között a román hatóságok a különvonatok engedélyezése előtt meg akartak győződni arról, hogy a vendégmunkások biztonságos körülmények között jutnak el Ausztriába.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt, a romániait itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X