Új épületben kezdik az iskolát a Székely Mikó Kollégium elemi osztályos diákjai


-A A+

Hétfőtől új helyen egy felújított belvárosi épületben kezdik az iskolát a Székely Mikó Kollégium elemi osztályos tanulói.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium 19 osztálynyi kisdiákja kiköltözik az eddigi zsúfoltnak bizonyuló főépületből és a volt Kós Károly líceum korszerűen felújított és berendezett épületegyüttesében tanulnak. A munkálatokat tavaly kezdték el és jelenleg az utolsó simítások zajlanak az ingatlanban.

Kondor Ágota a Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta: felújították a műemléképületben és a háta mögötti épületben lévő osztálytermeket, folyosókat,  fürdőszobákat, étkezdét és jelenleg zajlik a tornaterem korszerűsítése. Kicserélték a víz-, a fűtésrendszer és a villanyhálózat vezetékeit, a padló- és falburkolatot is. Az osztálytermeket korszerű, ergonomikus és színes bútorzattal rendezték be. Az iskolaudvar új burkolattal, interaktív elemekkel, játszótérrel és szabadtéri órák megtartására alkalmas helyekkel gazdagodott. A munkálatokat saját forrásból fedezte az önkormányzat ám hamarosan pályázati szerződést írnak alá, amiből megtérül a beruházott összeg egy része.

Nagy az igény az önkormányzat számítógép vásárlást támogató programjára

Antal Árpád polgármester rámutatott: Sepsiszentgyörgy 35 tanintézményében összesen 10 665 gyermek tanul, akik közül 8 621 iskolás, 1 776 óvodás és 268 bölcsődés. Az önkormányzat az idei tanévkezdés előtt 5,2 millió lejt különített el a tanintézmények megfelelő felkészítésére, padok, taneszközök, fertőtlenítőszerek vásárlásának támogatására, illetve minden sepsiszentgyörgyi pedagógus igényelhet 1500 lejes támogatást az önkormányzattól, amit számítógép vásárlásra költhet, igény szerint felpótolva. A lehetőség iránt nagy az érdeklődés, hiszen eddig 600 sepsiszentgyörgyi pedagógus nyújtott be igénylést és még mintegy 200 támogatásra van pénzkeret.    

Antal Árpád hozzátette: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az elmúlt 12 évben jelentős összeget fordított az oktatás minőségének javítására a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztése és eszközökkel való felszerelése által. Az elmúlt években felújították a Csipike Napköziotthonos Óvoda épületét, új épületet létesítettek a Pinocchio Napköziotthonos Óvodának, új sportpályát építettek a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakképző Líceum udvarára, felújították a Mikes Kelemen Elméleti Líceum régi épületszárnyát, a Székely Mikó Kollégiumot új multifunkcionális épületszárnnyal bővítették, külső és belső munkálatokra is sor került, valamint felújították a kicsi Mikó épületét is. Felújították a Puskás Tivadar Szakképző Líceum épületeit és sportpályákat létesítettek, 2017-ben pedig a Puskás Tivadar Szakképző Líceumhoz rendelték a Kós Károly Szakképző Líceumot.

Az elmúlt évek során az önkormányzat 61 interaktív táblával támogatta a város oktatási intézményeit, melyek felszerelését folyamatosan bővíti, 2019-ben sor került a fogorvosi rendelők felújítására is, a 2015-2018-as periódusban székekkel, padokkal, kiságyakkal bővült az iskolák és az óvodák felszereltsége. Jelenleg folyamatban van a Plugor Sándor Művészeti Líceum épületének és a Nicolae Colan Általános Iskola épületének, a Mihai Viteazul Főgimnázium épületeinek hőszigetelése, a Székely Mikó Kollégium műemlék épületének felújítása, összegezte Antal Árpád.

Mindannyiunkon múlik, hogy milyen lesz az oktatás!

Sepsiszentgyörgy minden óvodájában és iskolájában a „zöld forgatókönyv” szerint kezdődik hétfőn az oktatás. Idén viszont elmaradnak az ünnepélyes tanévnyitók, az oktatók az osztályokban fogadják a gyerekeket. Antal Árpád polgármester elmondta: a városban működő óvodák egységes szabályzatot fogadtak el, ezzel is megelőzve, hogy a szülők felróják, hogy helyenként jobb vagy kevésbé jobb megoldások születtek. 

Sztakics Éva alpolgármester hozzátette: átszervezték az iskola rendelőket és minden óvoda vagy iskola épületben van egy vagy két egészségügyi szakértő, aki biztosítja az egészségügyi óvintézkedéseket és eljár ha valamelyik gyereken betegség tüneteit észleli. Minden sepsiszentgyörgyi tanintézetben kineveztek egy személyt, aki tartja a kapcsolatot a közegészségügyi igazgatósággal és az önkormányzattal, mondta az alpolgármester.

Mivel a hétfői tanévkezdés inkább ünnepélyes pillanat lesz, az oktatás valójában keddtől kezdődik, ekkor derül ki, hogy mi, hogyan működik a gyakorlatban, arra számítanak, hogy szerdától új, megoldandó helyzetekkel kell szembenézni, mondta Antal Árpád. A polgármester felhívást intézett a sepsiszentgyörgyiekhez, hogy tartsák be az óvintézkedéseket. „Csak rajtunk múlik, mennyire lesz zökkenőmentes az oktatás, ha felelősségteljesen viszonyulunk a helyzethez, nem úgy küldik a gyermekeiket az iskolába, hogy nem kell betartani a szabályokat, nem is létezik vírus – akkor valószínűleg nem lesznek gondok és a gyerekek jelenlétében zajlik az oktatás”, fogalmazta meg Antal Árpád.

Hozzátette: nyilván minden szülőnek joga van a gyereke kapcsán döntést hozni, ezt a jogot az önkormányzat nem veszi el egyetlen szülőtől sem. „A városvezetés és az iskolák vezetői nevében azt a felhívást tudom megfogalmazni, hogy a gyerekek járjanak iskolába. Ha majd olyan helyzet lesz, hogy úgy fogjuk érezni, biztonságosabb ha nem járnak, biztos mi leszünk az elsők, akik azt fogjuk mondani, hogy ne járjanak iskolába” – hangsúlyozta a polgármester.








EZT OLVASTA MÁR?

X