Újabb átszervezések történnek a csíkszeredai kórházban


-A A+

A koronavírusos betegek megfelelő ellátása és intenzív terápiás helyek biztosítása érdekében új intézkedéseket léptetett életbe a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége. A döntéseket a járványügyi helyzet és a többi megyebeli kórház telítettsége indokolta.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain hétfőn reggel 82 igazoltan fertőzött és 9, a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban lévő személyt láttak el, illetve két Covid-19-beteg szorult intenzív terápiás ellátásra – közölte hétfőn déután az intézmény. Az első Csíkszeredában igazolt eset óta, 2020 áprilisától hétfő reggelig összesen 996 koronavírusos beteget kezeltek a kórházban, közülük 14 személy elhunyt.

A kialakult helyzet kezelése érdekében több intézkedéssel reagált az intézmény. Ennek értelmében a Sürgősségi Betegellátó Egységben (UPU) új betegutakat alakítanak ki, és a kórház udvarán egy új, fűthető sátrat húztak fel, ahol szakszemélyzet felügyelete alatt várakozhatnak az enyhe tünetekkel rendelkező betegek. A közleményben kiemelték: megyei sürgősségi kórházként továbbra is a megye teljes területéről fogadnak betegeket.

Az átszervezések során az ortopédiai osztály a kórház kardiológiai osztályára költözött, a kardiológia pedig felszabadított helyet ezen osztály számára. A kórház földszintjén ily módon felszabadult helyen ismét az eredeti, nagyobb felületen működik a tamponzóna (sárga zóna) a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba érkezők számára, és a még szükséges szervezési lépések után tíz intenzív terápiás ágy lesz igénybe vehető Covid-19 betegek számára (piros zóna).

Emellett a kórház belgyógyászati osztálya szükség esetén tamponzónává alakul azon betegek számára, akik RT-PCR tesztje negatív volt, ellenben koronavírusos tüneteket mutatnak. A neurológiai osztály helyeket szabadít fel szükség esetén a belgyógyászati esetek számára.

Felfüggesztik a műtéteket

A kórház egy hétre, az október 26–30. közötti időszakra felfüggeszti a kórház a krónikus betegek számára tervezett sebészeti beavatkozásokat. Ezen betegeket értesítik, és újra előjegyzik műtétre – írták a továbbiakban. Ugyanakkor leszögezték: a kórházi járóbetegrendelők továbbra is működnek, az eddigi, csökkentett üzemmódban, 30 percenként jegyzik elő a betegeket.

Annak érdekében, hogy az emelkedő beteglétszám esetére is megfelelő ellátást biztosítsanak, a kórház vezetősége elrendelte a személyzet számára – az indokolt esetek kivételével – a pihenőszabadságok felfüggesztését november 1-től. Ugyanakkor behívhatják szükség esetén azokat, akik már szabadságon vannak.

 „Erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a Covid-19-betegeknek és a nem koronavírusos betegeknek is biztosítsuk a szükséges orvosi ellátást. Bizalommal fordulhat hozzánk mindenki, akinek egészségügyi problémája van, mindenkit fogadunk, megvizsgálunk és megkapja a kezelést, amire szüksége van. A fertőzöttekkel foglalkozó osztályok személyzete fáradt a hónapok óta tartó feszült munkától, őket azzal segíthetjük, hogy betartjuk az elővigyázatossági, megelőző intézkedéseket, azt a néhány jól ismert szabályt” – nyilatkozta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.








EZT OLVASTA MÁR?

X