Új parkolót nyitott, majd lemondott a városmenedzser Székelyudvarhelyen


-A A+

Új parkolási lehetőséghez jutottak a Bethlen negyediek Székelyudvarhelyen, miután kedden, december 2-án átadták a 75-80 személygépkocsi befogadására alkalmas, parkolási és autótárolási célra ingyen igénybe vehető területet. Ezzel egy időben Jakab Attila városmenedzser bejelentette lemondását.

Az első terv szerint 75-80 autó számára nyújt parkolási, tárolási lehetőséget az Urbana Rt. volt udvarán kialakított új felület – közölte Jakab Attila udvarhelyi városmenedzser. A sajtó számára szervezett keddi terepszemlén elhangzott, a város által elnyert 15 millió euró értékű pályázat révén felújítják Székelyudvarhely főbb útvonalait és a kiépített biciklisávok mellett a tömegközlekedés is megújul.

A tervek szerint a Bethlen negyedi Győzelem és Haáz Rezső utcában is biciklisávokat építenek ki, ennek következtében a Győzelem utca Lakatosok utca és Haáz Rezső utca közti szakaszán az út jobboldalán megszűnik a megállási lehetőség.

„A társadalmi viták és a lakossági panaszok megelőzése érdekében nemcsak szigorítani és korlátozni, hanem új lehetőségeket is biztosítani kell az autótulajdonosok számára” – mondta Jakab Attila.

A városmenedzser megjegyezte, hogy bár van terv rá, egyelőre nem lesz szabályozás a kialakított területen.

„A be- és kijárat a Haáz Rezső utcából történik, a terület éjszak kivilágítják. A használat során kialakult tapasztalatokat figyelembe véve alakítjuk majd ki a belső közlekedési szabályokat. Szabad a terület, lehet használni, nem kerül semmibe” – tájékoztatott Jakab.

Lemondott a városmenedzser

„Szeretném a közvélemény tudomására hozni, hogy a mai nappal bezárólag, kérésemre felbontották a városmenedzseri szerződésemet” – közölte Jakab Attila, hangsúlyozva, hogy bár 2017. június 1-től négy évre szóló menedzseri szerződést kötött a város polgármesterével, a közigazgatási törvény változásával jogi vita alakult ki, amely alapján nem egyértelmű a városmenedzserek jogállása.

„A sebtében összedobott törvényváltoztatás (a polgármesterek lobbierejének is köszönhetően) a városmenedzserek szerződését a polgármesterek mandátumához kötötték. Nem szabályozták rendesen a betöltés módját sem, így a fél országban vizsga nélkül, polgármesteri rendelettel alkalmaztak, míg mások vizsgákat szerveznek” – magyarázta Jakab, majd ezt követően beszámolt a három és fél éves tevékenységéből.

Elmondta, alapvetően az együttműködésben hisz, de ha a város érdeke azt kívánta, vállalta a konfliktusokat is, például a bicikliút vagy a városi kórház esetében.

A megüresedett menedzseri állásra a közeljövőben versenyvizsgát hirdetnek meg, az új menedzser szerződése pedig Gálfi Árpád polgármester mandátumának végéig fog szólni. A jövőjét illetően Jakab Attila újságírói kérdésre elárulta, hogy jelen pillanatban alakulóban van Pálfi Kinga alpolgármester kabinetje, aki felkérte, hogy legyen a munkatársa a következő időszakban.








EZT OLVASTA MÁR?

X