Újabb öt csíki gyermek betegedett meg kanyaróban


-A A+

Az elmúlt hétvégén öt csíkmindszenti gyermeknél jelentkeztek a betegség tünetei, ezzel az elmúlt időszakban tízre nőtt a kanyaróban megbetegedett Hargita megyei gyermekek száma.

Húsvét előtt jelentkezett először Csíkszereda környékén a kanyaró: akkor öt csíkmindszenti, egymással rokonságban álló gyermeket szállítottak kórházba fertőzésés gyanújával. Náluk viszonylag enyhe lefolyású volt a betegség.

Az öt kisiskolás és óvodás korú gyermeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző osztályára szállították, azonban az egyik gyermek állapota súlyosabb a többinél, ezért őt már Bukarestben ápolják – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől.  Az említett gyermeknél súlyos légzési elégtelenséggel járó betegség jelentkezett szövődményként, ezért a marosvásárhelyi kórházban sem tudták őt fogadni, így került Bukarestbe.

Dr. Tar Gyöngyi elmondása szerint a közegészségügyi igazgatóság munkatársai még a múlt héten kilátogattak Csíkmindszentre, oda, ahol a húsvét előtt megbetegedett gyermekek élnek, hogy a közelben lakó, ugyanazon rokoni körbe tartozó, be nem oltott gyermekeket megtalálják, és beadják nekik a vakcinát. Végül tíz kiskorút találtak és oltottak be.

Az akció annak ellenére volt sikeres, hogy Hargita megyében már hetek óta nem áll rendelkezésre ingyenes, háromkomponensű, a kanyaró ellen is védettséget nyújtó oltóanyag. Az igazgató elmondása szerint szerencséjük volt, ugyanis néhány Hargita megyei családorvosnál volt még raktáron az oltóanyagból.  

Mint ismeretes, a csíkmindszenti gyermekek Brassó megyében töltöttek néhány napot, ugyancsak rokonoknál. Feltehetően az ottani fertőzött gyermekektől kapták el a betegséget. Dr. Tar Gyöngyi elmondása szerint a kanyaró lappangási ideje 10 nap, csak ezt követően jelentkeznek a tünetek, ezért várható is volt, hogy újabb gyermekek kapják meg ezt a rendkívül ragályos betegséget.

A hét végéig 25 megbetegedést jeleztek a megyében

Az országos közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint a kanyarójárvány kitörése óta Hargita megyében 25 megbetegedést jelentettek. Maros megyében 346 esetről tudnak, Kovászna megyében egyetlen megbetegedést sem regisztráltak. 

Mint arról már korábban is beszámoltunk arról, eddig 22-en haltak meg a kór miatt: hatan Temes, öten Arad, öten Dolj, hárman Krassó-Szörény, egy személy Călărași, egy személy Szatmár, egy személy Bukarestben vesztette életét.

A romániai kanyarójárvány több európai államot, többek között Magyarországot is elérte.








EZT OLVASTA MÁR?

X