Amirõl a ma szól

  • Románul védte Székelyföldet az EP-ben Bokros Lajos

    Román nyelven bírálta kedden az Európai Parlament strasbourgi plenárisán Bokros Lajos a Székelyföld közigazgatási felszabdalására irányuló bukaresti elképzeléseket.
  • Titkolná a Fidesz az új magyar állampolgárok számát

    Törvénymódosítással menne elébe a hvg.hu által közérdekű adatok kiadásáért indított pernek a fideszes Potápi Árpád képviselő. A bonyhádi polgármester kedden benyújtott törvényjavaslata nemzetbiztonsági, illetve külpolitikai érdekre hivatkozva lehetővé tenné, hogy megtagadják a kedvezményesen honosított magyar állampolgárokra vonatkozó alapvető statisztikai – tehát nem személyes – adatok kiadását.
  • Băsescu: nincs nyugati orientációnknak alternatívája

    Romániának nem szabad kétségeket ébresztenie nyugati elkötelezettségét illetően, és az európai integráció kiteljesítését a pártpolitikán felül álló nemzeti érdekként kell kezelni - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő kedden a parlamenthez intézett beszédében.
  • CAS-döntés: zártkapus lesz a magyar-román

    A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden elutasította a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kérését, így érvényben marad a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zártkapus büntetése, amely alapján a magyar válogatottnak jövő pénteki világbajnoki selejtezőmérkőzésén nézők nélkül kell fogadnia a román csapatot a Puskás Ferenc Stadionban.
  • Levélben fordult a szerb kormányfőhöz Tamás Gáspár Miklós

    Levélben fordult Tamás Gáspár Miklós a szerb miniszterelnökhöz a vajdasági magyarok sűrűsödő bántalmazásával kapcsolatban. A kolozsvári filozófus a „szerb nép őszinte barátjaként" fogalmazta meg Ivica Dačićnak szánt mondanivalóját.
  • Benyújtotta alkotmánymódosító témajavaslatait az RMDSZ

    Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója benyújtotta témajavaslatait az alkotmánymódosítási szakbizottsághoz – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája. A héten az összes parlamenti párt elkészítette témajavaslatait, szövegszerű módosítási javaslatokat pedig májusig adhatnak le a politikai alakulatok.
  • Kelemen Hunor: érdekünk a schengeni csatlakozás

    „Nem jelenthetjük ki azt, hogy nem érdekel a schengeni övezethez való csatlakozás. Az országnak az az érdeke, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak" – hangsúlyozta kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, az államfő parlamenti felszólalását megelőzően.
  • „Meg kell akadályozni Székelyföld feldarabolását"

    A magyar országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága kedden felkérte az Orbán-kormányt, hogy a magyar-román kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi színtéren egyaránt tegyen meg minden lehetséges diplomáciai erőfeszítést Székelyföld tervezett feldarabolásának megakadályozása érdekében.
  • Brüsszel vizsgálja a magyar alkotmány módosítását

    Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvény maradéktalanul eleget tesz-e az Európai Bíróságnak a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának leszállítása ügyében hozott tavaly novemberi ítéletének - közölte az MTI megkeresésére kedden Mina Andrejeva, Viviane Reding alapjogi, bel- és igazságügyi biztos szóvivője.
  • Hatvanéves Bölöni László, a leghíresebb erdélyi focista

    Hétfőn ünnepelte 60. születésnapját Bölöni László, a román labdarúgóválogatott 108-szoros magyar nemzetiségű futballista. A dicsőszentmártoni születésű Bölöni a Marosvásárhelyi ASA-ban vált ismertté, majd karrierje a Bukaresti Steauánál teljesedett ki. Edzőként bajnokságot nyert Portugáliában és Belgiumban, de egy rövid ideig rábízták a trikolórok irányítását is.
  • Rendőrséggel védik a békákat Csík környékén

    A rendőrség és a környezetvédelmi őrség bevonásával védik a civilek a Csík-környéki gyepi békákat a napokban kezdődő békaőrség keretében. A Réti Csík Természetvédelmi Egyesület által toborzott önkénteseket a rendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Horgász-Vadász Egyesülettel is segíti a gyepi békák védelmében.
  • Elzárták a külvilágtól a pápaválasztó bíborosokat

    Romániai idő szerint kedd reggel nyolc órakor a pápaválasztó bíborosok beköltöztek vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta házba (Domus Sanctae Martae), majd délután megtartják a konklávé első ülését is. A két szavazási körből álló forduló sikeres vagy sikertelen mivoltát jelző füst először kedd este száll fel a Sixtus-kápolna kéményéből.
  • Liga 1: tartja 12 pontos előnyét a Bukaresti Steaua

    Elsüvített a golyó Liga 1-et fölényesen vezető Bukaresti Steaua füle mellett Piatra Neamț-on, ahol a kiesés elkerüléséért harcoló helyi Ceahlăul háromszor is betalált Tătărușanu kapujába. A bakák végül győztesen hagyták el a pályát és örzik 12 pontos előnyüket a tabella második helyén álló Astrával szemben. A bajnok Kolozsvári CFR 1907 nyögvenyelős döntetlent ért el a kiesőjelölt Iași otthonában.
  • Gyászol a zenevilág: nem tudták tovább életben tartani Cipőt

    A Republic frontembere, a Cipő néven ismert Bódi László már nincs az élők sorában: a szívbetegségben szenvedő énekes három hétig volt kómában, szervezete ma hajnalban feladta a harcot.
  • Felszámolták a demokráciát Magyarországon?

    Elfogadta a tavalyi év eleje óta hatályos alaptörvény negyedik, eddigi legátfogóbb, 22 cikkből álló és rendkívül vitatott módosítását az Országgyűlés hétfőn. Az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös közleménye szerint aggályos, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének ezek a módosítások.
  • A magyar irredenták ellen tüntetne a Noua Dreaptă

    A magyar irredentizmus ellen kíván tüntetni március 15-én Aradon az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szervezet.
  • Szabályos a Székelység történetének használata

    Az oktatási minisztérium szerint Hargita és Kovászna megyében az előírások betartásával használják az iskolákban a Székelység története című kézikönyvet, amelyből gimnazista diákok tanulhatnak választható tantárgy keretében.