Amirõl a ma szól

  • Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadna vissza az SZNT

    A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Izsák Balázs.
  • Bábszínházi szabadelőadás Szatmáron: Majolenka hercegkisasszony

    Szatmárnémetiben bérletszünetes előadásként tűzi műsorára a Jan Romanowsky Majolenka hercegkisasszony című művéből készült bábelőadását a Harag György Társulat Brighella bábtagozata. A Szilágyi Regina bábtagozat-vezető által színpadra állított előadást eddig nagyrészt az Iciri-Piciri bérlettel rendelkező nézők tekintették meg, ám 2013. március 16-án, szombaton 11. órától a bérlettel nem rendelkezők is belépőjegyet válthatnak a produkcióra.
  • Feje tetejére állhat a román oktatási rendszer

    Akár tíz évvel is visszaröpítheti az időben a hazai oktatást, ha szenátus is elfogadja a tanügyi törvény képviselőházban már megszavazott módosításait. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese szerint bizonyos módosítások a magyar diákokat is hátrányosan érintik.
  • Növekszik a leányanyák száma Háromszéken

    Tavaly a sepsiszentgyörgyi kórházban 83 kiskorú hozta világra gyermekét, az esetek javarészében az édesanya nem töltötte be a 16 évet, mutatott rá András Nagy Róbert, a Kovászna megyei kórház igazgatója. Szerinte szociális problémához vezet az, hogy a kislányok egyre korábban vállalnak gyereket.
  • Utcára kerülhet Kolozsvár két rangos múzeuma

    Két rangos múzeumot is fenyeget a kiköltöztetés veszélye Kolozsváron, mert a székhelyüket az állam visszaszolgáltatja egykori tulajdonosainak. A kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Gyógyszertörténeti Múzeum mellett további 58 romániai múzeumra vár hasonló sors: ezek az intézmények mind olyan államosított ingatlanokban működnek, amelyek restitúciójáról már bírói végzés született.
  • Fidesz-KDNP: eldöntött kérdés az alkotmánymódosítás

    Eldöntött kérdésnek tartja és egységesen támogatja a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója az alaptörvény negyedik módosítását - derült ki a képviselőcsoport hétfői ülése után tett nyilatkozatokból.
  • Székely autonómiáért tüntettek Vásárhelyen és világszerte

    A szervezők szerint 30 ezren, a hírtelevíziók becslése alapján csak ötezren vettek részt a marosvásárhelyi Postaréten vasárnap megtartott Székely Szabadság Napja elnevezésű autonómiatüntetésen. Szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten, Brüsszelben, Londonban, Münchenben és több észak-amerikai nagyvárosban. 
  • Janics Natasa mégis inkább "magyarként" folytatná

    A magyar színeket tavaly óriási médiafelhajtással elhagyó Douchev-Janics Natasa a hétvégén levélben kérte a Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét és az MKKSZ elnökségét, tegye lehetővé számára, hogy ismét magyar színekben versenyezhessen.
  • Újabb súrlódások a szociáldemokraták és a liberálisok között

    Feszültséget keltett a Szociális-Liberális Szövetségben (USL), hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sorra befogadja soraiba az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) „dezertőr" politikusait. Korábban Sorin Frunzăverde, majd Mihai Stănişoara igazolt át a liberálisokhoz.
  • Önkénteseket várnak a TESZT-re

    A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház olyan, elsősorban temesvári fiatal önkéntesek jelentkezését várja, akik szeretnének részt venni a 2013 május 24-31. között zajló Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) előkészítésében, szervezésében, promoválásában.
  • Schengen: Stroe könnyekig hatódott a szlovák állásponton

    Beszámolója szerint könnyekig hatódott Radu Stroe belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának múlt heti ülésén az egyes tagállamok Schengen-ügyben tanúsított magatartása miatt. A tárcavezető az Antena3 stúdiójában vasárnap este elmondta, a román csatlakozást mindössze két tagállam ellenezte.
  • Észak-Korea megszakította a forródrótkapcsolatot

    Megszakította forródrótkapcsolatát Észak-Korea Dél-Koreával, jelentette be a szöuli országegyesítési minisztérium. A tárca jelezte, hogy a délelőtti órákban déli részről már nem tudták használni ezt a különleges kommunikációs kapcsolatot.
  • Női hoki: megvédte bajnoki címét a csíkszeredai Sportclub

    Megvédte bajnoki címét a Csíkszeredai Sportklub női jégkorongcsapata a román bajnokságban, miután hazai környezetben is két könnyed győzelmet arattak a Bukaresti Triumf ellen.
  • A Fradi ősi riválisa legyőzésével búcsúzott stadionjától

    A Ferencváros hazai környezetben 2-1-re nyert az ősi rivális Újpest ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójának vasárnapi rangadóján. A győztes gólt Vladan Cukic a 92. percben szerezte. A 212. rangadót követően az összesített mérleg ferencvárosi fölényt mutat: eddig 95 zöld-fehér győzelem mellett 60 újpesti siker és 57 döntetlen született.
  • Női kézi BL: győzött a Győr, kiesett a címvédő Buducnost

    A Győr kiélezett küzdelemben egygólos győzelmet aratott a montenegrói Buducsnoszt Podgorica vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének ötödik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a címvédő hazai csapat nem kerülhet be a sorozat elődöntőjébe. A továbbjutását már korábban kiharcoló Győr az újabb diadallal továbbra is hibátlanul menetel a BL-ben.
  • A jobbikos ellentüntetőkhöz hasonlította Ponta a székelyeket

    Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni - hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva. A kormányfő a szombaton ellene tüntető jobbikosokhoz hasonlította a székely szabadság napjának 30 ezer résztvevőjét.
  • Corlăţean feltételekhez köti a román jogállamiság ellenőrzését

    A populista szólamok visszafogásától és az európai szolidaritás mélyítésétől tette függővé szombaton Titus Corlăţean külügyminiszter azt, hogy Románia elfogadja a jogállamiságát ellenőrző mechanizmus felállítását.
  • Ki viszi tovább a „bolivarianizmus” fáklyáját?

    Venezuela alelnöke jelentette be kedden este, hogy Hugo Chávez hosszas betegség után elhunyt. 2011 nyarán nyilvánosságra hozták, hogy daganatos betegségben szenved. Kubában többször megoperálták, majd utókezelésnek vetették alá. 2012 júliusában bejelentette, hogy „tökéletesen felgyógyult", és harmadszor is indul az elnökválasztáson.
  • Válságban is folytatódott a fegyverkezési hajsza

    A nagyhatalmak idén is öntik a pénzt a harci gépbe. Kína bejelentette, hogy növeli katonai kiadásait, míg az USA-ban a republikánusok küzdenek a fegyverkezésért.
  • Az első ötbe várja Erdő Pétert az osztrák Die Presse

    A pápai trónusra leginkább esélyesnek tartott öt bíboros között mutatta be Erdő Péter esztergom-budapesti érseket vasárnap a Die Presse. A vezető konzervatív osztrák napilap Marc Oullet kanadai, Angelo Scola olasz, Luis Tagle Fülöp-szigeteki és Odilo Scherer brazil bíboros mellett mutatta be Erdő Pétert, mint az egyik "favoritot" a kedden kezdődő konklávé előtt.