Amirõl a ma szól

  • Keddtől leshetik a hívek a vatikáni fehér füstöt

    Március 12-én, kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé – jelentette be pénteken Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője. A XVI. Benedek utódját megválasztó tanácskozáson 115 szavazati joggal rendelkező bíboros vesz részt.
  • Fogyatékos gyerekeknek zenél az Erdélyben turnézó Alma

    A Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából egy csoport fogyatékos gyerek is részt vesz a március 12-i sepsiszentgyörgyi Alma koncerten. A Magyarország legnépszerűbb gyerekzenekara a Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a vasarhely.ro szervezésében március 12-én 14 órától, kedden a kézdivásárhelyi Vigadóban, 18 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Unitárius templomban szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.
  • Párttá alakult az Együtt 2014 és szövetkezett Jávorékkal

    Párttá alakult a tavaly október 23-án választói mozgalomként létrehozott Együtt 2014 pénteken. A szervezetet három társelnök vezeti, Bajnai Gordon volt miniszterelnök a választási és kormányzati felkészülést irányítja majd. Az új párt választási szövetséget kötött az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért (PM) párttal.
  • Nyolcvanezer gyereket hagytak hátra az eperszedők

    Közel 80 ezer romániai gyereknek kellett 2012-ben egy, vagy akár mindkét szülejét nélkülöznie amiatt, hogy édesanyja, illetve édesapja külföldön vállalt munkát. A munkaügyi minisztérium összesítése szerint egy évvel korábban, 2011-ben még 85 ezer gyereket hagytak hátra a szüleik.
  • Üvegkoporsóban temetik Hugo 'il Commandante' Chávezt

    Bebalzsamozzák Hugo Chávez, a kedden elhunyt venezuelai elnök holttestét, amit üvegkoporsóban állítanak ki egy mauzóleumban. Ez nagy divat a kommunista diktátorok körében, Lenin, Ho Si Minh és Mao Ce-tung holtteste a mai napig látható, Sztálinét az SZKP XX. kongresszusa után kihajították a Vörös térről.
  • A Bányavakságot is beválogatták a POSZT versenyprogramjába

    Kihirdették a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb színházi fesztiválja, a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) idei versenyprogramját. A hat nagytermi és hat kamara (stúdió) előadás között egyetlen erdélyi produkció szerepel: a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, a Székely Csaba által írt Bányavakság, Sebestyén Aba rendezésében.
  • EL: A Steaua legyőzte a BL-címvédő Londoni Chelseát

    Raul Rusescu büntetőjével győzte le a Bukaresti Steaua az Európa-liga nyolcaddöntőjében a tavalyi Bajnokok Ligája-győztes Chelsea Londont. A Nemzeti Arénában fergeteges hangulatú mérkőzésen a fővárosi bakák látványos támadó futballal rukkoltak elő, mindvégig partiban voltak a IFFHS-ranglistát március eleje óta vezető angol sztárcsapattal.
  • Nő a számla: mitől pörögtek fel a villanyórák?

    Hivatalosan hat százalékkal fizetünk többet az áramért, mint decemberben, ám a számlán szereplő összegek ennél nagyobb arányban növekedtek. Mivel nemrég kezdődött el a fogyasztásmérők lecserélése, a lakosság egy része az új órákat okolja a többletköltségekért. Utánanéztünk: mitől pörögtek fel a villanyórák?

  • Kezdődnek a Nagyszebeni Magyar FilmNapok

    Magyar FilmNapokat szervez a nagyszebeni magyar közösség a nemzeti ünnep és a Kulturális Iroda és Központ fennálásának hetedik évfordulója köré. A magyar dokumentum-, rövid- és nagyjátékfilmek szemléjét a Szeben környéki településekre is kiterjesztik a szervezők, akik természetesen román nézőket is várnak.
  • Rettegett ügyész a korrupcióellenes ügyészség élén

    Egy vâlceai ügyész, Călin Nistor vezeti ideiglenesen csütörtöktől a korrupcióellenes ügyészséget (DNA). A posztra Daniel Morar, a legfőbb ügyészség vezetőjének első helyettese nevezte ki hat hónapra.
  • Washington az ET-vel együtt aggódik a magyar alkotmány miatt

    Az Egyesült Államok osztja az Európa Tanács aggodalmát az előterjesztett magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban - szögezte le a Washingtonban helyi idő szerint csütörtök délután kiadott közleményében Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő.
  • Nem nyugodnak a Fidesz-ellenes budapesti tüntetők

    A tüntetők elhagyták a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarát csütörtök este. A néhány száz demonstráló - rendőri sorfal mellett - a Rippl-Rónai utcán keresztül este fél 9 után az Andrássy útra tért rá. A hangosbeszélőt kezelők egyike előzőleg arra biztatta őket, hogy vonuljanak az Alkotmánybíróság épületéhez.
  • A Iancu-szobornál gyülekeznek vasárnap a román ellentüntetők

    Vasárnap délután 4 órakor, a Marosvásárhely főterén álló Avram Iancu szobornál gyülekeznek majd azok a román szélsőjobboldaliak, akik a Románia föderalizálása elleni csoportosulás hívására azzal a céllal érkeznek a Maros-parti városba, hogy megzavarják az egy órával később kezdődő Székely Szabadság Napját.
  • Az MKP is csatlakozik az európai polgári kezdeményezéshez

    A Magyar Közösség Pártja is csatlakozik az RMDSZ által útjára indított európai polgári kezdeményezéshez. Ebben állapodott meg csütörtökön Dunaszerdahelyen Kelemen Hunor szövetségi elnök és Berényi József, az MKP elnöke – tájékoztatott az RMDSZ sajtóirodája.
  • Schengen: év végéig halasztották a csatlakozás ügyét

    Tanácskozást tartottak csütörtökön Brüsszelben az uniós országok belügyi tárcavezetői, de arról a kérdésről nem szavaztak, hogy többszöri halasztás után csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.
  • Lezuhant egy katonai helikopter, ketten meghaltak

    Ketten szörnyethaltak, hárman megsebesültek csütörtök délután Bakó megyében egy helikopter-szerencsétlenségben – írja a Mediafax. 
  • Markó: az RMDSZ nem feküdt le az egyházaknak

    „Az igaz, hogy az egyházi vagyon visszaszolgáltatásáért az RMDSZ elkötelezetten munkálkodik, de azzal nem értek egyet, hogy lefeküdtünk az egyházaknak" – jelentette ki a maszol.ro-nak Markó Attila, az RMDSZ egyházi restitúciós tervezetének kidolgozója Czika Tihamérnak, a Szabadelvű Kör volt alelnökének vádjára reagálva.
  • Az Erdély című Edda-dal zárja majd a Szent György napokat

    Az Edda Művek koncertje zárja az idei Szent György napokat, jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott fesztivál szervezői.