Amirõl a ma szól

  • Vásárhelyi forgatag készülődik kolozsvári mintára

    A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat sikeréből kiindulva idén először szerveznek Marosvásárhelyen is magyar napokat. A Vásárhelyi forgatag névre elkeresztelt rendezvényre augusztus 28-a és szeptember 1-je között kerül sor -- számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Portik Vilmos és Soós Zoltán szervező.
  • Băsescu visszaküldte a honatyák jogállásáról szóló törvényt

    Traian Băsescu államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a képviselők és szenátorok jogállására vonatkozó törvényt, amely erősítené a törvényhozók mentelmi jogát - derült ki az elnöki hivatal hétfői közleményéből.
  • FRISSÍTVE: Tragédia a Báthory István Elméleti Líceumban

    Meghalt hétfőn délután a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tízéves kisdiákja röviddel azután, hogy eszméletét vesztette az iskola kisépületének udvarán. A fiút a rohammentő szolgálat a gyermekkórházba szállította, ahol nem sikerült újraéleszteni.
  • Eltüntették az Alitalia logóját a „fűbe harapott" Carpatair-gépről

    Szégyennek nevezték az olasz légiforgalmi szakszervezetek és az olasz fogyasztóvédők is azt, hogy a balesetet követő órákban fehérre festették a Carpatair balesetet szenvedett repülőgépét, eltüntetve a roncsról az Alitalia logóját. A légitársaság nem titkolta, hogy a negatív reklámot akarta elkerülni.
  • Mosoni Emőke: megtépázták a szakmai önérzetünket

    Új főszerkesztője van a Román Televízió (TVR) bukaresti magyar adásának, az intézmény vezetősége Mosoni Emőke újságírót nevezte ki a tisztségbe. Az új főszerkesztő Kacsó Sándort váltja, aki mintegy évtizedig irányította a magyar szerkesztőség munkáját.
  • Vendégcsalogató „falánk csütörtököt” tartanak Sepsiszentgyörgyön

    A lakosság vendéglőbe csalogatása érdekében a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Egyesülete (SVESZ) idén is megszervezi a "Falánk csütörtök" nevű akciót, jelentette be Kovács István. Az egyesület elnöke szerint kilenc sepsiszentgyörgyi vendéglő csatlakozott, amelyek csütörtökön féláron adják az á la carte menüt, vagy külön menüsort állítanak össze erre az alkalomra, amit 50 százalékos kedvezménnyel kínálnak.
  • Visszavonul Balzsay Károly volt profi bokszbajnok

    Befejezi profi pályafutását Balzsay Károly, a Boksz Világszervezet (WBO) és a Boksz Világszövetség (WBA) korábbi félnehézsúlyú világbajnoka. A 33 éves öklöző hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem folytatja pályafutását. Indoklásként közölte: döntésében szerepet játszott klubjának, a német Univerzumnak a csődje, illetve több kisebb nagyobb-sérülése, s mint mondta, úgy érzi, a tavaly áprilisi, világbajnoki címmeccsen mutatott produkciójánál már nem tudna jobbat nyújtani.
  • „Megadta magát” a csángómagyarok szövetsége

    A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége szerződést írt alá az oktatási programot lebonyolító RMPSZ-szel, amely szerint a magyar házak működtetési költségeit az utóbbi biztosítja. A csángószövetség kompromisszumként vállalta, hogy Budapestre irányítja az oktatási programra érkező magántámogatásokat.
  • Kirabolták Kató Béla református püspök lakását

    Püspökké avatása közben kirabolták Kató Béla sepsiillyefalvi lakását. Iulia Grigoraş, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője megerősítette értesülésünket, miszerint pénteken, miközben Kató Béla és családja Kolozsváron, a püspöki beiktató ünnepségen tartózkodott, ismeretlenek betörtek otthonába.
  • Aradon vendégeskedik szerdán az aranycsapatos Buzánszky

    Buzsánszky Jenő, az Aranycsapat 49-szeres válogatott labdarúgója vendégeskedik szerdán Aradon. Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 15.30-tól a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében közönségtalálkozó keretében beszél karrierje nagyszerű állomásairól.
  • IFFHS: a Kolozsvári CFR a legjobb kelet-európai csapat

    Egy helyet előrelépve a Kolozsvári CFR 1907 immár a 30. helyet foglalja el a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet (IFFHS) februári összesítése szerint. A fellegvári alakulat a legjobban helyezett kelet-európai klub, a Liga 1 jelenlegi listavezetője, a Bukaresti Steaua három helyet visszaesve csak az 51. helyen áll. A tabellát továbbra is az FC Barcelona vezeti.
  • Enyhén csökkent decemberben a munkanélküliség

    Decemberben 0,2 százalékponttal 6,5 százalékra csökkent az előző hónaphoz képest a munkanélküliségi ráta, míg 2011 decemberéhez viszonyítva egy pontos a csökkenés, a 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma 661 000 az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint.
  • Botrány a nagyváradi kutyamenhelyen

    A világhálón és a sajtóban is megjelent a hét végén egy 42 másodperces film, amelyet a nagyváradi kutyamenhely kerítése mellett készítettek, és amelyen a menhely egyik kutyáját társai bántalmazzák.
  • Nigéria és Burkina Faso is elődöntős az Afrika-kupán

    Nigéria jutott harmadikként a labdarúgó Afrika-kupa elődöntőjébe, miután a legjobb nyolc között 2–1-re legyőzte Elefántcsontpartot. A szünetben Emmanuel Emenike góljával vezetett Nigéria, majd Cheick Tioté egyenlített, Sunday Mba 78. percben szerzett találatára viszont már nem volt válaszuk az Elefántoknak, akik így kiestek. A negyeddöntő utolsó mérkőzésén Burkina Faso hosszabbításban legyőzte 1–0-ra Togót, ezzel története során másodszor bejutott a legjobb négy közé a kontinenstornán.
  • Választások: az RMDSZ nyert, az USL tarolt

    Kovásznán és Szentábrahámon az RMDSZ jelöltje nyert, a többi településen a kormányzó pártszövetség (USL) jelöltjei taroltak a vasárnapi időközi helyhatósági választásokon. A háromszéki fürdővárosban Thiesz János a szavazatok 63,2 %-át, az udvarhelyszéki községben Simó Dezső a voksok 61,17 %-át szerezte meg.
  • Meggyaláztak három mecsetet Franciaországban

    A Párizstól 35 kilométerre fekvő Ozoir-La-Ferriere nevű településen horogkereszteket festettek vasárnapra virradó éjjel egy csendes utcában található mecset falára. Az imahely bejáratára pedig "Éljen Gallia!" (Franciaország római kori neve) és "Le az iszlámmal!" feliratok kerültek – közölte Abdelaziz Ait Ali, a mecset titkára.
  • Kovászna: az RMDSZ jelöltje nyerte meg a választásokat

    Az RMDSZ kovásznai szervezetének vasárnap késő esti közlése szerint Thiesz János nyerte meg az időközi polgármester-választást a fürdővárosban.
  • Magyar blues-siker Amerikában

    Minden idők legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el a blues rajongók. Little G. Weevil, azaz a 36 éves Szűcs Gábor nyerte a Memphisben véget ért 29. Nemzetközi Blues Fesztivál szóló/duó kategóriáját.