Amirõl a ma szól

  • Vita Toró üzenőfalán: „nem illik hazudni, kedves Tibor”

    Ádáz vita bontakozott ki csütörtökön Toró T. Tibor Facebook-oldalának üzenőfalán, miután az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke – Deutsch Tamás fideszes politikustól megihletve – egy bejegyzésben azt írta: „az RMDSZ kiharcolta, hogy Kelemen Hunor elnök románul szólhasson az EPP bukaresti kongresszusán”.
  • EPP: kiáltvány elfogadásával ért véget a kongresszus

    Az új alapprogram és az annak rövidített változatát tartalmazó politikai kiáltvány elfogadásával véget ért csütörtökön Bukarestben az Európai Néppárt (EPP) 21. kongresszusa.
  • Kizárták az RMDSZ-ből Csegzi Sándort

    Kizárta az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöksége a szövetségből Csegzi Sándort, Dorin Florea személyes tanácsadóját.
  • Új járatokat indít Marosvásárhelyről a Wizzair

    Jelenleg 11 nemzetközi úticélja van a Wizzair légitársaságnak Marosvásárhelyről, ez jövőre tovább bővül két németországi és egy olaszországi célállomással – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Abrán György, a fapados repülőtársaság kereskedelmi igazgatója.
  • Martens: a magyarok érdekeit a legjobban az RMDSZ képviseli

    „Fenntartom azt a véleményemet, hogy a magyar közösségnek egységesnek kell lennie, és a magyar közösség érdekeit a legjobban az RMDSZ tudja képviselni" – szögezte le a maszol.ro kérdésére Wilfried Martens azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott a bukaresti EPP-kongresszus második napján.
  • A kisebbségügyi főbiztost is tájékoztatják a Mikó-ügyről

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa is tájékoztatást kap a Mikó-ügyről.
  • Kaszárnyákká változnak a romániai iskolák?

    Erdély több iskolájában már bevezették azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket az oktatási minisztérium most készül az egész országra kiterjeszteni: a tanórák alatt a kapukat zárva tartják, a diákok csak engedéllyel távozhatnak, ha pedig idegen látogatna a tanintézménybe, a kapusnál igazolnia kell magát.
  • Deutsch Tamás "infantilisen" támadt az RMDSZ-re

    Durva hangnemű Facebook-bejegyzésben háborgott Deutsch Tamás azon, hogy Kelemen Hunor az Európai Néppárt kongresszusán románul (is) szólt a küldöttekhez. Az RMDSZ elnöke a maszol.ro kérdésére minősíthetetlennek, Borbély László politikai alelnök pedig infantilisnek nevezte a fideszes politikus gesztusát.
  • Középkorinak vélt hajót találtak Arad közelében

    Több évszázados bödönhajót (monoxilon) emeltek ki a Maros medréből az Aradhoz közeli Zádorlaknál.
  • Andronescunak nincs ideje Ponta plágiumügyére

    A Bukaresti Egyetem eljuttatta szerdán az oktatási minisztériumhoz a Victor Ponta kormányfő plágiumügyéről szóló jelentéseket azzal a kéréssel, hogy „a miniszter hozza meg a törvény által előírt intézkedéseket" – közölte csütörtökön az egyetem rektora.
  • Orbán a választás szabadságát hiányolja az EU-ban

    A gazdasági válság nem kezelhető azokkal az eszközökkel, amelyek előidézték azt, ezért bátorság kell újító gazdaságpolitikák bevezetéséhez - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, az Európai Néppárt (EPP) 21., tisztújító kongresszusán mondott beszédében.
  • Hiperaktív gyerekek: az iskolák fekete bárányai?

    Az ADHD-s (attention deficit hyperactivity disorder –figyelemzavaros hiperaktív) gyerekek zajosak, impulzívak ezért a pedagógusok gyakran megpróbálják őket távol tartani az átlagos diákoktól, szakemberek szerint viszont a többiekkel egy osztályban volna a helyük.
  • Andronescu: törvénymódosítás után lesz szakiskolai ösztöndíj

    A szakiskolás diákok csak az oktatási törvény módosítása után kaphatják meg ösztöndíjaikat – nyilatkozta szerdán Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, válaszként arra, hogy Daniel Funeriu államelnöki tanácsadó a szakiskolai tanulók ösztöndíjának kifizetésére vonatkozó kormányhatározat sürgős elfogadására kérte fel Victor Ponta kormányfőt.
  • Pițurcă: a magyarokkal küzdünk a második helyért

    Csalódott a román válogatott hollandok elleni kudarca miatt, ám továbbra is bizakodóan tekint a jövőre Victor Pițurcă. A szövetségi kapitány szerint a hazai vereség ellenére a trikolóroknak nagy esélyük van kijutni a brazíliai világbajnokságra.
  • Csőbe húzták a dzsihádista merénylőt New Yorkban

    Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy, az al-Kaida terrorszervezettel rokonszenvező bangladesi férfi - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
  • Mozgalom indult a Vajdaság autonómiája ellen

    A Dveri nevű szerb konzervatív klerikális mozgalom kampányt kezdett Vajdaság autonómiájának felszámolásáért - ezt szerdán Belgrádban sajtóértekezleten jelentette be a szervezet képviselője. A kezdeményezést több szerb értelmiségi is támogatásáról biztosította.
  • Az EU „nagyágyúi" az EPP kongresszusán

    Az európai integráció elmélyülésének fontosságáról beszéltek felszólalásaikban az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán az EU „nagyágyúi", Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Este a küldöttek újabb három évre az EPP elnökévé választották Wielfried Martenst.
  • Tőkéssel kampányolt Ponta az USL nagygyűlésén

    „Ezekben a percekben Băsescu elnök két jó barátja, Tőkés László és Orbán Viktor Románia föderalizációjáról beszélnek a parlament épületében" – jelentette ki szerda este Victor Ponta kormányfő a Szociál-liberális Szövetség (USL) kampányrendezvényén.