Amirõl a ma szól

  • A németek ismét lélegzethez juttatják az Európai Uniót

    A Strasbourgban ülésező EP-képviselők tapssal, a tőzsdék pedig lendületes erősödéssel reagálták le azt a szerdai hírt, miszerint a német alkotmánybíróság döntése értelmében az ország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben. Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő a maszol.ro-nak értékel.
  • A jilavai börtönben miséztek Scheffler János püspök emlékére

    Vértanúsága helyszínén, a Bukarest melletti Jilava börtönben első alkalommal mutattak be szerdán szentmisét Boldog Scheffler János volt szatmári püspök emlékére.
  • Emelkedhet a diákbentlakások és menzák támogatása

    Ecaterina Andronescu oktatási miniszter rábólintót a bentlakások és étkezdék támogatásának emelésére a Romániai Egyetemisták Szervezeteinek Országos Egyesületével (ANOSR) tartott találkozón.
  • „Négyszáz éves címlapsztorival” kezdődik a magyar opera évada

    Egy, műfaji szempontból vilászerte újdonságnak számító darabbal, a Báthory Erzsébet című musical-operával nyitja az évadot a Kolozsvári Állami Magyar Opera.
  • Szakértői jelentés: „nyilvánvalóan” plagizált Ponta

    Victor Ponta doktori dolgozata „nyilvánvaló plágium" – állapította meg a Bukaresti Egyetem rektorának felkérésére készített szakértői véleményezés a miniszterelnök 2003-ban megírt disszertációjáról. A dokumentumot szerdán hozta nyilvánosságra a felsőoktatási intézmény.
  • Csíkszereda szobrot ígért Novák Ede paralimpikonnak

    Több mint kétezer ember várta Novák Károly Eduárdot, Románia első paralimpiai bajnokát és csapattársát Török Imrét kedd este Csíkszereda nemrég felújított főterén. A székely kerékpározó egy arany és egy ezüstéremmel tért haza Londonból. Ráduly Róbert Kálmán, a város polgármestere szobrot ígért Csíkszereda Bajnokának.
  • Kortárs művészet az ősi kastélyban

    A kortárs művészetek előtt nyitja meg tereit a bonchidai Bánffy-kastély a hétvégén. A Transylvania Trust alapítvány által szervezett nyílt nap célja, hogy a történelmi örökséget képező térben egyszerre, egymást kiteljesítve mutassák fel az új és a régi értékeket.
  • EPP-kongresszus: Merkel, Barroso és Rompuy Bukarestben

    Angela Merkel német kancellárt, José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét várják többek között Bukarestbe októberben az Európai Néppárt (EPP) kongresszusára.
  • Hol érdemesebb olimpiai bajnoknak lenni?

    Az olimpiák – lett légyen szó akár az ó-, akár az újkoriakról – tulajdonképpen sohasem szóltak csak és kizárólag a dicsőségről. Az elsőséget, a győztest mindig nagy becsben tartották, az erkölcsi siker már a kezdetektől anyagi, tárgyi elismeréssel, olykor busás jutalmazással járt együtt.
  • Pongrácz Mária: Orvos voltam Afrikában

    Pongrácz Mária Orvos voltam Afrikában című könyvét mutatták be kedd este Marosvásárhelyen a Bernády Házban.
  • „Súlycsoport" szerinti román győzelem és magyar vereség

    Meglepetések nélkül értek véget a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság európai selejtezőinek D csoportjában lejátszott kedd esti mérkőzések: Románia és Törökország könnyedén nyert Andorra illetve Észtország ellen, Magyarország pedig hazai pályán kikapott a csoport toronymagyas esélyesének számító Hollandiától.
  • A szeptember 11-i merényletekre emlékeztek New Yorkban

    Megkezdődtek kedden New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek 11. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések. Az első helyszín a Világkereskedelmi Központ két lerombolt tornyának helye, a Ground Zero volt. Mintegy ezer ember – köztük hozzátartozók – gyűlt össze, hogy a tornyok helyén létesített két medence körül a hagyományokhoz híven felolvassák a 2983 halálos áldozat nevét.
  • Megőrizheti mentelmi jogát Borbély László képviselő

    Elutasította kedden a képviselőház a legfőbb ügyész Borbély László és Victor Paul Dobre mentelmi jogának megvonására vonatkozó kérését – közölte az Agerpres.
  • Ismét Oedipus a nagyváradi malomban

    Az új színházi évadban ismét műsorra kerül az Oedipus című előadás Nagyváradon. A Szophoklész műve alapján színpadra állított tragédia a thébai mondakörből meríti témáját: Oedipus bűnéről és az egész családra nehezedő átokról szól.
  • Dzsudzsákék bravúrra készülnek Hollandia ellen

    A magyar labdarúgó-válogatott kedden Hollandia, Románia pedig Andorra ellen folytatja szereplését a világbajnoki selejtezősorozatban, miután a hétvégén sikerrel vette az első akadályt.
  • Tabajdi az intergroup napirendjére tűzte a Mikó-ügyet

    Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP nemzeti kisebbségügyi munkacsoportjának (intergroup) társelnöke a testület csütörtökön esedékes ülésének napirendjére tűzte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét.
  • Schengen: Berlin és Brüsszel is ellenzi a bővítést?

    Elhalasztották az uniós tagországok bel és igazságügyi minisztereinek (JAI) jövő heti tanácskozását, mert Hollandia mellett immár Németország és Belgium is ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását a Schengen-övezethez. A témát leghamarabb a testület október 25-i ülésén vehetik ismét napirendre, ha addig sikerül jobb belátásra bírni a csatlakozást ellenző három tagállamot.