Amirõl a ma szól

  • Elkelt Nichita Stănescu rajza, legtöbbet a Virágokért adtak

    360 euróért kelt el a Quadro Galéria első online árverésén Nichita Stănescu rajza, amely egymás farkába harapó farkasokat ábrázol. A legmagasabb leütési árat Corneliu Brudaşcu virágcsendélete érte el.
  • A Videoton nyerte a magyar szuperkupát

    A Videoton FC tizenegyesekkel nyert a DVSC-TEVA ellen a székesfehérvári Sóstói Stadionban rendezett szerda esti labdarúgó Szuperkupa-mérkőzésen. A Videoton fennállása során második alkalommal hódította el a trófeát.
  • Óriási csempészfogás Temes megyében

    Az utóbbi évek egyik legnagyobb csempészfogását hajtották végre az illetékes hatóságok Temes megyében a Moraviţa-i román-szerb határátkelőnél. A magyarországi rendszámú tehergépkocsiban 600 ezer csomag címkézetlen cigarettát szállítottak - írja az Adevărul napilap.
  • Útra kelt az Osonó

    Elindult szerdán, július 18-án három hónapos, két kontinens tizenkét országát érintő turnéjára a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely.
  • Városi klubokban kezdődik a Szénafesztivál

    Szerdán, július 18-án a kolozsvári Gambrinus Pubban kezdődik a „Mentsétek meg Verespatakot!" mozgalom keretében megrendezésre kerülő Szénafesztivál „bemelegítő" rendezvénysorozata, amely nagyvárosok klubjaiban népszerűsíti a tulajdonképpeni fesztivált.
  • A szórványban nagyobb odafigyelést igényel a magyar nyelvű oktatás

    Kiemelten kell figyelni a szórványterületek magyar nyelvű oktatására – jelentette ki Répás Zsuzsanna magyarországi nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Budapesten szerdán egy konferencián.
  • A tanárok is puskáznak...

    Országszerte 17 pedagógust zártak ki csalás miatt a kedden lezajlott tanári véglegesítő vizsgáról, ők nem jelentkezhetnek a következő felmérésre. A vizsgán a vártnál kevesebben, 5 700-an vettek részt, 293 személy visszalépett a felmérés előtt. A jelentkezők 116 tantárgyból vizsgáztak – írja a Mediafax az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium jelentése alapján. 
  • Bonyodalom a véglegesítő vizsgán

    Az Oktatási Minisztérium újra levizsgázott, a kisérettségi többértelmű román nyelv és irodalom tétele után a kedden megtartott tanári véglegesítő vizsgán a román tanárok hasonló problémával szembesültek. A pedagógusok olyan tételt kaptak, amely nem szerepelt a vizsgára meghirdetett tananyagban – egy kultikus mesehős karakterének jellemzőit kellett volna leírniuk.  
  • Az aszály veszélyezteti a székelyföldi pityókatermést

    A múlt év után ismét rájár a rúd a Hargita megyei burgonyatermesztőkre: tavaly a túltermelés szorította le a székelyföldi pityóka árát, idén a szárazság miatt 50-60 százalékos terméskiesésre számíthatnak a gazdák. „Az idősebb emberek azt mondják, több mint ötven éve ilyet nem láttak, az 1946-47-es aszályhoz hasonló az idei" – mondta a maszol.ro-nak a mezőgazdasági igazgatóság vezetője.
  • Hogyan rúgnak ki államfőket az EU tagállamaiban?

    Románia nem az egyetlen európai ország, ahol mandátuma közben leváltották tisztségéből az államfőt – erre Litvánia esetében történt precedens a kontinensen. Az EU tagállamainak többségében nem írnak ki népszavazást az elnök menesztéséről, még az elnöki köztársaság Franciaországban sem.
  • Mikó-ügy: Redinghez fordultak Winklerék

    Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa elé terjesztette kedden levélben Winkler Gyula és Sógor Csaba a Mikó-ügyet. Az RMDSZ európai képviselői arra hívták fel az EU döntéshozójának figyelmét, hogy a Székely Mikó kollégium ügyében született igazságtalan alapfokú bírósági ítélet is bizonyítja: Romániában halaszthatatlan az igazságszolgáltatás mélyreható reformja.
  • Egy előzetes vizsgálat szerint Ponta nem plagizált

    A kor akkori követelményei szerint nem plagizált a 2003-ban megírt doktori dolgozatában Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök – állapította meg egy munkaanyagban az Országos Etikai Tanács (CNE) technikai bizottsága. A dokumentumot a Mediafax szerezte meg hétfőn.
  • Jubilál a Role együttes

    Huszonöt éves a Role zenekar. A jubileumot Csíkszeredában, a Mikó-vár udvarán koncerttel ünnepli a népszerű együttes.
  • Szigorúan ellenőrzött életek

    Július 27-én, pénteken 15 órakor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen láthatja először a közönség Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilmjét.
  • János Vitéz a Székely Vágtán

    Parádés szereposztásban, huszonöt táncossal és harminc lovassal adta elő a szigetszentmiklósi Sziget Színház és a komáromi Lovas Színház Kacsóh Pongrácz – Petőfi Sándor János Vitéz című daljátékát. A maksai Óriáspince-tetőn több mint harmincezer ember kísérte figyelemmel a megaprodukciót, amely tele volt humoros jelenetekkel, pompás ruhákkal, szép magyar vitézekkel, nagyszerű lovasokkal, de még egy kaszkadőrjelenet is belefért a darabba.
  • Kövér: az IMF ne zsaroljon

    A kormány nem hagyja majd magát megzsarolni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon, de úgy látja, a nemzetközi pénzügyi szervezet nem is tud igazán mit kérni Magyarországtól - mondta Kövér László az m1 A lényeg című műsorában.
  • Balogh Zalán Missing – eltűnt egy kolozsvári fiatalember

    Közel két hete keresik három országban a kolozsvári Balogh Zalánt, akit június 28-án láttak utoljára. Keresésére és a család megsegítésére példaértékű összefogás született, egyelőre azonban ez sem vezetett a Svájcban síoktatóként dolgozó, 26 éves fiatalember nyomára.