Amirõl a ma szól

  • Érettségi: enyhe javulás az óvások után

    A fellebbezések után enyhén emelkedett az érettségizők átjutási aránya. A vizsgabizottságok 92 százalékának eredményei alapján 43,04 százalékról 44,26 százalékra nőtt azoknak a diákoknak a száma, akiknek sikerült érettségi oklevelet szerezniük – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.
  • Óvatosan a ciánnal Verespatakon: figyelmeztet az EP

    A romániai hatóságoknak minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról, és tiszteletben kell tartaniuk az EU valamennyi idevonatkozó irányelvét - olvasható abban a jelentésben, amelyet az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága csütörtökön fogadott el Brüsszelben a testület romániai tényfeltáró látogatásának eredményeiről.
  • Brüsszel bírálja Olaszország leminősítését

    "Úgy vélem, jogosan és alaposan meg lehet kérdőjelezni a bejelentés időzítését" - kommentálta Olaszország leminősítését Simon O'Connor, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője. A Moody's hitelminősítő pénteken minősítette le két fokozattal Olaszország adósbesorolását, pont aznap, amikor Olaszország nagy mennyiségű államkötvényt bocsátott ki. A Moody's a spanyol és a görög helyzet romlásával, illetve azzal indokolta döntését, hogy a magas hozamok miatt Olaszország egyre drágábban jut hitelhez. O'Connor ezzel szemben úgy véli, Olaszország mélyreható reformokat hajtott végre és javított államháztartásán. "Az olaszországi erőfeszítések lenyűgözőek, és túlzás nélkül mondhatom, példa nélkül állnak az ország történetében" - mondta.
  • Isărescu: befektetők nélkül nem megy a gazdaság

    A tőkebefektetések elmaradását tartja a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb akadályának a Román Nemzeti Bank kormányzója. „Ha a külföldiek beruházási kedve csökken, a tőzsdei tevékenység korlátozott, és a gazdasági struktúra olyan, hogy a fogyasztás ösztönzése csak az importot serkenti” – magyarázta Mugur Isărescu egy bukaresti gazdasági konferencián.
  • Lejárfolyam: a béka feneke alatt az oroszlán

    Az ING már egy hete megjósolta ügyfeleinek küldött elemzésében, hogy az euró árfolyama hamarosan eléri a 4,55 lejt. Jóslatuk beteljesedni látszik: a pénteki árfolyamon egy euró 4, 5495 lejt ért. Az OTP Bank Romania vezérigazgatója, Diósi László szerint a  fizetőeszköz gyengülését egyértelműen a politikai válság okozza.
  • Miért nem tette még le az esküt Dan Voiculescu szenátor?

    „Zseniális stratégiával” próbálja elkerülni Dan Voiculescu szenátor, a Konzervatív Párt alapító elnöke, hogy évek óta zajló korrupciós perében ítélet szülessen – nyilatkozta Daniel Fenechiu ügyvéd szombaton a Romania TV-ben.
  • Regényes, zenés est Sepsiszentgyörgyön

    Az erdélyi származású, ismert budapesti íróval találkozhatnak olvasói Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter megyei könyvtárban: kedden, február 5-én Szávai Géza dedikálással egybekötött könyvbemutatóra érkezik a háromszéki megyeközpontba.
  • Gyalogos zarándoklat indult Budapestről a csíksomlyói búcsúba

    Elindult a hagyományos gyalogos zarándoklat kedd reggel Budapestről, a csoport a tervek szerint május 17-én estére ér az erdélyi Csíksomlyóra, ahol másnap részt vesznek a pünkösdi búcsún.
  • Csökkent, de így is jelentős a járműlopások száma

    1244-ből több mint 800 ellopott járművet találtak meg a rendőrök az év első hat hónapjában - tájékoztatott szerdán a Román Rendőrség. Az év első felében 1244 jármű ellopását jelentették be, ez 24,75 százalékos csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz képest, amikor1653 járművet tulajdonítottak el jogtalanul.
  • Hogyan kerülte el a világ ötven éve az atomháborút?

    A Szovjetunió 1962-ben rakéta-telepítésbe fogott Kubában, az alig pár hónapja hivatalba lépett Kennedy szorult helyzetbe került. Az atomháború réme alig hajszálnyira került az emberiségtől.
  • Tálib parancsnokot ölt meg Harry herceg

    Vasárnapi brit lapértesülés szerint megölte az afganisztáni tálib erők egyik parancsnokát Harry herceg.
  • Először teniszezik Magyarországon Szeles Mónika

    Az elmúlt évek legnagyobb vállalkozására készül a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), bemutatómeccsre hoznák Magyarországra Szeles Mónikát.
  • Harmadik Szociológus Napok Kolozsváron

    A „Max Weber" Szakkollégium és a Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézet idén is megszervezi a már hagyománnyá vált Szociológus Napokat. Az eseménysorozatra március 21 és 23 között kerül sor, melynek keretében elismert erdélyi és magyarországi szakemberek előadásait hallgathatják meg az érdeklődök.
  • Ciprus: újabb B-terv készül az ország megmentésére

    Szerda esti értesülések szerint a ciprusi kormány egy újabb alternatív tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy előteremtse a remélt euróövezeti hitelhez szükséges önrészt.
  • Interferenciák 2012: kilenc ország színháza Kolozsváron

    Két hónap múlva kezdődik a régió egyik legnagyobb színházi szemléje, a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente szervezett Interferenciák fesztivál, amely idén harmadik kiadásához érkezik.