Amirõl a ma szól

  • Székely (zenei) termékek a Partiumi Magyar Napokon

    Bár a Partiumi Magyar Napokon jó, ha minél több „hazai” együttes kap fellépési lehetőséget, s ezzel élni is szoktak a Szatmár megyei zenészek, sokszor kínál a rendezvénysorozat olyan zenei csemegét is, amely Erdély más régiójában született meg. Ezúttal Sepsiszentgyörgy kerül fókuszba ugyanis két különböző zenei irányzat képviselői is a szatmári közönség elé állnak, s már most biztosak lehetünk abban, hogy a maguk nemében egyedi hangulatottal járunak majd hozzá a régió legnagyobb fesztiváljához.

  • Fidesz: két-három mandátumról döntenek a határon túliak

    Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: az Alkotmánybíróság januári döntésével egyértelművé tette, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetén a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választójog gyakorlásának.

  • Kötelezővé vált csütörtöktől a mediátori eljárás

    Kötelezővé vált csütörtöktől Romániában a mediátori eljárás: a vitázó feleknek meg kell jelenniük egy igazságügyi közvetítő előtt, mielőtt bizonyos polgári és büntetőjogi ügyekben a bíróság elé kerülnek.

  • Elfáradt vezetés közben egy háromszéki sofőr, az életébe került

    Két halálos áldozatot követelt egy felsőháromszéki közúti baleset. A Kovászna megyei rendőrséget csütörtökön reggel 6 órakor riasztották, hogy Nyújtód területén összeütközött egy Galac megyei teherautó és egy olasz rendszámú személygépkocsi, ez utóbbinak két utasa életét veszítette, tájékoztatott Tóth Zsigmond szóvivő.

  • Üzemanyag hiányában szünetelt a radarozás Kolozs megyében

    Elfogyott az üzemanyagpénze a Kolozs Megyei Közúti Rendőrségnek, írja a stiridecluj.ro. Emiatt az elmúlt napokban szünetelt a megyében a trafipakk, a rendőrautók az intézmény udvarán parkoltak.

  • A kisdöntőbe „segítették” a bírók a magyar női pólóválogatottat

    A bronzéremért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott, miután a Barcelonában zajló vizes-világbajnokság női pólótornájának elődöntőjében nagy csatában, szoros meccsen, egygólos (13–12) vereséget szenvedtek a házigazda spanyol együttestől. Antal Dóriék ellenfele a bronzmeccsen Oroszország lesz, míg a spanyolok az Ausztrálokkal döntőznek.

  • Lengyelországi donor mentett meg egy székelyföldi fiatalembert

    Országos viszonylatban is premiernek számít az, ami csütörtökön hajnalban történt a Maros megyei hematológiai és csontvelőátültetési központban: Lengyelországból egy önkéntes donor jóvoltából érkezett a csontvelő, amivel a kellő előkészítést követően a Benedek István orvos vezette csapat megmentette egy 19 éves székelyföldi, súlyos beteg fiatalember életét.

  • Lajkó Félix lemeze a világzenei toplista élére került

    A világszerte ismert hegedűs első, Mező című citerás albuma áll a világzenei toplista első helyén. Ilyen rangos helyre legutóbb a kilencvenes évek elején került magyar szerzemény, Sebestyén Márta egy felvétele.

  • Bale rekordösszegért szerződhet a Real Madridhoz

    Spanyol sajtóértesülések szerint szóban már megegyezett egymással a Real Madrid és a Tottenham Hotspur labdarúgóklub Gareth Bale vételárával kapcsolatban.

  • Csökkent a Tarom légitársaság vesztesége

    Növelte hatékonyságát a Tarom légitársaság, amely az első fél évben 63 millió lej veszteséget könyvelt el, mintegy felét a tavalyi első fél évben jegyzett 120 millió lejnek – közölte csütörtökön a román állami légi társaság.

  • Roma integráció: "adják, ne csak ígérgessenek"

    A roma iskolások lemorzsolódásának, valamint hátrányos helyzetben lévő – nem csak roma – nők nem kívánt terhességének megelőzésére indít programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. Az iskolások számára kirándulásokat szerveznek, az anyukákat a védekezési módszerekről világosítják fel.

  • A kormány nem találja az eredeti Bechtel-szerződést

    Megdöbbentő kijelentést tett szerda este a nagyberuházásokért felelős tárca nélküli miniszter a Digi24 hírtelevízióban: azért nem tudják nyilvánosságra hozni az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló Bechtel-szerződést, mert nem találják a dokumentumot.

  • Erdő Pétert küldte Ferenc pápa az evangelizációs ünnepségre

    A litvániai evangelizáció 600. évfordulójának ünnepségére Ferenc pápa különleges küldötteként szerdán Litvániába utazott Erdő Péter bíboros, prímás.

  • Egymillió embert nem engedtek szavazni Zimbabweban

    Súlyos szabálytalanságok történtek a szerdai zimbabwei elnökválasztáson, közel egymillió embert nem engedtek szavazni, állítja egy helyi megfigyelőket tömörítő csoport.

  • Legalizálhatják Uruguayban a marihuánát

    Jóváhagyta a marihuána ellenőrzött fogyasztásának engedélyezését csütörtökre virradó éjjel az uruguayi parlament alsóháza. A hatóságok azt remélik, hogy ez hatékony lépés lehet a kábítószer-kartellek elleni harcban.

  • Spontán sztrájk alakult ki az Arad megyei adóhivatalnál

    A szerdai bejelentett munkabeszüntetés után csütörtök reggel kilenc órától spontán sztrájkba léptek az Arad Megyei Közpénzügyi Igazgatóság alkalmazottai, írta az aradihirek.ro. 

  • Sógor Csaba: hatékonyan kell büntetni a korrupciót

    Erdélyi és magyarországi politológus-hallgatók részvételével zajlik július 29 - augusztus 2. között a Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület (POLITEIA), a Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társasága (KoMPOT) és az ELTE Politikatudományi Intézete által idén is megszervezett XII. Torockói Diáktábor.

  • Ismét levelet ír Orbán a határon túli magyaroknak

    Újabb miniszterelnöki levelet kapnak a határon túl élő magyar állampolgárok Orbán Viktor kormányfőtől - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

  • Drágább lesz az Első Ház-hitel lejben, mint ha valutában lenne

    Drágább lesz az Első Ház-hitel, amiért ezt ezentúl csak lejben lehet felvenni.  Az elemzők szerint a törlesztési kamat nagyobb a lej alapú hiteleknél.