Elnökválasztás, második forduló: vasárnap eldől, ki lesz Románia államfője (percről percre)


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak a hazai urnák a elnökválasztás második fordulójában, amelyben Klaus Johannis és Viorica Dăncilă csap össze az államfői mandátumért. A külföldön élő román állampolgárok közül többen szavaztak a romániai urnanyitásig, mint az első fordulóban. Este kilenckor az országban lezárul a szavazás, és ismertetik az exit poll eredményeket. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:04

Mindeddig 96 esetleges választási szabálysértésre vonatkozó bejelentés érkezett, de ezek közül 32 megalapozatlannak bizonyult – Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő vasárnap délután. A legtöb panasz a választási propaganda folytatására, a voks bizalmas jellegének megsértésére, szavazólapok hiányára, a választási turizmusra, illetve a szavazóhelyiségek közelében való alkohol árusítására vonatkozott – mondta Dajbog. (Agerpres)

16:49
Lankadt a szavazókedv

11 és 15 óra között nőtt a szavazókedv az elnökválasztás második fordulójában, aztán egy kicsit megtorpant a lendület. A 16 órai adatok szerint 35,81 százalékos volt az országos részvételi arány, ez 6 524 336 szavazót jelent.

15:53

Romániai idő szerint vasárnap 14 óráig több mint 570 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél. Ezekhez hozzáadódik az a 17 503 állampolgár, aki a levélszavazást választotta. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint a legtöbben, megközelítőleg 122 ezren, Olaszországban voksoltak, Nagy-Britanniában körülbelül 94 ezren, Németországban pedig közel 93 ezren adták le szavazatukat. Spanyolországban, ahol a román hatóságok a legtöbb szavazókörzetet nyitották (összesen 143-at), körülbelül 82 ezren szavaztak az említett időpontig. (Agerpres)

15:40

Vasárnap 15 óráig 5 719 976-an éltek már a szavazati jogukkal az elnökválasztás második fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) online követhető adatai szerint ez 31,39 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 29,21 százalékos volt a részvételi arány. (G4Media)

15:21
Cioloş az előzőnél dinamikusabb elnöki mandátumot remél

Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke arra számít, hogy a jövendőbeli elnöknek az elsőnél dinamikusabb második mandátuma lesz, és hogy a Románia korszerűsítésére törekvő politikai erők egységre lépnek egy hosszú távú, az ország javát szolgáló projekt érdekében.

„Rögtön a választások után nekiállunk előkészíteni ezt a projektet. Nem hiszem, hogy még egy évet várnunk kellene arra, hogy parlamenti többségünk legyen” – nyilatkozta Dacian Cioloş vasárnap.

A PLUS elnöke Teleorman megyében voksolt, kifejtve, jobban kellene törődni ezután Románia eme részével is, mert az utóbbi időben „félretették" ezt a megyét a politikai érdekeltségek gyakorlatának virágzása miatt, de az ország vezetőinek túl kell lépniük ezen. Mint mondta, jövőre európai parlamenti képviselői irodát nyit Teleorman megyében. (Agerpres)

15:09
Dan Barna: az egyik jelölt megadhatja a korszerű Románia reményét

Bízik benne, hogy a nap végére „megadatik számunkra a korszerűsödés útjára lépő Románia reménye" – fogalmazott Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, miután szavazott az államfőválasztás második fordulójában. Az első fordulóban a harmadik helyen végzett elnökjelölt kiemelte: a szavazást nemcsak jognak, hanem állampolgári kötelességének tartja. „Arra szavaztam, hogy záruljon le a nyomozás augusztus 10-e ügyében, hogy Románia folytassa Európa felé vezető útját, a jólét, a civilizált, modern állam felé vezető utat. A két jelölt közül csak egyik adhatja meg mindennek a reményét. Nem a garanciát, hanem a reményt" – nyilatkozta az USR elnöke. (Agerpres)

15:01

Az USR–PLUS választási szövetség párhuzamos szavazatszámlálása alapján Klaus Johannis jelenlegi államfő a leadott voksok több mint 90 százalékát kapta két olyan külföldi szavazókörben, amelyben az időeltolódás miatt már befejeződött az elnökválasztás vasárnapi második fordulója. Az új-zélandi Aucklanden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjére az ott szavazó román állampolgárok 90,2 százaléka (186-an) voksolt, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 9,8 százalékot ért el (20 szavazat). Az ausztráliai Sydney-ben 335-en szavaztak Johannisra (93 százalék) és 25-en Dăncilára (7 százalék). (G4Media)

14:59
Közel az ötmillióhoz a szavazók száma

Vasárnap 14 óráig 4 893 046 szavazópolgár járult az urnák elé, ami 26,85 százalékos részvételi arányt jelent. Két hete, az első fordulóban 25 százalékot mértek délután kettőkor. (G4Media)

14:32

A szavazóhelyiségektől távozó választópolgárok megkérdezése alapján készült becsült (exit poll) felmérések alapján Klaus Johannis hivatalban lévő államfő húsz százalékkal vezet kihívója, Viorica Dăncilával szemben az államfőválasztás vasárnapi második fordulójának „félidejében”. (stiripesurse.ro/fanatik.ro)

14:05

Az RMDSZ által végzett felmérés szerint 13 óráig a romániai magyar választópolgárok 15 százaléka járult az urnákhoz az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. Az országos átlag ekkor 22,07 százalékos volt.

13:47

Egy Dolj megyei szavazókörzetben megszakították a voksolást, mivel egy 70 év fölötti, egészségügyi problémákkal küzdő személy meghalt. Egy brăilai választási iroda alelnöke jelentette, hogy az elnök alkoholt fogyasztott, így azt leváltották.

A fővárosban két nő esett össze a választási irodában, Ilfov megyében pedig egy 85 éves férfi, míg Bihar megyében egy választási iroda cukorbeteg tagja lett rosszul.

Több Temes megyei szavazókörzetben áramkimaradásokat tapasztaltak. (Agerpres)

13:28

Vasárnap 13 óráig 4 021 634-en éltek már a szavazati jogukkal az elnökválasztás második fordulójában. A Központi Választási Iroda (BEC) online követhető adatai szerint ez 22,07 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 20,68 százalékos volt a részvételi arány.

13:10

Az RMDSZ az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában is készít felmérést a romániai magyar szavazópolgárok részvételi arányáról. A becslések szerint a magyar részvételi arány jelentősen elmarad az országostól: 4,5 százalékra volt becsülhető 10 órakor.

13:07

Vasárnap délelőtt a kolozsvári Tiberiu Popoviciu Informatikai Líceumban szavazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor a pecsételés után azon meggyőződését hangsúlyozta, hogy a szavazati joggal élni kell: mindig el kell menni szavazni, amikor a polgárnak lehetősége van a politikai életet befolyásolni – részletezte. Hozzátette: reméli, hogy a következő öt évben kevesebb politikai konfliktus, és több építkezés, fejlődés, a jövő felé tekintés fogja jellemezni a román politikát és az államelnököt. (T. A.)

12:22
Paleologu: valami ellen szavaztam

Valami ellen voksolt, eltérően az első fordulótól, amikor a változásra szavazott – közölte vasárnap Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) volt államfőjelöltje, miután élt szavazati jogával Bukarestben.

„A szavazás a demokrácia ünnepe, de ez egy szégyenteljes nap Románia számára, amikor valójában semmilyen remény sincs a változásra. A románok két katasztrófa közül választhatnak. Valójában valami ellen voksoltam, eltérően az első fordulótól, amikor bizonyos értékekre, a jövőre, a változásra szavaztam. Most a nagyobbik rossz ellen voksoltam” – nyilatkozta.

A politikus remélte, hogy az ország lakossága „megszívleli ezt a leckét”: a választás napja szerinte egy szinte egyáltalán nem létező, vita nélküli kampányt zár le, amelyben a két jelölt megcsúfolta a demokráciát, és amelyben a két nagy párt megmutatta, hogy képtelen az államfői tisztség kívánalmainak megfelelő jelölteket állítani.












EZT OLVASTA MÁR?

X