Elnökválasztás, második forduló: vasárnap eldől, ki lesz Románia államfője (percről percre)


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak a hazai urnák a elnökválasztás második fordulójában, amelyben Klaus Johannis és Viorica Dăncilă csap össze az államfői mandátumért. A külföldön élő román állampolgárok közül többen szavaztak a romániai urnanyitásig, mint az első fordulóban. Este kilenckor az országban lezárul a szavazás, és ismertetik az exit poll eredményeket. Cikkünk folyamatosan frissül.

12:15

Több mint hárommillióan éltek már a szavazati jogukkal vasárnap délig az elnökválasztás második fordulójában. Ez 16,6 százalékos részvételi aránynak felel meg. Két hete, az első fordulóban ugyanekkor kisebb, 15,82 százalékos volt a részvételi arány. (G4Media)

12:03

Véget ért Új-Zélandon az államfőválasztás második fordulója – tájékoztat a külügyminisztérium vasárnapi közleménye. A dokumentum szerint a szavazás javában zajlik az Ausztráliában, Ázsiában, Európában és Afrikában kialakított 776 szavazókörzetben. (Agerpres)

11:53

Közrend- és közcsendháborítás miatt bűnvádi eljárás indult egy férfi ellen, aki szombat este rátámadt egy rendőrre a Prahova megyei Drăgăneasa település egyik szavazóhelyiségének udvarán; a rendőr lábon lőtte a férfit, akit jelenleg kórházban kezelnek. Egy másik személyt is őrizetbe vettek ugyanebben az ügyben, további hét személy ellen pedig még folyamatban van a kivizsgálás közrend- és közcsendháborítás, illetve hatósági személy elleni támadás miatt. (Agerpres)

11:19

A BEC immár hivatalos 11 órai adatai szerint 11,39 százalékos volt a részvételi arány – először nagyobb, mint az elnökválasztás két héttel korábbi első fordulójában ugyanebben az órában mért arány: akkor a választók 11,08 százaléka szavazott délelőtt 11 óráig.

11:11

A Maros Megyei Választási Iroda (BEJ) helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásának, és mind az 568 szavazókörzetben lecseréltette vasárnap reggel a mintának kitűzött érvénytelen szavazólapokat. Beadványában a PSD Maros megyei szervezete arra hívta fel a BEJ figyelmét, hogy 14 választási iroda előterében olyan érvénytelenített választócédulákat tűztek ki mintának, amelyekben a BEJ bélyegzőjét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Klaus Johannis nevét feltüntető keretébe ütötték. (Agerpres)

11:01
11 százalék fölé kúszott a részvételi aránya

A BEC online frissülő adatai szerint 11 órakor a választási részvételi arány 11,31 százalékos volt. (A monitorkép 11.01-kor készült)

10:52

A Központi Választási Iroda folyamatosan frissülő adatai szerint közel 400 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott elnökválasztás második fordulójában, vasárnap 10 óráig, jóval többen, mint az első fordulóban, ugyaneddig az időpontig. A 10 órás adatok szerint 380 314 külföldön élő román állampolgár voksolt valamelyik szavazókörzetben, 17 503-an levélben szavaztak. Két héttel ezelőtt, az első elnökválasztási fordulóban 315 042-en szavaztak eddig az időpontig, 25 189-en közülük levélben. Magyarországon 10.45-ig 975-en szavaztak. (g4media.ro)

10:38
Közel negyvenezer belügyes ügyel a szavazás biztonságára

Több mint 39 ezer rendőr, csendőr, határőr, tűzoltó és más belügyi alkalmazott biztosítja a szavazás zavartalan lefolyását az államelnök-választások második fordulójában - tájékoztatott a belügyminisztérium. Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő közölte, az országban kialakított 18.748 szavazókörzetnél 20 ezer belügyi alkalmazott felel a rendért és biztonságért, több mint 3.600-an pedig a választási incidensekről érkező bejelentésekkel foglalkoznak. A szóvivő beszámolója szerint mindenütt jelentősebb problémák nélkül kezdődött el a szavazási folyamat.

Dajbog rámutatott, a szavazókörzeti iroda elnökének kötelessége gondoskodni a szavazás jó körülményeinek biztosításáról. Azok a személyek, akik nem hajlandók alávetni magukat a szavazókörzeti iroda elnöke rendvédelemre vonatkozó utasításainak, 1.500 és 4.500 lej közötti bírsággal büntethetők. Hozzátette, az elnök hatásköre kiterjed a szavazóhelyiségnek helyet adó épület udvarára, valamint az annak 500 méteres körzetében levő utcákra, közterekre is. A rend fenntartása érdekében a szavazókörzeti iroda elnöke segítségért fordulhat a belügyi alkalmazottakhoz. (Agepres)

10:14
Johannis: egy modern, európai, normális Romániára szavaztam

Egy normális, európai Romániára szavazott - nyilatkozta a második mandátumára pályázó Klaus Johannis államfő vasárnap, miután leadta voksát a bukaresti Jean Monnet Líceumban, és arra biztatta a polgárokat, hogy járuljanak az urnákhoz. A PNL jelöltje azt mondta, magas részvételre számít a választáson.

„A mai egy nagyon-nagyon fontos nap. Személy szerint én egy modern, európai, normális Romániára szavaztam, és felkérek mindenkit, hogy menjen le voksolni. A mai egy rendkívül fontos nap, mert Románia jövőjéről szavazunk, arról, hogy milyen irányban haladjon az ország. Ma a bajnokok napja van, a "Votat" feliratú bélyegzőt kezükben tartó bajnokok napja. Kedves románok, legyetek ma mindannyian bajnokok!" - jelentette ki Iohannis.

"Remélem, hogy sok román jön el szavazni, és természetesen némi izgalommal várjuk az eredményt ma este" - mondta. Johannis nem gondolja, hogy incidensekre kerülhetne sor.  "Az eddig információk alapján minden rendben van, és azt hiszem, hogy a dolgok jól mennek. A fontos az, hogy minél többen menjenek el szavazni" - hangoztatta az elnök. Az államfőt több liberális politikus elkísérte szavazni, köztük Ludovic Orban miniszterelnök is. (Agerpres)

10:11

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap reggel 10-ig 1 253 111-en szavaztak az országban az elnökválasztás második fordulójában. Az országos részvételi arány 6,87 százalékos volt, szinte ugyanakkora, mint az első fordulóban reggel 10-kor (6,89 százalék). A legkisebb részvételi arányt Hargita megyében (2,65 százalék) és Kovászna megyében (3,02 százalék) jegyezték. A legnagyobb a szavazási kedv Teleorman (9,42), Olt (8,95) és Ilfov (8,89) megyében.

09:43
Orban biztos abban, hogy Johannis győzni fog

Olyan Romániára szavazott, amely megbecsülésnek örvend nemzetközi szinten, amelyben minden állampolgárnak esélye van a sikeres élethez, amelyben az állam intézményei a polgárok szolgálatában állnak - nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap, miután leadta voksát az Ilfov megyei Dobroeşti egyik iskolájában.

A kormányfő arra biztatta a románokat, hogy éljenek választójogukkal, mert ez egy alapvető jog, és "amikor választások vannak, a románoknak lehetőségük van eldönteni, milyen irányba haladjon az ország". Kifejtette, nincs kétségem az általa támogatott jelölt győzelméről, csak ennek aránya kérdéses. „Remélem, kategorikus győzelem lesz, hogy a polgárok által az elnökválasztás második fordulójában kinyilvánított akarat, miszerint normális Romániát, fejlett Romániát, a világban tiszteletben tartott Romániát akarnak, a lehető legerősebb és legtisztább legyen” - mondta a kormányfő. (Agerpres)

09:41
Nem történtek incidensek urnanyitáskor

Országszerte rendben zajlik a szavazás, nem történtek incidensek urnanyitáskor - nyilatkozta vasárnap reggel az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. "Rendben zajlanak a dolgok, az urnák megnyitásakor nem történtek incidensek. Az állampolgároknak csak az a dolguk, hogy menjenek el szavazni. (...) Valamennyi szavazókörzet nyitva áll, mindenki végzi a munkáját" - mondta az AEP elnöke, miután ő maga is voksolt.

Mituleţu-Buică rámutatott, a külföldi szavazókörzeteknél nagyobb részvételt jegyeztek ez idáig, mint az államfőválasztás első fordulójában. Szerinte ez annak is betudható, hogy az első körben tapasztaltak alapján elszántabbak az emberek, annak tudatában mennek szavazni, hogy nem kell majd várniuk, nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem tudnak élni választójogukkal. (Agerpres)

09:15

A Központi Választási Iroda (BEC) folyamatosan frissülő adatai szerint vasárnap reggel 9-ig valamivel több mint 611 ezren adták le a szavazatukat az országban az elnökválasztás második fordulójában. Az országos részvételi arány 3,35 százalékos volt, kisebb, mint az első fordulóban reggel 9-kor (3,51 százalék). A legkisebb részvételi arányt Hargita megyében (1,26 százalék) és Kovászna megyében (1,39 százalék) jegyezték. A legnagyobb Ilfov (4,57), Konstanca (4,52) és Teleorman (4,50) megyében a szavazási kedv.

08:53
Viorica Dăncilă már szavazott

Az előre tartó Romániára szavazott - mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă, miután vasárnap leadta voksát az elnökválasztás második fordulójában. "Olyan Romániára szavaztam, amelyik előre tart, nem hátrafelé, nem az olyan idők felé, amikor nem voltak jogaink, nem volt szabadságunk, mert a teljes hatalom egyetlen ember kezében összpontosult" - fogalmazott Dăncilă, miután voksolt a bukaresti Sfântul Sava Főgimnáziumban kialakított szavazókörzetnél.

Hozzátette, olyan cotroceni-i mandátumra voksolt, amely "nagyobb részvállalást, több munkát, a román nép és a nemzeti érdek iránti több tiszteletet és odaadást" hoz majd. Arra a kérdésre, hogy szerinte megnyeri-e az államfőválasztást, a PSD jelöltje azt mondta, ezt nem ő dönti el, hanem a román állampolgárok, és ő bízik az emberekben. (Agerpres)

08:22
Több mint 15 ezer fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával

Országszerte több mint 15 ezer fogvatartott jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával az államfőválasztás vasárnapi második fordulójában. Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közölte: a szerdáig összesített adatok szerint 15.151 fogvatartott kérelmezte, hogy szavazhasson vasárnap.

A Központi Választási Iroda (BEC) határozata értelmében az előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, mozgóurnát igényelhetnek, hogy voksolhassanak az államfőválasztáson. Emellett egy másik BEC-döntés lehetővé teszi, hogy a szavazási szándékukat kifejezők számának függvényében szavazófülkéket alakítsanak ki és urnákat helyezzenek el a büntetés-végrehajtási intézetekben. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X