Kereskényi Gábor nyert Szatmárnémetiben, Soós Zoltán veszített Marosvásárhelyen (PERCRŐL-PERCRE)


-A A+

Már közzétették a helyhatósági választások első országos részeredményeit. Szatmárnémetiben az RMDSZ jelöltje, Kereskényi Gábor nyert, Marosvásárhelyen Soós Zoltánnak nem sikerült a bravúr. Horváth Anna nagyon szép eredményt ért el Kolozsváron. Cikkünk frissül.

20:09

Háromszéken az RMDSZ jobban teljesített, mint négy éve – állapította a választási eredményeket kiértékelő hétfői sajtótájékoztatón Tamás Sándor. A szövetség háromszéki vezetője által ismertetett adatok szerint a Kovászna megyei tanácsban a 31 mandátumból 20-at szerzett meg az RMDSZ, 3-3 mandátuma lesz a Nemzeti Liberális Pártnak, a Szociáldemokrata Pártnak és az EMNP-nek, valamint két mandátumot szerzett az MPP is.

Kovászna megye 45 polgármesteri tisztségéből az RMDSZ jelöltjei 34-et elnyertek, illetve három másik településen az MPP-vel közös jelölt nyert – mutatott rá Tamás Sándor. Közlése szerint az Erdélyi Magyar Néppárt egyetlen polgármesteri mandátumot sem szerzett, elveszítette Maksát és Nagyborosnyót. Az 521 háromszéki helyi és megyei tanácsosi tisztségből 358-an RMDSZ-esek, 53 tanácsosi tisztséget szerzett az EMNP, amely megőrizte mandátumai számát, míg 26 tanácsosi helyet nyert az MPP, amely elveszítette önkormányzati képviselői egyharmadát, összegzett Tamás Sándor.

20:45

A Központi Választási Iroda (BEC) a szavazókörzetek több mint 90 százalékának adatait dolgozta fel eddig, és közzétette a részeredményeket. A HotNews portál a BEC adatai alapján elkészítette az ország interaktív választási térképét is.

18:10

Összességében elégedett az RMDSZ helyhatósági választásokon elért eredményeivel – a közel 200 polgármesteri mandátummal – Kelemen Hunor. A szövetségi elnök hétfői, Kolozsváron tartott kiértékelő sajtótájékoztatóján több olyan települést is felsorolt, amit sikerült „visszanyerni”, kudarcnak – Marosvásárhely mellett – a székelyudvarhelyi jelöltjük vereségét nevezte.

17:38
Tizenöt RMDSZ-es megyei tanácsos Maros megyében

Maros megyében az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberális Párt (PNL) jelöltjei jutottak be a megyei önkormányzatba – közölte az Agerpres.

Megyei szinten a 232 169 leadott szavazatból az RMDSZ 79 084-et kapott, ez 15 tanácsosi mandátumot biztosít a szövetségnek. A PSD 55 541 szavazattal tíz mandátumot szerzett, a liberálisoknak pedig a kapott 52 544 voks ugyancsak tíz tanácsosi helyet biztosít.

Maros megyében összesen nyújtotta be tanácsosi listáját a megyei választási irodához, összesen 364 jelölttel.

15:45

... válaszolta Szabó Ödön a nagyváradi tanácsosi lista összeállítóinak felelősségét firtató újságíró kérdése, Nagyváradon ugyanis két önkormányzati képviselői helyet veszített az RMDSZ, amiért valakinek vállalni kell a felelőséget. Szabó vélhetően a megyei tanácsnál alkalmazott Kecskés Irén Mónikára gondol, aki Kiss Sándor megyei RDMSZ-elnök munkatársa.

15:14

Annak ellenére, hogy egyetlen önálló polgármesterjelöltjük sem nyert, és a jelenlegi két polgármesteri mandátumukat is elveszítették, Szilágyi Zsolt szerint az Erdélyi Magyar Néppárt megtartotta politikai erejét az önkormányzatokban. Az EMNP elnöke Kolozsváron tartott választási kiértékelőt.

14:50

Megóvja a marosvásárhelyi polgármester-választás eredményeit Soós Zoltán. A független jelölt szerint a marosvásárhelyieknek tudniuk kell arról, hogy Dorin Florea polgármester tisztességtelen eszközökkel nyert.

14:49

Sándort az RMDSZ háromszéki vezetőjét, a megyei önkormányzat elnökét kértük fel helyzetértékelésre, miután az RMDSZ 34 háromszéki településen szerzett polgármesteri mandátumot, illetve három további településen – Gelencén, Málnáson és Zabolán - az RMDSZ által támogatott MPP-s jelölt nyert. A szövetség ugyanakkor megszerezte mind a négy magyar város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Barót – polgármesteri tisztségét és önkormányzati többségét.

A szövetség a Kovászna megyei tanácsban is növelte képviselői számát, a párhuzamos szavazatszámlálás alapján a szövetség megyei tanácsosi listájára a polgárok 67 százaléka szavazott, az EMNP 10 százalékot, míg az MPP listája mintegy 5 százalékot kapott. Tamás

14:44

Aradon az RMDSZ megtarthatja második helyét a 23 tagú tanácsban, az is valószínű, hogy Bognár Levente marad az alpolgármester – erősítette meg maga az elöljáró arra alapozva, hogy a többséget szerzett Nemzeti Liberális Párt jelöltje, a negyedik polgármesteri mandátumát kezdő Gheorghe Falcă vasárnap este nyilvánosan kijelentette: az egyik alpolgármesteri tisztség a magyarságot illeti meg. Itt olvashatja, hogy az EMNP hogyan szerepelt Aradon és a megyében. 

14:35

„A felelős európai politikusok hasonló helyzetben lemondanak, és ennek pillanata most jött el, hiszen a választási eredmények kiértékelése során kiderült, hogy a néppárt jelöltjei sem a megyei, sem a váradi önkormányzati képviselőtestületbe nem jutottak be” – mondta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke.

14:05

Sepsiszentgyörgyön a helyhatósági választásokon ismét fölényesen – a szavazatok 73,2 százalékával – győzött, így harmadik mandátumát kezdi meg Antal Árpád. A polgármestert arra kértük, értékelje a sepsiszentgyörgyi választási eredményeket.

13:42

Kovács Péter ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek sikerült a helyhatósági választásokon azt a célkitűzését elérnie, hogy a magyar képviselet súlyát megőrizzék az önkormányzatokban. A szatmárnémeti és a marosvásárhelyi eredményekről azt mondta, hogy a pohár félig tele van. „Marosvásárhelyet nem elveszítettük, hanem nem sikerült visszanyerni” – jelentette ki a Maszolnak adott interjúban.

13:21

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei - a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint - 15 polgármesteri tisztséget szereztek. 

Biró Zsolt pártelnök az MTI-nek elmondta, a párt valamennyi polgármesterjelöltje más magyar jelöltekkel versenyezve győzedelmeskedett. Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn az RMDSZ támogatását is élvezte az MPP jelöltje, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán pedig az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban nyertek. "Ez is azt jelzi, hogy az MPP a kapocs szerepét tölti be az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki a pártelnök.

12:59

A jelentős magyar lakosságú erdélyi városok polgármestereinek többsége újabb mandátumot szerzett a vasárnapi választáson - derült ki az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján közzétett adatokból. A Kovászna, Hargita megyei, illetve a partiumi eredményeket itt olvashatja

12:55

A Központi Választási Iroda a szavazókörzetek 57,8 százalékának adatait dolgozta fel eddig, és közzétette a részeredményeket. A PSD a polgármesterjelöltekre ladott voksok 42,90, a PNL a 34,32, az ALDE a 5,46, az RMDSZ a 4,57, a PMP pedig a 3,26 százalékát szerezte meg. További részletek itt olvashatók.












EZT OLVASTA MÁR?

X