Kereskényi Gábor nyert Szatmárnémetiben, Soós Zoltán veszített Marosvásárhelyen (PERCRŐL-PERCRE)


-A A+

Már közzétették a helyhatósági választások első országos részeredményeit. Szatmárnémetiben az RMDSZ jelöltje, Kereskényi Gábor nyert, Marosvásárhelyen Soós Zoltánnak nem sikerült a bravúr. Horváth Anna nagyon szép eredményt ért el Kolozsváron. Cikkünk frissül.

11:24
Nagybányán Cherecheş a fogdából is győzött, az RMDSZ-nek két tanácsosa lesz

Annak ellenére, hogy több mint egy hónapja előzetes letartóztatásba helyezték korrupció gyanúja miatt, Nagybánya polgármestere fölényes győzelmet aratott a helyhatósági választásokon. A nem hivatalos végeredmény szerint Cătălin Cherecheş a szavazatok 71 százalékát szerezte meg, fontosabb ellenjelöltjének, a liberális Cristian Niculescu Țâgârlașnak a támogatottsága 9,5 százalékos volt.

A polgármester a Koalíció Nagybányáért nevű politikai szövetség támogatásával nyert újabb mandátumot. A szövetség tanácsoi jelöltlistájára a nagybányaiak 45 százaléka szavazott. A szavazatok további megoszlása a tanácsosjelölti listáknál: PSD 13,5, PNL 11,1 és RMDSZ 9,13. Ezzel az eredménnyel az RMDSZ megőrzi a két helyi tanácsosi mandátumát.

11:27

Semjén Zsolt  magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteskülön gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sikeréhez, jelezve, hogy Székelyföld két legnagyobb városában, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nagy győzelmet arattak. A politikus nagy történelmi sikernek nevezte, hogy Szatmárnémetit sikerült "visszaszerezni", ott ismét magyar polgármester lesz.

10:38

A délelőtt tíz órának megfelelő feldolgozottság eredményeit tette közzé a a Központi Választási Iroda. A megyei listákra leadott voksoknak eddig 31,86 százalékát számolták össze. Ezek szerint a PSD 39,15, a PNL 32,79, az ALDE 5,6, az RMDSZ 5,24, a PMP pedig 4,03 százalékot kapott. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,34, a Magyar Polgári Párt (MPP) 0,09 százalékon áll.

10:31
Kelemen Hunor: közel kétszáz településen nyert az RMDSZ jelöltje

Százkilencvenhét településen biztosan nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje, hét további településen pedig olyan jelölt végzett az első helyen, akit a párt támogatott - mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

A politikus Szatmárnémeti polgármesteri tisztségének visszanyerését fontos eredménynek nevezte, ez annak köszönhető - mondta -, hogy jó jelöltet sikerült állítani és jó volt a kampány. Emellett az ott élő magyarok többsége is váltani akart, mivel látta, hogy mekkora volt a település lemaradása az utóbbi négy évben. Kelemen Hunor a rádióműsorban arról is beszélt, hogy a mostani, csendesebb kampány hasznos volt, az összefogás a Magyar Polgári Párttal pedig gyümölcsözőnek bizonyult. (MTI)

10:22
Két tanácsosa van az RMDSZ-nek Nagybányán

Bár többen szavaztak az RMDSZ-re mint ezelőtt négy évvel, nem sikerült visszaszerezni a harmadik mandátumot Nagybányán – közölte a nagybanya.ro.

A nem hivatalos, részleges eredmények szerint Nagybánya önkormányzata a következőkép tevődik össze: Koalíció Nagybányáért 11 mandátum, PSD 3 mandátum, PNL 3 mandátum, RMDSZ 2 mandátum, PER 2 mandátum, PMP 2 mandátum.

10:14
Temesváron ismét lesz magyar tanácsos

Temesváron a magyar közösség egy tanácsosi mandátumot szerzett – közölte Molnár Zsolt, az RMDSZ temesvári polgármesterjelöltje. A városban a párhuzamos szavazatszámlálás szerint a liberális párt 37,95, a PSD 28,5, PMP – 6,95, RMDSZ 5,61, az ALDE pedig 5,22 százalékot szerzett.

09:34
Helyzetjelentés Sepsiszentgyörgyről

A sepsiszentgyörgyi eredményeket közölte Facebook oldalán Antal Árpád. Az RMDSZ jelöltje fölényesen verte versenytársait.

Antal Árpád - 73.2%

Bálint József - 9.2%

Mădălin Guruianu - 8.6%

Pârvan Rodica - 7.1%

Raica Victor - 1.9%

 

A helyi tanács összetétele a következőképen alakul:  

RMDSZ - 64.6% (15 mandátum)

EMNP - 9.2% (2 mandátum)

PNL - 8.1% (2 mandátum)

PSD - 7.3% (2 mandátum)

MPP - 4.7% (0 mandátum)

07:57
Már vannak hivatalos részeredmények Nagyváradon, Kolozsváron és Brassóban

A Központi Választási Iroda hétfő reggel közzétette a nagyvárosok első hivatalos részeredményeit. Három erdélyi nagyváros adatait közöljük.

Nagyvárad

Ilie Bolojan (PNL): 70,94 százalék

Huszár István (RMDSZ): 13,09

Coste Marina Adelina (PSD): 9,52

Zatykó Gyula (EMNP): 2,87

Kolozsvár

Emil Boc: 64,86

Horváth Anna: 12,65

Octavian Buzoianu (független): 9,72

(…)

Fancsali Ernő (EMNP): 0,58

Brassó

George Scripcaru (független): 52,60

Popa Răzvan (PSD): 16,52

Sturzu Mihai-Răzvan (független): 9,24

07:03
193 polgármestere már biztos van az RMDSZ-nek

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint a szövetség már biztosan elnyerte a polgármesteri tisztséget 193 településen. Kelemen Hunor szövetségi elnök a vasárnap esti eredményvárón megerősítette, hogy célkitűzésük 200 mandátum elnyerése.

06:58

Kovászna megyében az RMDSZ jobb eredményt ért el a vasárnapi önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelőtt  – derül ki a nem hivatalos adatokból.

A következő négy évben is RMDSZ-es polgármester vezeti Sepsiszentgyörgyöt, ahol Antal Árpád harmadik mandátumát kezdi. Kézdivásárhelyen Bokor Tibor 54 százalékot szerzett, így második mandátumában vezeti a várost, akárcsak Baróton Lázár Kiss Barna András, aki a szavazatok 61 százalékát gyűjtötte be vasárnap. Kovásznán is az RMDSZ jelöltjét a szavazópolgárok több mint fele támogatta, így Gyerő József első mandátumát kezdi a fürdővárosban. 

A szövetség párhuzamos szavazatszámlálása alapján 34 településen szerzett polgármesteri mandátumot, illetve 3 további településen nyert az RMDSZ által támogatott MPP-s vagy független jelölt. A polgári pártnak nem sikerült máshol mandátumot szereznie, csak ott, ahol az RMDSZ-szel közös jelöltet állítottak. További részleteket itt olvashat.

03:25

Kereskényi Gábor lesz a következő négy évben Szatmárnémeti polgármestere. Az RMDSZ jelöltje győzelmének köszönhetően négy év kiesés után ismét magyar vezetője van a városnak.

A győzelmét bejelentő hétfő hajnali sajtótájékoztatón a fiatal politikus megköszönte a választóknak a szavazatokat, továbbá az őt támogató csapat munkáját. A szatmárnémeti RMDSZ-székházban a jelenlévők ujjongva fogadták szavait.

Kereskényi elmondta, hogy a vasárnapi szavazás nagyon fontos volt mindenkinek, nem csak a politikusoknak, hanem a Szatmár megye minden lakosának. „A szatmáriak egy más fajta polgármesterre adták a voksukat. A tisztséget nem titulusként, hanem felelősségként fogja kezelni” – fogalmazott Kereskényi.

02:26
Most már biztos: Kereskényi sima győzelmet aratott Szatmárnémetiben

Tudósítónk beszámolója szerint a szavazatok közel száz százalékos feldolgozottságánál ez az állás Szatmárnémetiben:

Kereskényi Gábor (RMDSZ): 14 453 szavazat

Dorel Coica (PSD): 9 583

Adrian Cozma (PNL): 2508

Adrian Stef (ALDE): 2380

Horea Anderco (független): 858

02:21
Marosvásárhely: elismerte vereségét Soós Zoltán

Elismerte vereségét Soós Zoltán független polgármesterjelölt Dorin Florea jelenlegi polgármesterrel szemben. Bár végleges adatok még nincsenek, még olyan körzetek eredményeire várnak, amelyek minden valószínűség szerint Floreának kedveznek – írja a vasarhely.ro.

„A választás arról szólt, hogy Vásárhely megszabaduljon azoktól, akik elveszik a város életét. De a vásárhelyiek többsége a folytatásra szavazott” - mondta a jelölt, aki hangsúlyozta, a választási törvény a tisztségben lévő polgármesternek kedvezett ugyan, de szerinte nekik sikerült politikai közösséggé kovácsolni a marosvásárhelyi magyarságot. A lehangoló eredmény ellenére a csapat nem hagyja abba, ha bizalmat kap, új várost épít fel – mondta a jelölt.

Soós Zoltán körülbelül 2000 szavazattal veszített, nagyjából 65 000 lakos élt szavazati jogával. Az eddigi számítások szerint az RMDSZ-nek sikerült megőrizni a 10 tanácsosi helyet az önkormányzatban.

02:15
Dorin Florea vezet Marosvásárhelyen Soós Zoltánnal szemben

A Marosvásárhelyi Televízió Facebook-oldalán közölt információk szerint Dorin Florea 1500 szavazattal vezetett Soós Zoltán független jelölttel szemben, amikor már csak öt szavazókörzet eredményeinek feldolgozása volt hátra. 

02:02
Újabb mandátumot nyert Temesváron Nicolae Robu

A Központi Választási Iroda hivatalos részleges adatai szerint Nicolae Robu jelenlegi városvezető marad a polgármester Temesváron. A PNL jelöltje a szavazatok 52,67 százalékát gyűjtötte be. Ellenjelöltje, a PSD-s Florică Bîrsășteanu támogatottsága 22,65 százalékos.












EZT OLVASTA MÁR?

X