Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

17:01

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében egy egyelőre még nem publikált francia tanulmány szerint, amelynek eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) ugyanakkor közzétette. A tocilizumabbal végzett kezelés jelentősen lecsökkentette az lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát azokhoz képest, aki a hagyományos kezelést kapták - közölték a párizsi szakemberek. Azt is jelezték, hogy az első komparatív kísérlettről van szó, amely bebizonyította a kezelés klinikai hatékonyságát a súlyos gyulladásban szenvedő Covid-19-es betegek esetében.(MTI)

16:11

Két férfi ellen is nyomoztak a járvánnyal kapcsolatos álhír terjesztése miatt Nógrád megyében - tájékoztott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden. Mindketten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos valótlanságokat osztottak meg az interneten. (MTI)

15:55

Majdnem kéthónapos zárva tartás után hétfőtől újra működik a nápolyi pizzériák egy része, ami „fontos lélektani tényező” a pizza szülőhelyének tartott város lakói számára - írta a pizzakészítők szövetségének (Verace Pizza Napoletana) közleménye. Rómában és más olasz városokban ugyan lehetett pizzát elvitelre vagy házhoz szállításra rendelni, a legendás paradicsomos lepény városában azonban attól tartottak, a zsúfolt utcák miatt Nápoly a koronavírus-világjárvány újabb gócpontjává válna. Miután az országban lassan elkezdik feloldani a korlátozásokat, Nápoly polgármestere is engedélyezte a pizzériáknak, cukrászdáknak, fagylaltozóknak, kávézóknak és éttermeknek, hogy újra házhoz szállíthassák a rendeléseket.

15:15
Elhalasztják Stefan Wyszynski lengyel bíboros boldoggá avatását

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják Stefan Wyszynski lengyel bíboros június 7-ére Varsóba tervezett boldoggá avatási ceremóniáját, ennek új időpontját a járvány lecsillapodása után tűzik ki - közölte kedden Kazimierz Nycz varsói érsek. A boldoggá avatást Wyszynski bíboros 1981. május 28-án bekövetkezett halálának évfordulójához közeli napokban tartották volna, Angelo Becciu bíborosnak, a Szentté avatási Kongregáció prefektusának részvételével. Sajtóértekezletén Nycz érsek felidézte: a Vatikán a járvány miatt korlátozta a nagy létszámú vallási rendezvényeket és a pápai legátusok (követek) tevékenységét is.

Ferenc pápa tavaly októberben, 30 évig tartó boldoggá avatási eljárás után nyitotta meg az utat Wyszynski bíboros boldoggá avatása előtt, elismerve egy, az ő közbenjárására történt csodát. A lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számító, a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben elsőrendű szerepet betöltött Stefan Wyszynski 1901-ben született. 1948-ban lett Varsó és Gniezno érseke, Lengyelország prímása, 1953-ban avatták bíborossá. 1981-ben Varsóban hunyt el, három héttel a lengyel pápa, II. János Pál pápa elleni sikertelen merényletet követően. (MTI)

13:25
Egyenletesen nő a fertőzöttek száma Magyarországon

Egyenletesen nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: a fertőzöttek jelentős száma szociális intézményekben van, és azokban a kórházakban, ahol a fertőzötteket kezelik. Ezért a zárt közösségekre különösen oda kell figyelni - szögezte le. A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy 2649 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 291; 516-an már meggyógyultak.

Müller Cecília 80 levelet küldött azok részére, akik nagy valószínűséggel átestek a betegségen úgy, hogy súlyosabb tüneteik voltak, így alkalmassá váltak arra, hogy ellenanyag termelődjön a szervezetükben, ezáltal részt vehetnek a vérplazma programban. Szólt arról is, hogy kezdődnek az úgynevezett átvészeltségi kutatások, ami a lakosság átfertőzöttségét mutatja. (MTI)

13:24
Még mindig gyorsan terjed a fertőzés Ukrajnában

Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt - közölte kedden az ukrán egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 992-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 128-an.

Az Ukrán Tudományos Akadémia számításaira hivatkozva Denisz Smihal miniszterelnök még a múlt héten - az országos karantén május 11-ig történő meghosszabbításának szükségességét indokolva - közölte, hogy az elkövetkező időszakban két csúcspont várható a fertőzés terjedésében Ukrajnában: az első április végén, a második pedig május 3-8. között. Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma keddre 1843-ra emelkedett, ugyanakkor 209-en már felgyógyultak a betegségből, viszont 311 kórházi ellátásra szorul, s közülük hét lélegeztetőgépen van.

Ukrajnában jelenleg 2980 Covid-19 beteg szorul kórházi ápolásra és közülük 121-et kellett lélegeztető készülékre kapcsolni. (MTI)

10:20
Jutalmat kapnak a kormánytól a koronavírus-járvány ellen küzdők Csehországban

Felentős fizetéskiegészítésekre számíthatnak a koronavírus-járvány ellen küzdő cseh katonák, rendőrök, vámosok és tűzoltók. A kormányülésen jóváhagyott jutalomalapok összegét hétfő késő este hozták nyilvánosságra a kormány honlapján. A közlemény szerint a belügyminisztérium 783,9 millió koronát kap a rendőrség és 99,76 millió koronát a tűzoltóság tagjainak fizetéskiegészítésére. A katonáknak 35,6 millió korona, a vámosoknak 44,2 millió korona jut.

"A Covid-19 járvány nem tiszteli sem a munkaidőt, sem a pihenőre való jogot. Ez azt jelenti, hogy több pénzt érdemelnek a járvány ellen küzdők" - jegyezte meg Jan Hamácek belügyminiszter a Twitteren. Hamácek szerint ezek az összegek a kormány tartalékalapjából kerülnek kifizetésre, az egyes tárcák ugyanakkor a saját büdzséjükből is prémiumokat fognak osztani. A katonák például ilyen úton további 48,3 millió koronát kapnak. (MTI)

07:53
Még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez Olaszországban

Giuseppe Conte kormányfő a koronavírus-járvány olaszországi gócpontjaként ismert Lombardiába látogatott hétfő este, ahol úgy magyarázta a korlátozások sokak szerint túlzottan óvatos enyhítését, hogy még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez.

Lombardiai körútja első állomásán, Milánóban a miniszterelnök kijelentette, Olaszország hatalmas erőfeszítést tett a járványhelyzetben, s ezért nem szabad "most mindent feladni". "Nem adottak a feltételek a normalitáshoz való visszatérésre, ki kell mondanunk világosan és egyértelműen" - mondta. A járványgörbe lefelé ívelését követő fázis nem a "felszabadulást" jelenti, hanem a járvánnyal való együttélés időszakát - mutatott rá. Hozzátette: kormánya nem könnyű népszerűséget keres, hanem a "helyes utat akarja követni, még akkor is, ha ezzel a lakosság nemtetszését váltja ki".

Giuseppe Conte azon bírálatokra utalt, amelyek vasárnap esti bejelentését követték az óvintézkedések nagyon lassú és fokozatos oldásáról. Az enyhítések egyelőre kizárólag a gépgyártást érintik, és május 18-ig a kijárási korlátozás is érvényben marad. (MTI)
 

07:51

Az Egyesült Államok "egyre jobban van" és "éhes a munkára" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón, miután előzőleg bejelentették, hogy ezentúl nem lesznek naponta ilyek. Trump úgy fogalmazott: a szörnyű helyzet után az amerikaiak "éheznek rá, hogy dolgozhassanak". Valamint hangsúlyozta, hogy "gazdaságunk egészségének biztosítása életbevágóan fontos nemzetünk egészségének garantálásához, s ez a két cél párban jár".

Az elnök azt fejtegette, hogy meg lehetett volna állítani a koronavírus-járványt, a szükségtelen haláleseteket. "Túl sok halál volt ebben az országban, meg lehetett volna állítani, elejét lehetett volna venni, de valaki hosszú idővel ezelőtt mintha úgy döntött volna, hogy ezt nem teszi meg, és emiatt az egész világ szenvedésre ítéltetett" - fogalmazott. Nem mondta ki azonban, hogy kire, vagy kikre gondolt, s nem fejtette ki részletesen a feltételezését sem. (MTI)

21:46

Koránt sincs még vége a járványnak – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben. Hétfő estére meghaladta a hárommilliót a Covid–19 betegséggel diagnosztizáltak száma világszerte.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közölte: a WHO aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. Mély aggodalmát fejezte ki a járványnak a rendes egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt bomlasztó hatása miatt is, különös tekintettel a gyermekekre. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója figyelmeztetett: ha az országok túl korán könnyítenek a korlátozásokon, előállhat olyan helyzet, hogy ismét be kell vezetni a karantént. (MTI)

21:32

New York államban május 15-e után meghosszabbítják a kijárási korlátozást, miközben több amerikai tagállam megkezdte a mindennapi élet újraindítását hétfőn. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján  közölte: vasárnap 337 beteg hunyt el a koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségben. Úgy fogalmazott: „ez csökkenés, de még mindig tragikusan magas arány”. Az újonnan kórházba szállított betegek száma nem emelkedik, de nem is csökken - közölte. (MTI)

21:21

Több mint 900 ezer lej adományt gyűjtöttek a koronavírus-járvány elleni küzdelemre az unsingurcluj.ro platform segítségével. A kolozsvári fesztiválok, rendezvényszervezők, szervezetek kezdeményezésére indult akció következő célja, hogy tíz lélegeztetőgépet vásároljanak a kolozsvári kórházaknak. A megyében jelenleg csak 135 lélegeztetőgép van, ami nem fedezi a szükségletet. Ahhoz, hogy további tíz ilyen eszközt vásároljanak, 310 ezer euróra lenne szükség. (közlemény)

19:01

Szlovéniában és Horvátországban is lassult a járvány terjedése - derült ki a két kormány válságstábjának hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon. Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben a fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítja a szigorításokat. 

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő a közszolgálati televízióban elmondta: a kabinet a következő komolyabb enyhítésekről május 12. után tárgyal. Szlovéniában már múlt hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, arról azonban, hogy mikor nyitnának ki az iskolák, óvodák, az éttermek és kávézók, valamint, hogy mikor indulna újra az országban a távolsági és a városi közösségi közlekedés, még nem született döntés. (MTI)
 

17:28

Spanyolországban meghaladta a százezret azok száma, akik meggyógyultak a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn. A kiszűrt fertőzöttek közül eddig 100 875 pácienst nyilvánítottak újból egészségesnek, számuk vasárnap óta 2144-tel emelkedett a hétvégén tapasztalt háromezer feletti napi növekedés után. A koronavírus következtében a dél-európai országban 23 521 ember hunyt el, közülük 331-en az elmúlt 24 órában. A halálos áldozatok száma vasárnaphoz képest 49-cel növekedett, aznap 288-an veszítették életüket, legkevesebben az elmúlt öt hét során. (MTI)

17:00

Románia segítséget nyújt Moldova állampolgárainak a koronavírus-járvány elleni védekezésben - jelentette be hétfőn Klaus Johannis román államfő. Johannis szerint néhány napon belül román orvosokból és egészségügyi személyzetből álló csoportot küldenek a szomszédos országba, hogy az ottani kórházakat és egészségügyi alkalmazottakat segítse a járvány elleni védekezésben. Bukarest védőmaszkokat, egyéb egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket is küld a moldovai állampolgárok számára - közölte Johannis a bukaresti kormány tagjaival folytatott hétfői egyeztetés után. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X