Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

14:57

Későbbre tolódhat a Covid-19 megbetegedés terjedésének csúcspontja Szlovákiában, és a korábban feltételezettnél alacsonyabb lehet a kórban megfertőződők száma is - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzésére hivatkozva. (MTI)

14:30

A jelenlegi ismeretek szerint nincs bizonyíték arra, hogy ne lehetne újrafertőződni az új típusú koronavírus-járvánnyal – idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati közleményét az Index.

09:38

Világszerte 2 790 986-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 195 920, a gyógyultaké pedig 781 382 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem szombat reggeli összesítése szerint. (MTI)

08:37

Meghalt 12 krónikus beteg, akik - egy 41 éves férfi kivételével - mind idősek voltak, és 60-nal, 2443-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel. (MTI)

21:24

A Nyugat-Európába tartó uniós állampolgársággal rendelkező vendégmunkások péntektől napközben is áthaladhatnak Magyarország területén – közölte esti Facebook-bejegyzésében a román határrendészet a magyar hatóságokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint a munkaviszonyukat igazolók román idő szerint 11 és 23 óra között szelhetik át Magyarországot, az arra kijelölt útvonalon, és csak kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

20:57
Hétfőtől kötelező a maszk, kendő vagy sál a BKV-járatokon 6 éves kor felett

 Hétfőtől kötelező a maszk, illetve az arcot eltakaró kendő vagy sál viselése a BKV járatain, a fővárosi boltokban és bevásárlóközpontokban, valamint csak így lehet igénybe venni a taxiszolgáltatásokat is 6 éves kor felett - közölte a BKV Zrt. pénteken az MTI-vel.

A közlekedési társaság közleményében azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta a fenntartó Fővárosi Önkormányzat és a BKV is mindent megtesz annak érdekében, hogy a közösségi közlekedésben résztvevőket, az utasokat és a közlekedési társaság munkatársait megvédje az esetleges fertőzéstől, fertőződéstől.

A csütörtöki fővárosi rendelet alapján április 27-étől, hétfőtől kötelező lesz maszkot, illetve arcot eltakaró kendőt vagy sálat viselni a közösségi közlekedés járművein, azaz a BKV járatain is. Ez azonban nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. (MTI)

17:46
Úabb négy repülőgép hozott védőfelszerelést Magyarországra

Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek pénteken Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon - nyilatkozta a közmédiának a külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Szijjártó Péter elmondta: 4 millió 600 ezer kesztyű, 1 millió 150 ezer maszk, valamint 500 lélegeztetőgép működtetéséhez szükséges eszköz érkezett.

A Szentszéknek pénteken 50 ezer maszkot szállított Magyarország - mondta Szijjártó Péter. A Vatikán az idős papok egészségének megőrzése érdekében kért védőeszközöket. "Mi természetesen azonnal reagáltunk" - közölte.

17:43
A távolságtartást tesztelték a római metróban

A római metróban tesztelték az új, szigorú távolságtartási szabályokat, amelyeket a kijárási tilalom május 4-i lazítása nyomán akarnak bevezetni az olasz fővárosban. Az új előírásokat a San Giovanni állomáson próbálták ki pénteken reggel 7 és 10 óra között. A közlekedési vállalat munkatársai ügyeltek arra, hogy az utasok szájmaszkot viseljenek és biztonságos távolságot tartsanak egymástól, ez utóbbit azzal segítették, hogy a peronon kék pontokkal jelölték a betartandó távolságot. A hangszórókból újra és újra felszólították az embereket az elővigyázatossági rendszabályok betartására.

Az olasz média jelentései szerint az aprólékos ellenőrzés miatt nagyon lelassult a forgalom az állomáson, ami elégedetlenséget okozott az utasok körében.

A római önkormányzat azt tervezi, hogy a tömegközlekedési eszközök igénybe vétele helyett bicikli használatára ösztönzi a lakosokat a kijárási korlátozások könnyítése után. Paola De Micheli közlekedési miniszter közölte, hogy vonzóbbá fogják tenni kerékpárok, elektromos biciklik és rollerek vásárlását. (MTI)

16:18
A belgiumi fertőzések gócpontja továbbra is Flandria

Pénteki adatok szerint Belgiumban egy nap alatt 190-nel nőtt, így 6680-ra emelkedett a fertőzésben elhunytak száma. A helyi sajtó szerint azonban magasabb lehet a halálesetek valós száma a flamand régió idősotthonaiban történt, a statisztikákba azonban még be nem került elhalálozások miatt.

A közegészségügyi szolgálat adatai szerint 4355 embert ápolnak kórházban, közülük 970-et intenzív osztályon. A fertőzések gócpontja továbbra is Flandria. Az országban április közepe óta 44 293 esetben hajtottak végre tesztelést az idősotthonokban, fele-fele arányban az ápolókon és a gondozottakon. A 11,5 millió lakosú országban nagyjából 45 ezer fertőzött van. A belga kormány a nap folyamán jelenti be korlátozásenyhítő stratégiáját. (MTI)

16:17
Hollandiában az idősotthonokban is csökken a halálesetek száma

Hollandiában az idősotthonokban is csökken a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma - számolt be róla pénteken a helyi sajtó. Az esetek száma azonban még mindig magas, a vírus minden harmadik idősgondozási intézetben jelen van. Az országban körülbelül 120 ezer ember él idősotthonokban.

A holland sajtó szerint az elmúlt két napban az átlagosnál több embert utaltak kórházba, a közegészségügyi intézet nyilatkozata szerint azonban a héten a felvételek száma csökkenő tendenciát mutatott. A körülbelül 17 millió lakosú országban mintegy 36 ezer fertőzöttet tartanak számon, a járványban elhunytak száma a napokban lépte át a négyezret. (MTI)

16:09
Izraelben szinte minden bolt kinyithat

Izraelben a könnyítések újabb szakasza keretében szinte minden bolt kinyithat szombat estétől, csak a fedett helyen lévő bevásárlóközpontok maradnak továbbra is zárva - jelentette a közszolgálati rádió pénteken. A kormány péntek délelőtt jelentős újabb könnyítéscsomagot szavazott meg elsősorban a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén, melyek szombat estétől lépnek életbe.

A szabad téren lévő boltok mind kiszolgálhatják az egészségügyi óvintézkedések betartásával vevőiket. Az üzletek bejáratánál fel kell tüntetni, hogy egyszerre hány embert engedhetnek be alapterületük és a pénztárak számának függvényében, és a többi vásárlónak az utcán kell várakoznia egymástól két méteres távolságban. (MTI)

 

16:07

Négy szakaszban indul újra az élet Olaszországban a római kormány tervei szerint az új típusú koronavírus-járvány elvonulása után, amelynek részleteit a Corriere della Sera című napilap közölte pénteken.

A Covid-19 miatt bevezetett óvintézkedéseket fokozatosan négy fázisban oldják fel: április 27-től négy egymást követő hétfőn újabb és újabb korlátozó intézkedéseken enyhítenek. (MTI)

16:06

Spanyolországban ezen a héten másodszor csökkent 400 alá az új típusú koronavírus okozta napi halálozás - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentéséből. A tartományokból érkező adatokból készült összeállítás szerint 367 ember halálát okozta a SARS-CoV-2 vírus az elmúlt egy napban.

Csütörtökön 440-en, szerdán 435-en veszítették életüket. Legutóbb hétfőn volt kevesebb mint 400 halálos áldozata a fertőzésnek, azt megelőzően pedig egy hónappal ezelőtt. A járványban eddig 22 524-en hunytak el. A gyógyultak száma 3105-tel emelkedett péntekre. Csütörtökön ez a szám 3335, szerdán 3401 volt. A regisztrált fertőzöttek közül 92355-en már újra egészségesek. A szaktárca a korábbiakhoz képest változtatott a fertőzöttek adatainak csoportosításán. Eszerint a vizsgálatokkal igazolt koronavírusos esetek száma összesen 219 764,  azaz 6740-nel több mint csütörtökön. A minisztérium azonban ebből csak 2796 esetet tekinti új fertőzésének, azokat, amelyeket az orr- és garatváladékból vett minták elemzésével végzett, úgynevezett PCR-tesztek mutattak ki. (MTI)

15:21
Lengyelországban május 24-ig meghosszabbítják a távoktatást

Lengyelországban újból meghosszabbították, ezúttal május 24-ig az általános- és középiskolai távoktatást, az elhalasztott érettségi vizsgák pedig június 8-án kezdődnek - közölte pénteken Dariusz Piontkowski lengyel oktatásügyi miniszter. A jelenlegi egészségügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy felújítsák az iskolák, az óvodák és a bölcsődék működését - állapította meg Piotkowski. Megjegyezte: néhány napon belül a kormány közli, van-e mód arra, hogy az oktatási intézmények egy részében "a gyermekfelügyelet valamilyen formáját folytassák". Ezzel a miniszter feltehetőleg a kiskorú gyermekek szüleinek újbóli munkába állását elősegítő, napközi-jellegű megoldásra gondolt.

Kérdésre válaszolva a miniszter nem zárta ki a hagyományos iskolai oktatás felújítását még a tanévzáró előtt, ezt azonban a járványhelyzet további alakulásától tette függővé. A hagyományosan májusban tartott érettségi vizsgák idei szervezéséről Piontkowski elmondta: ezeknek a megszokott formától eltérően csak írásbeli része lesz, június 8-án kezdődnek, és - a pótvizsgák kivételével - a hónap végéig bonyolítják le őket. Az érettségi során betartják a járványügyi óvintézkedésekre vonatkozó szabályokat, többek között minden diákot külön padba ültetnek, gondoskodva a megfelelő távolságtartásról. (MTI)

13:40

Kiakadt az orvostársadalom, miután Donald Trump sajtótájékoztatón vetette fel, hogy érdemes lenne belsőleg, injekció formájában is kipróbálni a fertőtlenítőt a koronavírus ellen. Az amerikai elnök azt is kifejtette, hogy talán erős fénykezelésnek is érdemes lenne alávetni a fertőzötteket. A fertőtlenítőszerek mérgezőek lehetnek, ha bekerülnek a szervezetbe, sőt, külsőleg is ártalmasak lehetnek a bőrre, szemre, légutakra, figyelmeztetnek az orvosok. (BBC)












EZT OLVASTA MÁR?

X