Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

15:29

Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Május 3. után a védekezés új szakasza kezdődik el, és olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amellyel a leginkább veszélyeztetett idősek és leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudják biztosítani, de "az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat" - mondta. A változtatásokról a kormány a jövő szerdai ülésén dönt - közölte a miniszter. (MTI)

15:27

Még emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-járvány, nem vagyunk a végén, napról napra több a fertőzött - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, hogy folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, ami megelőzési célt is szolgál. Egyrészt számon kérik az eddig hozott intézkedések végrehajtását, a jogszabályoknak való megfelelést, de egyfajta konzultációt is folytatnak: a népegészségügyi szakemberek helyben is segítik az idősotthonokban dolgozók munkáját - sorolta. Kitért arra, hogy folyamatos az idősotthonok fertőtlenítése is. Azokon a helyeken kezdték meg ezt a munkát, ahol magas a gondozottak száma, és fordult már elő megbetegedés. Azonban ott is végeznek majd fertőtlenítést - megelőző jelleggel -, ahol még nincs fertőzött - mondta. (MTI)

14:01
Elhalasztják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

A Budapesten idén szeptember 13. és 20. között kitűzött 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) az új koronavírus-járvány miatti 2021-re történő elhalasztását jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön.

A vatikáni sajtóközpont vezetője közleménye hangsúlyozta, hogy a döntést Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen hozta meg.

Az egy évvel történő halasztást a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzettel és ennek következményeivel indokolták, a hívők és zarándokok mozgására és gyülekezésére tekintettel. Korábban a Vatikán már más, nagy tömegeket vonzó, nemzetközi egyházi találkozók megrendezését is jövőre halasztotta. (MTI)

13:06
Magyar-szerb határátkelőket nyitottak meg az ingázók és a földművesek előtt

Megnyitották a röszkei, a tompai és a hercegszántói határátkelőt a magyar-szerb határ mentén élők előtt csütörtökön, ezzel is segítve azt, hogy az ingázók ne szenvedjenek túl nagy gazdasági károkat az új típusú koronavírus-járvány következményei miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Horgoson, a röszkei határátkelő szerbiai oldalán tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a szerb és a magyar állampolgárok újra használhatják a három említett határátkelőt munkavállalási és mezőgazdasági munkálatok elvégzése céljából a határsáv 50 kilométeres körzetében. Emellett magyar nagyvállalatok segítenek a szerb és a magyar gazdaság újraindításában, folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, valamint a közös infrastrukturális projektek építése a két ország között. (MTI)

13:05
Ukrajnában hétezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Ukrajnában csütörtökre 578 új esettel 7170-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 13 újabb halálos áldozattal 187-re nőtt. Ez újabb rekordszintű napi emelkedés a fertőzöttek számában - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 504-en gyógyultak fel, ebből az elmúlt napban 80-an. A betegek közül jelenleg 2308-an szorulnak kórházi ellátásra, köztük 103 gyermek és 223 egészségügyi dolgozó. Lélegeztetőgépen 100-an vannak, köztük egy gyermek. A 187 elhunyt közül 94 férfi és 93 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt.

Online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hozzáfűzte, hogy a 7170 igazolt fertőzött között 1386 egészségügyi dolgozó és 457 gyermek van. Az 578 új beteg között pedig 123 egészségügyi dolgozó és 44 gyermek. Kijelentette, hogy a fertőzöttek számának magas napi emelkedése a karanténkorlátozások megszegésének következménye, s ezek az incidensek húsvétkor, illetve az azt megelőző hét alatt történtek. Idén az ortodoxok április 19-20-án ünnepelték a húsvétot. (MTI)

12:20

Napról napra enyhítenek a nyugat-balkáni országok az új típusú koronavírus-járvány megfékezése céljából hozott szigorú intézkedéseken, és a legtöbb helyen már a járvány utáni időszakra készülnek, noha mindenhol regisztráltak új fertőzötteket. (MTI)

10:31

Több mint 232 ezren fertőződhettek meg az új koronavírus-járvány első hullámában Kínában, ami négyszer több annál mint amit a hivatalos statisztika mutat, állítják Hong Kong-i tudósok. A szárazföldi Kína február 20-ig 55 ezer esetet jelentett, azonban ha visszamenőleg alkalmazzák a COVID-19 eset jelenleg érvényes meghatározását az akkori helyzetre, akkor ennél sokkal nagyobb szám jön ki, állítják a Hong Kong-i Egyetem kutatói a Lancet folyóiratban is közzétett tanulmányban, hívja fel a figyelmet a Guardian brit napilap.

09:21

Az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 2,6 milliót, csütörtökön 2 628 527 volt, a halálesetek száma 183 424, a gyógyultaké pedig 784 986 volt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. (MTI)

09:05

Meghalt 14 idős krónikus beteg, és 116-tal, 2284-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. Az elhunytak száma 239-re emelkedett. 390-en gyógyultan távoztak a kórházból. A kormányzati portál szerint jelenleg 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-an vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására. (MTI)

08:59

Két házimacska koronavírus-tesztje lett pozitív New Yorkban, ezek az első fertőzött házikedvencek az Egyesült Államokban, erősítette meg a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC). A CNN szerint a két macskát enyhe légúti tünetek miatt tesztelték, az orvosok szerint mindkét állat helyre fog jönni. Az amerikai hatóságok hangsúlyozták, hogy jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a háziállatok szerepet játszanának a vírus terjesztésében. Sőt, jelen esetben sokkal valószínűbb, hogy a macskák kapták el az emberektől a fertőzést. (CNN)

21:48

A koronavírus okozta válság által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatása céljából újabb rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán. A javaslat rugalmasságot biztosít a piactámogatási programok végrehajtásában a bor, a gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az Európai Unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja esetében, aminek köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni. (MTI)

21:03

Négyszázharminchét fővel 25 085-re emelkedett az elmúlt huszonnégy órában a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban - közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság.

Az aktív fertőzöttek száma országos szinten az egymást követő harmadik nap csökkent, a járvány gócpontjának számító Lombardiában viszont emelkedett. Az egy nap alatt elhunytak száma majdnem százzal csökkent az egy nappal korábbi 524-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy órában országosan tíz fővel csökkent, ami jelenleg 107 699 beteget jelent. A gyógyultak száma egy nap alatt túllépte a kétezerkilencszázat, ami az eddigi legmagasabbnak számít. Ezzel a gyógyultak létszáma meghaladta az 54 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 187 327. 

19:10
Fabio Fognini soha többé nem utazik Ázsiába

Fabio Fognini olasz teniszező szinte biztos benne, hogy soha többé nem utazik Ázsiába a koronavírus-járvány miatt. "Nem tudom, hogy valaha visszatérek-e Ázsiába. Nehezen tudom elképzelni. Sajnálom, mert remek tornákat szoktak ott rendezni, amelyeken sok pontot lehet szerezni. Már a tokiói olimpiára sem mentem volna el idén nyáron" - nyilatkozta a Corriere della Sera című napilapnak. A világranglista 11. helyezettje hozzátette, elsősorban a felesége és a gyerekek miatt aggódik, nem akarja megfertőzni őket. "A legnagyobb félelmem nem az, hogy elkapom, hanem az, hogy továbbadom a vírust. Már nem vagyok egyedül: édesapa és férj vagyok" - szögezte le.

A járvány kitörése után az amerikai Tennys Sandgren azt mondta, többé nem fog Kínában játszani. A világelső szerb Novak Djokovics a közelmúltban kijelentette, nem biztos, hogy továbbra is teniszezni fog, ha a sportágban kötelezővé teszik a védőoltást, mivel ellenzi azt.

A mai napig világszerte több mint két és fél millió koronavírusos megbetegedést és közel 180 ezer halálesetet regisztráltak.

18:10
Az EU-tagországok jogszabályt fogadtak el a kohéziós alapok rugalmasságára

Az Európai Unió (EU) tagországai a kohéziós politika alapjául szolgáló uniós strukturális alapok felhasználására vonatkozó jogszabály módosítását fogadták el, aminek értelmében a még fel nem használt uniós források a koronavírus-járvány okozta válság hatásainak mérséklésére lesznek fordíthatók - közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán.

A módosítások révén az Európai Unió ideiglenesen felfüggeszt a különböző alapokból finanszírozható nemzeti programok hatályára és prioritásaira vonatkozó néhány szabályt, illetve átmenetileg felfüggeszti a régiók támogathatóságára vonatkozó feltételeket is. Ezen rugalmasságnak köszönhetően a források igény szerint átcsoportosíthatók lesznek a három kohéziós alap - az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap -, valamint a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között. Ez azt jelenti, hogy a 2020-ra előirányzott strukturális alapokban meglévő tartalékokat fel lehet használni a járvány hatásainak kezelésére.

Rendes körülmények között a kohéziós politika keretén belüli programok finanszírozása közösen, azaz az EU költségvetéséből és a tagállamok hozzájárulásaiból történik. Ezzel szemben a tagállamok a 2020. július 1. és 2021. június 30. közötti időszakra 100 százalékos pénzügyi támogatást igényelhetnek az EU költségvetéséből. (MTI)

18:09
Kéz- és felületfertőtlenítőt kaptak a budapesti kórházak

Közel ötezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott két budapesti kórház; a Mol által gyártott folyadékokat szerda reggel szállították ki a Dél-pesti Centrumkórházba és a Szent János Kórházba. Szerdán további 20 kórházba visznek a kéz- és felületfertőtlenítőből, az olajipari társaság hatszáz liter fertőtlenítőszert szállított ki az Országos Onkológiai Intézetnek (OOI) is.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az MTI-nek elmondta, több mint 800 liter kéz- és további 800 liter felületfertőtlenítőt kapott az intézmény. Mint mondta, a szerek 70-80 százalékos alkoholtartalmúak, így alkalmasak baktériumok, vírusok, gombák elleni fertőtlenítéshez. "Fertőtlenítőszerekből sosem elég" - fogalmazott a szakember. Úgy vélte, a Mol időben lépett, felismerve, hogy ezekre a szerekre lesz a legnagyobb szükség ebben az időszakban.

Rákay Erzsébet, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kórházhigiénés főorvosa az MTI-nek elmondta, intézménye háromezer liter kéz- és felületfertőtlenítésre alkalmas folyadékot kapott a Moltól. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X