Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

13:38
Magyarországon már 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen

Bíztató magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban, egy betegnél már is elkezdték a használatát - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a verplazma@dpckorhaz.hu oldalon. A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a vírus környezetben való elterjedtségét is vizsgálják, a főváros szennyvizében egyelőre nem találtak koronavírust.

A járvány aktuális adatait ismertetve Müller Cecília elmondta: már 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen.

13:13
Több mint 27 millió fontnyi adomány gyűlt össze a BBC jótékonysági műsora alatt

Több mint 27 millió fontnyi adomány gyűlt össze a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére a BBC One csütörtök esti, nagyszabású jótékonysági műsora alatt, amelybe a brit sztárok mellett Vilmos herceg is bekapcsolódott.

A BBC One, valamint a Comic Relief és a BBC Children in Need nevű jótékonysági szervezetek együttműködésével megvalósult The Big Night In című háromórás különkiadás alatt csaknem 27,4 millió fontnyi felajánlás érkezett. A brit kormány ígéretet tett rá, hogy megduplázza a végösszeget - írja a BBC News.   

Az est fénypontjai közé tartozott, amikor Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája jelentkezett be, hogy Stephen Fry angol humoristával közösen meglepjék a közönséget egy humoros jelenettel.

A legendás Ki vagy, Doki? című sorozat elmúlt ötven évének sztárjai videoüzenetben mondtak köszönetet az igazi orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak. Tíz év után először visszatért a képernyőre az Angolkák című angol sorozat, amelynek készítői, Matt Lucas és David Walliams házi készítésű jelmezekkel keltették életre a jól ismert karaktereket.

Az összegyűlt pénzösszeget olyan emberek támogatására fordítják szerte Nagy-Britanniában, akiknek az életére nagyon súlyos hatással van a koronavírus-járvány.

12:06

Az orosz főváros összes egészségügyi dolgozóján antitest-gyorsszűrést fognak elvégezni - jelentette ki Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes. Az orvosok és nővérek véréből kétféle teszttel a szervezet által a fertőzésre adott válaszként termelt ellenanyagok (immunoglobulinok) jelenlétét fogják vizsgálni. Így nemcsak azt lehet kimutatni, hogy fertőzött-e az illető, hanem azt is, ha már átesett a Covid-19-betegségen. A moszkvai orvosok szűrését április 14-én kezdték el. (MTI)

11:14

Olaszországban regisztrálták eddig az új koronavírus-járvány legtöbb halottját Európában, és a hivatalos adatok szerint közülük több mint hétezren idősotthonokban veszítették életüket, amelyeket a fertőzés terjedésének első heteiben nem zártak le a látogatók előtt az olasz sajtó pénteki beszámolói szerint.

A járvány gócpontjaként ismert Lombardiában az eddigi több mint 25 ezer olaszországi halottból több mint 12 ezret regisztráltak. Ez volt az első olasz tartomány, ahol február 23-án tíz települést vesztegzár alá helyeztek. Az idősotthonokat azonban nem zárták le: továbbra is engedélyezett volt a rokonlátogatás, valamint a nem ott élő idősek is bejárhattak az otthonokba ambuláns kezelésre, időstornára, menzára. Február 27-től a látogatóknak megmérték a testhőmérsékletét, március 2-tól a rokonoktól - vírusteszt nélkül - egyszerűen megkérdezték, hogy pozitívak-e, később az otthonok lakói fejenként naponta csak egy látogatót fogadhattak. Az idősotthonokban a látogatást csak március 16-án tiltották meg. (MTI)

10:53

Csehországban pénteken feloldották az állampolgárok szabad mozgását korlátozó döntést, a közterületeken ezentúl engedélyezik legfeljebb tíz ember csoportosulását is. A március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedés feloldásáról csütörtökön késő este döntött a cseh kormány annak alapján, hogy jelentősen javult a járványhelyzet. Feloldották a külföldi utazások tilalmát is. A csehek ezentúl ismét utazhatnak külföldre, de az országba való visszatéréskor be kell mutatniuk egy friss negatív koronavírus-tesztet vagy két hétre karanténba kell menniük, amit a hatóságok ellenőrizni fognak. (MTI)

10:35

Megkezdték egy koronavírus elleni oltóanyag emberi tesztelését az Oxfordi Egyetem kutatói - adta hírül a BBC. A tudósok jó eredményeket értek el a kísérleti oltással állatokon, ami azt jelenti, hogy ígéreteik szerint már az ősz elejére, szeptemberre rendelkezésre állhat a világjárványt okozó vírus elleni oltóanyag. Közegészségügyi szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek: az általános szakértői álláspont az, hogy egy-másfél évre van szükség a koronavírus-oltás kifejlesztéséhez. 

Az oxfordi kutatók 800 önkéntest toboroztak – 18 és 55 év közöttieket –, akiknek beadják a ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcinát. A gyors eredmény azoknak a csimpánzoknak „köszönhető”, akiket megfertőztek a koronavírussal, hogy antitesteket termeljenek, amelyek segítségével fel lehet turbózni az emberi immunrendszert is a védekezésre. Adrian Hill vakcinológus, a kutatás vezetője elárulta, hogy több állatfajtán is tesztelték a készítményüket. Ha beválik gyorsan tömeggyártásba kerülhet, amihez a kutatók anyagi támogatást próbálnak szerezni. (BBC)

09:56

Donald Trump amerikai elnök szerint hamarosan meglesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét.

Donald Trump emlékeztetett arra, hogy már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is. „Sok nagyszerű, ragyogó elménk van, aki ezen dolgozik” - mondta. De közölte azt is: miközben ismeretei szerint az amerikai laboratóriumokban közel állnak az oltóanyag kidolgozásához, nem ilyen bíztató a helyzet a vírustesztek ügyében. „Sajnos még nem végzünk széleskörű vírustesztelést, de ez is meglesz” - fogalmazott. Felvetette ugyanakkor, hogy a társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet. „Addig hosszabbítunk, amíg nem érezhetjük magunkat biztonságban” - jelentette ki. (MTI)

09:31

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid –19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott – jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég. A biotechnológiai cég kiemelte: az első minták túlságosan kis számúak ahhoz, hogy hasznos eredményekre lehessen következtetni. „A kísérleteket túl korán állítottuk le, mert nem volt elegendő számú jelentkező, s ez nem tette lehetővé, hogy statisztikailag érdemleges következtetéseket vonhassunk le” – áll a kommünikében. (MTI)

09:04

Meghalt 11 idős krónikus beteg, és 99-cel, 2383-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 250-re emelkedett. 401-en gyógyultan távoztak a kórházból. (MTI)

08:56

Világszerte 2 708 470-en fertőződtek meg a Covid-19 járványban, a halálesetek száma 190 858, a gyógyultaké pedig 738 486 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek reggeli összesítése szerint. Az új típusú koronavírus-járvány európai halálos áldozatainak körülbelül a felét idősotthonokban regisztrálták - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója. Hans Kluge rámutatott: noha egyes európai országokban stabilizálódni vagy enyhülni látszik a helyzet, a világjárványnak még messze nincs vége. A múlt héten jelentősen nőttek a számok a kontinens keleti felén is, például Oroszországban, Ukrajnában és Törökországban - tette hozzá. (MTI)

08:43

Venezuelában tüntetők százai fosztogattak üzleteket, egészségügyi katasztrófahelyzet alakult ki egy kolumbiai börtönben, a nicaraguai elnök kormánya pedig tömegrendezvényeket szervez.

Több latin-amerikai országban a hatalmon lévők politikai szándékai erősen befolyásolják a Covid-19 járvány kezelésének módját – fogalmazódott meg csütörtökön ellenzéki politikusok és politikai elemzők részéről a különböző fővárosokban. A legmarkánsabb véleményt Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető juttatta kifejezésre Washingtonban egy konferencián. Kifejtette: hazájában Nicolás Maduro diktatórikus kormánya jelenti a legnagyobb akadályt annak az útjában, hogy a humanitárius segélyek eljussanak az éhezőkhöz, és a rendszer megnehezíti azt is, hogy a fertőzötteket megfelelően lehessen ellátni. (MTI)

 

20:15
Csehországban reprezentatív koronavírus-teszt készül

Az új koronavírus-fertőzéssel szembeni kollektív immunitás szintjét méri fel a cseh lakosság körében az az országos teszt, amely csütörtökön kezdődött Csehországban.

A nyolc napon át tartó tesztelést hat olyan régióban - egyebek között Prágában és Brünnben - végzik el, amelyekben a mai ismeretek szerint különböző szintű a fertőzöttség. Higiénikusok szerint a nagyszabású tesztelés alapján - terv szerint mintegy 27 ezer ember adatait értékelik majd ki a szakértők - megállapítható lesz, hogy a cseh lakosság milyen százaléka került eddig kapcsolatba, illetve esett már át tünetmentesen az új koronavírusos fertőzésen, s ezek alapján a lakosság hány százalékánál fejlődtek már ki az antitestek.

"Átfogó, és a lehetőségek szerint objektív képet szeretnénk kapni, milyen a koronavírus-fertőzöttség tényleges állapota országosan" - jelentette ki a hét elején Adam Vojtech egészségügyi miniszter.(MTI)

19:26
Az EBRD 21 milliárd eurós támogatási csomagot állított össze

A következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

Az EBRD londoni székhelyén csütörtökön bejelentett program alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott pénzintézet a teljes csomagból azonnali felhasználásra 4 milliárd eurót különít el olyan felhasználóknak, amelyeknek nagy szükségük van likviditáspótlásra és rövid távú működőtőke-juttatásra. Ezt a támogatási hányadot a térségi gazdaságok mindegyik ágazatában fel lehet használni, de bank elsősorban a koronavírus-válság által különösen sújtott kis- és középvállalatoknak - köztük turisztikai, feldolgozóipari és agrárvállalkozásoknak - igyekszik ezzel a tőkeforrással segíteni.

Az EBRD közölte azt is, hogy a jelenlegi szorító szükséghelyzetben - egyéb intézkedések mellett - kész megfontolni egyes kötelezettségek futamidejének meghosszabbítását, a törlesztési menetrendek módosítását. (MTI)

18:29
A járványgörbe továbbra is a fertőzés terjedését mutatja Belgiumban

A közegészségügyért felelős belga hatóság bejelentése szerint 908 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel jelenleg 42 797 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az új fertőzöttekről szóló napi jelentések az elmúlt három napban ezer alatti új esetről számoltak be, azt megelőzően ezer körüli volt az esetek száma, amíg alig egy hete még napi 1500 körül mozgott ez a mutató.

Csütörtökön 230 halálesetről számoltak be. Noha ez a mutató néhány napig 200 körül mozgott, a koronavírussal összefüggő haláleseteket mutató görbe lassanként laposodni látszik. Jelenleg 6490 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban.

Kórházba 211 embert vittek, amely adat nem lényegesen magasabb az elmúlt napok átlagánál. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma jelenleg 4527. A kórházban kezeltek közül 993 ember részesül intenzív ellátásban. Ez az adat közel egy hete folyamatosan csökken, és azon betegek száma is, akiknél lélegeztetőgépet kell alkalmazni. Jelenleg 703 esetben, mintegy 200-zal kevesebb betegnél, mint egy héttel ezelőtt. (MTI)
 

16:02
A háziállatok sokat segítenek a bezártság elviselésében egy felmérés szerint

Egy a magyar állattartók megkérdezésével készült felmérés szerint a háziállatok jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot.

A napokban készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy az otthon töltött idő alatt a magyar állattartóknak átlagosan több idejük jut kiskedvenceikre, és sokan kutyájukhoz vagy macskájukhoz fordulnak lelki támaszért. A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben azonban a kisállatok is rendkívüli törődést igényelnek - olvasható a Nestlé csütörtöki közleményében.

A reprezentatív kutatás során arról kérdezték a magyar állattartókat, hogy miként élik meg a járványt és hogyan gondoskodnak kedvenceikről ebben a rendkívüli helyzetben. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnyének azt tartják, hogy maguknak oszthatják be a napirendjüket (73 százalék), és több idejük jut négylábú barátaikra, akikről így könnyebben tudnak gondoskodni (43 százalék). A harmadik legnépszerűbb válasz szerint a háziállatok segítenek a kikapcsolódásban, közelségük pedig jó hatással van a közérzetre. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X