Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

17:08
Az ukrán kormány május 11-ig meghosszabbította a karantént

Az ukrán kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy május 11-ig meghosszabbítja az országos karantént - közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az elfogadott határozatból kiemelte: a kabinet egyúttal engedélyezi, hogy igénybe vegyék a városi közösségi közlekedési eszközöket azok, akik készek vért adni, mivel az országban hiány van vérkészletekből. Ezenfelül bizonyos munkavállalói kategóriák számára engedélyezik a munkavégzést úgy is, hogy a kötelező orvosi vizsgálatokat, amelyeknek az elvégzése a karantén miatt most nem megoldható, későbbre halasszák. (MTI)

16:58
Orbán Viktor: minden eddiginél fontosabb a V4-ek egysége

A csütörtöki EU-csúcs előkészítéseként Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerda délelőtt megbeszélést folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, majd délután a visegrádi országok miniszterelnökeivel is egyeztetett - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyalást videokonferencia keretében bonyolították le, ahogy a csütörtöki EU-csúcsra is videokapcsolat segítségével kerül majd sor.

Az egyeztetések fő témája a koronavírus-világjárvány miatt Európát sújtó válsághelyzet kezelése volt - mondta Havasi Bertalan.

Mindkét tárgyaláson számba vették, hogy milyen károkat okozott a járvány az EU tagállamainak gazdaságában, valamint szóba kerültek azok a pénzügyi források és megoldások, amelyek igénybe vételével a kilábalás elindítható. Orbán Viktor kiemelte: most különösen fontos a V4-ek egysége, ezért a csütörtöki uniós csúcson a visegrádi országok miniszterelnökei közös, egyeztetett álláspontot képviselnek majd.

16:44

Történelmében először virtuális ülést tartott szerdán a brit parlament az új koronavírus okozta járvány miatt. Az ülésen elhangzott, hogy Nagy-Britanniában már eljutott a tetőzés szakaszába járvány.

A londoni alsóházban március 25. óta először volt vitanap, amelyen Dominic Raab külügyminiszter válaszolt a képviselők kérdéseire. Raab a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnököt helyettesíti hetek óta.

Az előző este elfogadott, egyelőre május 12-ig érvényes új eljárásrend értelmében a 650 fős alsóházi ülésteremben csak Raab, valamint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Sir Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke és néhány tucat képviselő tartózkodott, a többi képviselő videókapcsolaton keresztül, otthonról tette fel kérdéseit. Ehhez nagyméretű képernyőket helyeztek el az alsóház üléstermében. A törvényhozókat az alsóházi elnök felszólította arra, hogy otthonaikból is megfelelő öltözékben - tehát ne például háziköntösben - vegyenek részt a virtuális ülésen.

A brit parlamentben nincs elektronikus szavazás, így voksolásokat egyelőre nem tartanak. (MTI)

16:43
Elkezdődhet az első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelése

Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI).

A mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat közös klinikai vizsgálatában nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken tesztelik az oltást. Az anyag hatékonysága és biztonsága mellett azt is vizsgálják, hogy mekkora adag szükséges belőle. Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztése arra irányul, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) felhasználásával alakítsák ki az emberi szervezet ellenálló képességét.

A tervek szerint a vizsgálat második szakaszában a fertőzéssel vagy a fertőzéssel keletkező betegség (Covid-19) súlyos lefolyásával veszélyeztetett csoportokba tartozó embereken tesztelik az oltást. Ehhez azonban újabb vizsgálati adatokat kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz - közölte a PEI. (MTI)

15:29
Csökkent a közúti teherforgalom Európában

A járványvédelmi korlátozó intézkedések következtében jelentősen csökkent a közúti fuvarozási forgalom Európában a Sixfold valós idejű közúti áruforgalmi nyomkövető és flottakezelő szolgáltató felmérése szerint. A Sixfold valós idejű fuvarkövető rendszerhez kapcsolt tehergépjárművek menetteljesítménye a krízisidőszakban hétről hétre folyamatosan csökkent. A legnagyobb mértékben, április első teljes hetében 29 százalékkal maradt el a krízis előtti heti átlagtól. Az elmúlt héten, április 13-19 között az elmaradás már 24 százalékra mérséklődött.

A határátlépések időigénye a múlt héten 26 százalékkal haladta meg a járványügyi korlátozások előtti átlagot, az előtte való héten pedig 28 százalékkal. A legrosszabb helyzet a március 16-i héten alakult ki, amikor a lengyel határon a kamionok sora elérte a száz kilométert is és az átkelés akár napokba telhetett. Európai átlagban azon a héten a határátlépések időigénye 60 százalékkal haladta meg az átlagot. Miközben a határátlépések időigénye növekedett, a belföldi forgalomban átlagosan három százalékponttal megnövekedett az időre rendelt szállítmányok pontos bérkezésének a részaránya a lecsökkent közúti forgalomnak köszönhetően. (MTI)

15:21
Belgiumban átlépte a hatezret az áldozatok száma

Átlépte a hatezret a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma Belgiumban szerdán. A közegészségügyi szolgálat közölte: egy nap alatt 264-en haltak meg. A fertőzések száma 933-mal 41 889-re emelkedett a tizenegy és fél millió lakost számláló országban. Az áldozatok 54 százaléka idősotthonokban hunyt el. A közegészségügyi szolgálat szakértői szerint a járvány valószínűleg április 12-én tetőződött.

A szolgálat szóvivője, Benoit Ramacker szerint az adatok bizakodásra adhatnak okot, de további erőfeszítéséket kell tenni a korlátozási intézkedések betartása érdekében.

A La Libre című napilap szerint Sophie Wilmés kormányfő pénteken újabb korlátozásenyhítő stratégiákat jelent be, de addig is mindenkit "rendkívüli óvatosságra" int. (MTI)

12:21

Hetente több millió koronavírustesztet kellene elvégezni Németországban a szövetségi kormány egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint, amelyről szerdán számoltak be német lapok. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény várhatóan júniusban életbe lépő módosítása szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet. (MTI)

12:03

Megtartják szeptemberben a velencei filmfesztivált, de ez szükségszerűen egy „kísérleti” rendezvény lesz, maszkokkal, távolságtartással és jóval kevesebb amerikai sztárvendéggel - mondta el Alberto Barbera fesztiváligazgató kedden. Barbera arra is kitért, hogy lehetségesnek tartja a koronavírus-járvány miatt elmaradt cannes-i filmfesztivállal való együttműködést. Hozzátette: bár egyelőre konkrétumokról nem tárgyalnak, úgy látja, az együttműködés a példátlanul nehéz helyzetbe került filmes közösségen belüli szolidaritás kimutatásának formája lehet, és túllép a Velence és Cannes közötti bármiféle versengésen - idézte a Variety.com. (MTI)

09:44

15,77 millió előfizetővel gazdagodott 2020 első negyedévében a Netflix internetes tartalomszolgáltató az új koronavírus-járvány miatt, ami a vesztegzár előtti becslések kétszerese, és 22,8 százalékos növekedés 2019 hasonló időszakához képest. (Variety)

09:20

A legénység 34 tagja koronavírussal fertőzött annak az olasz óceánjárónak a fedélzetén, amely a japán Nagaszaki kikötőjében horgonyoz, de senkinek sincsenek súlyos tünetei – közölték szerdán a helyi hatóságok.A hajó fedélzetén nincsenek utasok, a legénység 623 tagú. A hatóságok mindenkit tesztelni fognak koronavírusra. A fertőzötteket könnyen szellőztethető, erkélyes kabinokban helyezték el, és karanténba zárták azokat, akik velük szorosan érintkeztek. (MTI)

09:04

Emelkedett a világban az új típusú koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek a száma, szerdára 2 564 190-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig 177 445 lett, míg 681 842-en felépültek a kórból, a járvány terjedési üteme pedig lassult - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítéséből. Továbbra is az Egyesült Államokban haltak meg legtöbben a Covid-19-járványban (45 063-an), utána Olaszország (24 648-an) Spanyolország (21 282-en), Franciaország (20 829-en) és Nagy-Britannia (17 738-an) következik. (MTI)

08:32

Meghalt 12 idős krónikus beteg, és 70-el nőtt, 2168-ra az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az újkoronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 225-re emelkedett. 295-en gyógyultan távoztak a kórházból. (MTI)

22:00

Oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen, a vakcina emberi tesztelése a héten kezdődik – jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Downing Streeten tartott szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oltóanyagot csütörtöktől kezdik kipróbálni önkéntes jelentkezőkön. (MTI)

20:37
Jövő hétfőtől Budapesten az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása

Jövő hétfőtől a budapesti közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban. A főpolgármester emlékeztetett, már korábban döntöttek arról, hogy április 27-től csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart arccal lehet majd utazni a tömegközlekedés járatain. A fővárosi operatív törzs kedd döntött arról, hogy a budapestiek felé tett együttműködési kérésüket kiterjesztik - közölte.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a döntéseiket az a cél vezeti, hogy megfékezzék a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat, ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése - mondta.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a héten, és az elrendelését követő első napokban a BKK munkatársai 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen több kiemelt fővárosi csomópontban. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak - közölték.

 

20:36
Az Egyesült Államokban csökken a halálos áldozatok száma

Az Egyesült Államokban kedden 1433 ember hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevűtüdőgyulladásos betegségben, és ez az elmúlt két hétben  ebben a tekintetben a legkisebb szám volt. A múlt héten ugyanis volt olyan nap, amikor 24 óra alatt 4591 halálos áldozatot követelt  a járvány.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a kedden délelőtt tartott sajtóértekezletén  szintén csökkenő tendenciáról számolt be. Elmondta, hogy hétfőn az állam kórházaiban 452 ápolt, az idősotthonokban pedig 29 beteg hunyt el, de csökkent az  újonnan kórházba szállított Covid-19-es betegek száma. Hozzátette ugyanakkor, hétfőn még mindig 1300 embert szállítottak kórházba. A kormányzó bejelentette, hogy az állam egyes részein a héten már engedélyeznek nem sürgős műtéteket is. A múlt hónapban ugyanis valamennyi, nem sürgős orvosi beavatkozást megtiltott  New York állam  egész területén annak érdekében, hogy a kórházi ágyak 25-30 százaléka felszabaduljon a koronavírus fertőzöttjeinek számára. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X