Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

21:34

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden ad tájékoztatást tagszövetségeinek arról, hogyan tervezi folytatni a szezont.

A BBC cikke szerint a szervezet az elmúlt időszakban két munkacsoportot hozott létre, ezek közül az egyik kifejezetten a versenynaptár újratervezésével foglalkozik. Az UEFA-nál most abban bíznak, augusztusig be tudják fejezni a küzdelmeket, ugyanakkor továbbra is sok a bizonytalanság a folytatás körül. (MTI)

21:24
Először csökkent az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta - közölte a polgári védelmi hatóság hétfőn, hozzátéve, hogy 24 óra alatt 454 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel, és ezzel 24 114-re nőtt az áldozatok száma. Vasárnap 433 volt a halálesetek napi száma.

A gyógyultak száma a hétfő esti tájékoztatás szerint majdnem kétezerrel nőtt egy nap alatt, és meghaladta a 44 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 108 ezer felett van, de 20 beteggel csökkent az egy nappal korábbihoz képest. Lombardiában, a járvány olaszországi gócában 90-nel emelkedett az aktív fertőzöttek száma, a szintén korábbi gócpont Venetóban viszont majdnem 150-nel csökkent. Az intenzívosztályokon kezeltek száma országosan 2573-ra csökkent, ami a legalacsonyabb adat egy hónapja. A gyógyultakat és fertőzötteket is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 181 228-t. Eddig több mint 943 ezer vírustesztet végeztek. (MTI)

21:22

A magyar Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba szomorúnak nevezte hétfőn az Országgyűlésben, hogy vannak pártok az ellenzék padsoraiban, amelyek megtagadnák a határon túl élő magyarok koronavírus-járvány alatti segítését. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ezt megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalására reagálva arról beszélt, nem lehet tudni, hová mennek a Magyarország által beszerzett maszkok. (MTI)

21:23

Andrew Cuomo a szokásos napi sajtóértekezletén elmondta: vasárnap New York államban legalább 478 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. "Ez az adat rémes" - fogalmazott. 

A kormányzó arról beszélt, hogy az államnak, miközben az üzleti élet újraindításán dolgozik, "újra kell gondolnia a társadalmat". Hogy ezen mit is ért, arról nem szólt a demokrata párti politikus. Utalva a több tagállamban elharapódzó, a gazdasági újraindítást követelő demonstrációkra, leszögezte: "nincs szükség tüntetésekre ahhoz, hogy bárkit is meggyőzzünk a gazdaság újraindításának fontosságáról". New York állam gazdasága beindításának esetleges időpontjáról azonban nem szólt. 

21:22

Összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintje az új koronavírus okozta magas elhalálozással - derítették ki a halle-wittenbegi Luther Márton Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya először támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

A Science of the Total Environment című tanulmányukban a német kutatók  műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetettek össze a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, jelentősen magasabb az új koronavírus okozta elhalálozás, mint más térségekben. (MTI)

19:54
Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi jövedelmüket jótékony célra

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben - közölte hétfőn Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár az APA osztrák hírügynökséggel. A Néppárt (ÖVP), illetve a Zöldek politikusa hozzátette, hogy a felajánlás a társadalmi összefogás jele, a részleteket pedig a következő napokban ismertetik.

Sebastian Kurz kancellár azzal indokolta a döntést, hogy jelenleg emberek milliói nélkülöznek vagy kerültek anyagilag nagyon nehéz helyzetbe. Hangsúlyozta: a szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Ausztria "sikeresen kilábaljon a válságból". Werner Kogler alkancellár kifejtette: a kormány tagjai "szolidaritásukat szeretnék kifejezni ezekben a mindannyiunk számára kihívásokkal teli időkben". "Minden miniszter és államtitkár jól átgondoltan fogja odaadni egyhavi nettó jövedelmét olyan szervezeteknek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy közös erővel a lehető legjobban átvészelhessük ezt a válságot" - hangsúlyozta.

A kancellár fizetése havi bruttó 22 327 euró, ennek nettó összegét, több mint 11 ezer eurót kap egy általa kiválasztott szervezet. Werner Kogler alkancellár 19 640 euró bruttó keresetéből 10 ezer eurót kap kézhez havonta, arról mond le a kiválasztott szervezet javára. Az adomány teljes összege, vagyis az osztrák kormány tagjainak nettó jövedelme összesen 162 ezer euró - írta internetes kiadásában az Österreich című lap, amely úgy tudja, hogy Alexander Van der Bellen államfő is felajánlja egyhavi fizetését. A köztársasági elnök 24 516 eurót keres bruttó, ami nettó 12 858 euró.  (MTI)

19:50
Törökország ötezer lélegeztetőgépet akar gyártani május végéig

Törökország május végéig ötezer lélegeztetőgépet fog gyártani hazai és nemzetközi használatra az új típusú koronavírus okozta járvány elleni küzdelemben - jelentette be hétfőn Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter az NTV török hírtelevízió élő adásában.

A készülékekből eddig 100 darab készült el. Varank hangsúlyozta: ezeket az eszközöket nem kizárólag Törökország számára, "hanem a járvánnyal küzdő egész emberiség számára gyártják". Hozzátette: amikor országuknak nincs szüksége ezekre a gépekre, "nyugodtan" lehet küldeni belőlük más országokba is. (MTI)

18:41
Éhségsztrájkba kezdett a karantén alá helyezettek egy csoportja Boszniában

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt.

A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint a Szarajevóban, Zenicán és Dobojban elkülönítettek egyáltalán nem hagyhatják el a számukra lezárt szállodákban kijelölt szobákat, amit embertelen bánásmódnak tartanak. A szükségállapot alatt kihirdetett intézkedések értelmében mindazok, akik belépnek az ország területére, 28 napos karantén alá kerülnek. Ezt az időt a számukra kijelölt ideiglenes szálláshelyeken kell eltölteniük, nem mehetnek haza, és nem találkozhatnak senkivel.

Bosznia-Hercegovinában szerdáig 1309 SARS-CoV-2 fertőzöttet regisztráltak, 49-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 381-en pedig már felgyógyultak belőle. (MTI)

18:06
Putyin: sikerült lefékezni a fertőzés terjedését

Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Moszkvában egy, az országban kialakult egészségügyi helyzetről tartott tanácskozáson.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a járvány csak lelassult, de nem tetőzött. "Mindent el kell követni a csúcs lesimítása és az úgynevezett platón való áthaladás lerövidítése érdekében, amikor a letöbb új fertőzést észlelik" - mondta. Közölte, hogy a jövő hétig minden régióban készültségbe kell helyezni az összes, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas pótágyat, felkészülve az összes lehetséges forgatókönyv bevezetésére. Elmondta, hogy amíg március elején még csak 1,2 millió arcmaszk készült Oroszországban, addig a hónap végére a kapacitás 3,5 millióra, majd 7,5 millióra fog felfutni. Az elnök szerint az ország élő szervezetek fertőtlenítésére használt szerekből önellátó. (MTI)

17:22
Merkel: meg kell akadályozni az újabb országos leállást követelő járványhelyzet kialakulását

Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján.

A szövetségi kormányon belüli úgynevezett koronavírus-kabinet ülése után kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sikerült lassítani a járványt és elérni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyultak száma meghaladja az aktív esetek számát.

Az eredmények révén viszont "megtévesztő" helyzet alakult ki, mert az intézkedések hatása mindig csak két hét múlva mutatkozik meg a vírus terjedéséről szóló adatokban. Ezért a járványügyi kérdésekben illetékes tartományi kormányoknak "lehetőleg szűken" kell kihasználniuk a lassító intézkedésekkel szerzett mozgásteret, különben az a veszély fenyeget, hogy ismét meredek emelkedésnek indul a fertőzések száma és elkerülhetetlen lesz  az egész ország újbóli leállítása - mondta Angela Merkel. (MTI)

17:12

Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

Az elmúlt egy nap során 399-en veszítették életüket, vasárnap 410-en, szombaton 585-en hunytak el. Utoljára egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele. A tartományokból érkező napi jelentések alapján készült összesítés szerint 4266-tal nőtt a SARS-CoV-2 vírussal kiszűrtek száma, amelyből 2881 számít új esetnek, mivel 1385 teszt olyan pácienseknél lett pozitív, akiknek első tünetei már több mint két hete jelentek meg. Vasárnap 4218-cal, szombaton 4499-cel lett több diagnosztizált fertőzött. (MTI)

15:40
Kenguru ugrált végig Adelaide kihalt utcáin

Kenguru ugrált végig vasárnap délelőtt az ausztráliai Adelaide belvárosi utcáin, ahol a járványügyi intézkedések miatt egy lélek sem tartózkodott. A helyi rendőrség tette közzé a közösségi médiában, hogy a térfigyelő kamerák “egy szürke prémkabátot viselő gyanús alakot figyeltek meg szökdécselni a városközpont kellős közepén, kormányzati épületek közvetlen közelében”.

A kamerák segítségével a rendőrök végig követték a szokatlan látogató teljes útját a városcentrum utcáin, amelyek máskor tele vannak autóval. Most mindössze egyetlen autó járt a környéken, majdnem össze is ütköztek, de végül a sofőrnek sikerült kikerülnie az állatot. Az üres belvárosban tett portyázás után a kenguru végül egy városszéli parkban kötött ki.

 

14:50
A múlt héten 22,5 millió maszkot és 220 lélegeztetőgépet kapott Magyarország

Az elmúlt héten 21 repülővel és 3 kamionnal szállítottak Magyarországra a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben. Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában elmondta: az elmúlt héten 22,5 millió maszkot - 20,65 millió sebészeti és 1,85 millió magasabb szintű védelmet nyújtó maszkot - szállítottak Magyarországra. Így a járvány kirobbanása óta összesen már 72 954 890 maszk érkezett, ami nagyjából a fele a leszerződött mennyiségnek. Még 75 852 550 maszk Magyarországra szállítását várják - közölte. A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a múlt héten 220 lélegeztetőgép, 50 ezer teszt és több mint 10,6 millió védekezéshez szükséges ruházati termék is érkezett. (MTI)

14:48

Töretlenül emelkedő tendenciát mutatva megközelítette a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, a hétfőn bejelentett adatok szerint 39 983 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Belgiumban. Az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok.

A közegészségügyért felelős belga hatóság hétfőn közzétett adatai szerint az elmúlt egy nap alatt 1487 embernél mutatták ki a fertőzést, ami kismértékű emelkedést mutat a vasárnap közzétett 1313, valamint a szombaton jelentett 1045 új esethez képest. A közzétett grafikon szerint pénteken 36 138, szombaton 37 183, vasárnap 38 496 volt a beazonosított fertőzöttek száma. (MTI)

14:18
Törökország megkezdte újabb 25 ezer állampolgárának hazaszállítását a közelgő ramadán miatt

Törökország hétfőn megkezdte újabb 25 ezer, külföldön tartózkodó állampolgárának hazaszállítását, hogy az új típusú koronavírus-járvány ellenére családjaik körében tölthessék a pénteken induló muszlim böjti hónapot, a ramadánt - jelentette az NTV török hírtelevízió. A nagyszabású művelet április 28-ig tart, 59 országra terjed ki, és elsősorban turistákat, diákokat, idénymunkások érint.

Németországból viszik haza a legtöbb embert, 3269-et. Majd Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kuvait és Algéria következik a sorban, amelyben Magyarország is szerepel. A hazaszállításokat a török légitársaság végzi, amely a világjárvány következtében március 28-án leállította minden menetrend szerinti nemzetközi járatát. A műveletet pénteken Fuat Oktay török alelnök jelentette be Twitter-fiókján, ahol arról is beszámolt, hogy Törökország előzőleg is már mintegy 25 ezer állampolgárát hazavitte külföldről. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X