Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

20:35
Járványellenes együttműködésről állapodott meg Putyin és Róháni

Az orosz és az iráni egészségügyi tárca közötti közvetlen kapcsolatfelvételről állapodott meg telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök a Covid-19-járvány elleni küzdelem jegyében - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Róháni köszöntet mondott Putyinnak az új koronavírus terjedése elleni iráni erőfeszítésekhez nyújtott orosz támogatásért. A moszkvai iráni követség április 11-én közölte, hogy Oroszország humanitárius segélyként 500 tesztkészletet küldött Teheránnak, amelyet 50 ezer ember szűrésére lehet felhasználni. A képviselet méltatta, hogy Moszkva baráti álláspontra helyezkedett az amerikai szankciók ügyében, sürgetve, hogy a világjárvány idejére oldják fel azokat.

A két elnök kiemelte annak az orosz kezdeményezésnek a jelentőségét, hogy a válság idejére nyissanak "zöld folyosót" a gyógyszerek, berendezések és technológiák szállítása előtt, és vezessenek be moratóriumot az az alapvető árucikkek exportjának korlátozására. (MTI)

18:54
A franciák hat százaléka esik át a fertőzésen a karantén végéig

A franciák mintegy hat százaléka esik át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma - írta kedden közzétett tanulmányában a párizsi Pasteur Intézet.

"Ahhoz hogy egy második hullám elkerüléséhez a kollektív immunitás elégséges legyen, az emberek 70 százaléknak immunisnak kellene lennie. Ettől nagyon távol vagyunk" - mondta a francia hírügynökségnek Simon Cauchemez, a Pasteur Intézet kutatója, aki a francia közegészségügyi szolgálattal és a tudományos akadémiának megfelelő CNRS-szel közösen, matematikai modellezések alapján készített tanulmány egyik szerzője. Véleménye szerint egy jelentős második hullám elkerülése érdekében a karantén feloldása után is szükség lesz óvintézkedésekre.

Hasonló perspektívát vetített elő vasárnap Edouard Philippe miniszterelnök, amikor jelezte, hogy a kormány május 11-től csak fokozatosan oldja fel a jelenlegi szigorú kijárási korlátozásokat, s a "karantén után és valószínűleg még hosszú ideig nem lesz olyan a franciák élete, mint korábban volt". A lakosság alacsony szintű fertőzési szintje a tanulmány szerint magának a karanténnak köszönhető. Míg március 17. előtt egy vírushordozó átlagosan 3,3 embert fertőzött meg, jelenleg ez a szám 0,5.

16:21
Csaknem négymillióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban

Csaknem négymillióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban a koronavírus-járvány miatt egy kedden ismertetett felmérés szerint. A szakszervezetek országos szövetségéhez (DGB) közel álló Hans Böckler alapítvány gazdaság-, és társadalomtudományi kutatóintézetének (WSI) kutatásában megkérdezett 7600 alkalmazott 14 százalékát állították át rövidített munkaidőre, ami az intézet számítása szerint azt jelenti, hogy országszerte négymillióan dolgoznak a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épített foglalkoztatási formában.

Az alacsony keresetűek nagyobb arányban kerülnek ilyen helyzetbe, mint a magas fizetésűek, és nagyobb arányban dolgoznak olyan cégnél, amely nem egészíti ki az állami bértámogatást. A koronavírus-járvány így tovább növeli a társadalmi egyenlőtlenséget - értékelte a felmérés eredményét Reiner Hoffmann, a DGB elnöke.

A rövidített munkaidőben az országos munkaügyi ügynökség (BA) kifizeti a bér kevesebb munka miatt kieső részének 60 százalékát - gyermeket nevelő dolgozóknál 67 százalékát -, amit számos munkaadó még kiegészít. (MTI)

16:20

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben.

Az ONS vizsgálatából kitűnik az is, hogy a két brit országrészben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal  többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Ez 2000 első hete óta a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben.

Az ONS keddi kimutatása szerint a vizsgált héten egészségügyi intézmények által kiállított halottvizsgálati bizonyítványok közül 6213-ban szerepel az "új koronavírus (Covid-19)" szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 33,6 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz. Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 21,2 százalék volt. (MTI)

16:08

Baden-Württembergben a tartományi kormány döntése alapján április 27-től a szájat és az orrot takaró maszkkal, kendővel vagy sállal lehet részt venni a közösségi közlekedésben, és belépni boltokba.

Ugyanígy rendelkezdett a csaknem 2 millió lakosú kikötőváros, a tartományi rangú Hamburg vezetése is. Schleswig-Holsteinben április 29-től vezetik be a szabályt. Bajorországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában ugyancsak jövő hétfőtől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben, Türingiában pedig már péntektől. Az elsőként lépő Szászországban már bevezették az új szabályt a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozására. (MTI)

14:48
További két hétre meghosszabbították a járvány elleni korlátozások érvényességét Hongkongban

További két hétre meghosszabbították az új koronavírus-járvány elleni óvintézkedések érvényességét Hongkongban, ahol eredetileg a héten oldották volna fel a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat - jelentette a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden bejelentette: ugyan a városban hétfőn egyetlen újabb fertőzöttet sem azonosítottak, a korlátozásokat továbbra is fenntartják. "Most nem szabad elbíznia magát senkinek. Ha lazítunk, azzal hiábavalóvá tennénk az eddigi erőfeszítéseinket" - idézte a SCMP a kormányzót.

A többi közt a városban működő szórakozóhelyek, valamint szépség- és masszázsszalonok működését tiltó rendelkezések a hosszabbítással május 7-éig lesznek érvényben. Kedden azonban enyhítettek azon az intézkedésen, amely alapján az éttermek csupán befogadókapacitásuk felével működhettek, a továbbiakban tehát több vendéget fogadhatnak egyszerre. Nem változott ugyanakkor az a szabály, hogy egy asztalnál legfeljebb csak négy ember ülhet, és az asztalok között legalább másfél méter távolságnak kell lennie.

Hongkongban kedden négy újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, akik közül mindenki külföldről tért haza. A városban, ahol az elmúlt egy hétben végig 10 alatt maradt a napi új esetek száma, eddig összesen 1029, az új koronavírus okozta, igazolt megbetegedést tartanak számon, közülük négyen hunytak el a betegség következtében. (MTI)

14:37
Átlépte a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban

A közegészségügyért felelős belga hatóság bejelentése szerint 40 956 hivatalos fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az elmúlt 24 órában 973 embernél lett pozitív a vírusteszt eredménye, közülük mintegy 650-en idősek otthonában fertőződtek meg. A járvány által legjobban sújtott régió továbbra is az északi Flandria, ahol 23 325 esetet tartanak nyilván. A déli országrészben, Vallóniában 12 884, amíg a brüsszeli régióban 4169 fertőzöttről tudnak hivatalosan. Egy nap alatt 170 új haláleset történt a koronavírussal összefüggésben, 106 Flandriában, 36 Vallóniában és 28 a brüsszeli régióban. A halálesetekből 89 kórházakban, 80 pedig idősek otthonában következett be. Amíg a halálos áldozatok napi száma egy héttel ezelőtt még 300 körül mozgott, addig az ez elmúlt napokban nem vagy alig haladta meg a 200-at. A fertőzés következtében március közepe óta 5998-an hunytak el az országban, 53 százalékuk idősek otthonában.

Több egymást követő napja 200 alatti a kórházba szállítottak mutatója is. Az elmúlt napban 172 fertőzöttet vittek ápolási intézménybe, és 107-en hagyhatták el a kórházat. Ez idáig 9002 a gyógyultak száma Belgiumban. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma harmadik napja négyezer alatt van, a kórházban kezeltek közül 1079 ember részesül intenzív ellátásban. Ez az adat is közel egy hete folyamatosan csökken, ahogy azon betegek száma is, akiknél lélegeztetőgépet kell alkalmazni. Jelenleg 777 esetben, mintegy 200-zal kevesebb betegnél, mint egy héttel ezelőtt. (MTI)

13:06
Ukrajnában a karantén meghosszabbítását, de egyes korlátozások enyhítését javasolják

Az ukrán egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek - közölte keddi online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret.

Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt a minisztérium adatai szerint. A betegségből eddig 367-en gyógyultak fel. Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában. Sztepanov hozzátette, hogy a karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja a minisztérium. Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést. Úgyszintén javasolja a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt a karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett, valamint testhőmérséklet-méréssel a bejáratnál. (MTI)

13:00

Az Egyesült Királyság Anglia és Wales joghatóságának területén 41 százalékkal több COVID-19-hez köthető haláleset történt április 10-ig, mint amennyi az első statisztikákban szerepelt. Az országos statisztikai hivatal április 10-ig 13 121 koronavírusos fertőzött haláláról tud, míg a kormány, amely csak a kórházban elhunyt fertőzötteket számolja, 9288 halálesetről számolt be. (Reuters)

11:48

Dánia tovább lazít a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozásokon, és május 10-től engedélyezi az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket - jelentette a TV2 dániai tévécsatorna kedden az egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Az összejövetelek felső létszámkorlátja eddig 10 fő volt, a változtatás szeptember 1-ig lesz érvényben. (MTI)

11:39

Az olasz kormány még ezen a héten bemutatja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésének tervét, amelyet május 4-től kezdenének alkalmazni, jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Az országban hétfőn először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta, de még mindig magas, 24 óra alatt 2 256 új megbetegedést regisztráltak. (Reuters)

09:20

A világban ugyan tovább terjedt az új típusú koronavírus - a fertőzöttek száma 2 477 426-ra nőtt, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 170 ezret -, de Európa egyes részein, valamint az Egyesült Államok fő gócpontjában, New Yorkban is lassult a megbetegedések üteme - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítéséből. (MTI)

09:03

A ramadán idején is zárva marad az iszlám vallás két legfontosabb szentélye, a mekkai Nagymecset és a medinai „próféta mecsetje” – idézte keddre virradóra az al-Arabíja hírtelevízió a két mecset ügyeit kezelő szaúdi hivatal közleményét. A két szentélyben megtartják az imákat, de hívők nélkül. Az iszlám országok zömében három nap múlva, pénteken kezdődik a böjti hónap, de a koronavírus okozta világjárvány miatt az idei ramadán idején sok helyütt zárva maradnak a mecsetek. (MTI)

08:17

Meghalt 14 idős krónikus beteg, és 114-gyel nőtt, 2098-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu kedd reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 213-ra emelkedett. 287-en gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

07:59

Franciaországban az elmúlt 24 órában 547-tel 20 265-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 395 után, de folytatódott a kórházban ápoltak számának csökkenése - közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse.












EZT OLVASTA MÁR?

X