Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

15:59

Csehországban csütörtök reggelig 227 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a felgyógyultak száma pedig 3120-ra emelkedett, ami az összes beteg több mint 40 százaléka – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatásából. A halálesetek számának az emelkedése a minimálisra csökkent, szerdán senki sem halt meg. Az áldozatok döntő többsége idősebb személy. (MTI)

15:52

Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani Magyarországon, közölte a kormány döntését csütörtök délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A döntés értelmében elmaradnak az olyan nagy zenei fesztiválok, mint a Sziget, a Volt, a Balaton Sound. (24. hu)

14:43
Meghaladta a tízezret Ukrajnában a fertőzöttek száma

Ukrajnában csütörtökön újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított koronavírusos fertőzöttek száma 540 új esettel, amivel elérte a 10 406-ot, a betegségben elhunytaké pedig 11 újabb halálos áldozattal 261-re nőtt - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 1238-an gyógyultak fel, közülük 125-en az elmúlt napban. Jelenleg 3214-an szorulnak kórházi ápolásra, köztük 350 egészségügyi alkalmazott. Lélegeztetőgépen 138-an vannak. Előző nap a legtöbb új beteget a nyugati országrészben, Csernyivci és Ternopil megyékben regisztrálták (82 és 71 fő), továbbá a fővárosban, Kijevben (60 fő).

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban rekordszámú laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el az országban, 7315-öt. Eddig a járvány kitörése óta közel 112 ezer ilyen típusú tesztet végeztek el Ukrajnában. (MTI)

13:45
Május 4-től edzhetnek a magyar csapatok

„Május 4-től a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezzük az edzést és a zárt körű sporteseményeket” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A miniszter azt is elmondta, a rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak, Magyarországon ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet tartani, ez jelen helyzetben valószínűleg azt is jelenti, hogy addig biztosan nem rendezhetnek szurkolók előtt mérkőzéseket. Ugyanakkor az augusztusra halasztott – augusztus 17. és 30. között megrendezésre kerülő – budapesti vizes Európa-bajnokságot jelenleg már nem érinti ez a korlátozás.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a múlt héten közölte, ahhoz képest, hogy a kormány feloldja a koronavírus-járvány miatt meghozott tilalmakat, a rendelet megjelenésétől számított 20. nap utáni szerdán vagy szombaton újraindítja az UEFA nemzetközi sorozataira kvalifikáló bajnokságokat, köztük az NB I-et is. A mai, május 4-én életbe lépő bejelentés és a szövetség múlt heti közlése alapján akár már május 23-án folytatódhat a bajnokság, a folytatás időpontjáról az MLSZ elnökségének kell döntést hoznia. (MTI)

13:10
Május végén megnyílnak a csehországi műemlékek

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok. Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.  A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke, szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra - jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

"Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve" - mondta a szóvivő. A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz - véli a cseh sajtó.

A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is. A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták.

Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat - a Hradzsinon kívül - mintegy 5,5 millió látogató kereste fel.

11:58

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor mayar miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk. 

10:31

Több mint negyven orvost és egészségügyi asszisztenst küld a Moldovai Köztársaságba Romániába, hogy segítsék az ottani orvosokat a koronavírus elleni küzdelemben. A negyvenkét fős csapatot intenzív terápiás, tüdőgyógyász, belgyógyász, illetve a sürgősségi betegellátásra szakosodott orvosok és asszisztensek alkotják, akik Chişinău, Cahul és Bălţi települések kórházaiban teljesítenek szolgálatot 15 napig. (Agerpres)

09:43

Világszerte 3 194 523-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 227 659, a meggyógyultaké pedig 973 371 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtökön reggel 8.45 órakor.

Szerdán reggel még 3 117 204 volt a fertőzöttek, 217 193 a halálos áldozatok és 928 970 a gyógyultak száma. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

07:32
Törökországban tovább mérséklődött a halálesetek napi száma

Törökországban szerdán tovább mérséklődött a koronavírus okozta halálesetek száma, az elmúlt 24 órában 89-en vesztették életüket, és ezzel számuk összesítve 3081-re nőtt - írta Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján megosztott táblázatban, amelyből az is látható volt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma immár harmadik napja rekordmértékben, ezúttal 5231-gyel nőtt,  és 44 022-re emelkedett.

Az elhalálozások napi  száma  április 19. óta lassan csökkenő trendet mutat, és három hét óta először került 90 alá. (MTI)
 

07:16

A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a magyarországi középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget. 

21:43

A kórházakon kívül bekövetkezett halálesetekkel együtt több mint 26 ezer halálos áldozata van eddig az új koronavírus okozta Covid-19-járványnak Nagy-Britanniában - közölte szerdán a brit kormány. Az eddig ismertetett napi nagy-britanniai halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatták, de Matt Hancock egészségügyi miniszter kedden bejelentette, hogy szerdától a napi statisztikai összesítések tartalmazzák a kórházakon kívüli haláleseteket is. (MTI)

19:42

Továbbra sem tisztázott, hogy mi történt az április közepe óta nyilvánosan nem mutatkozó észak-koreai vezetővel. Dél-koreai és amerikai illetékesek arra hajlanak, hogy Kim Dzsongun kedvenc villájába húzódott vissza az országában hivatalosan nem létező koronavírus-járvány elől. A feltételezést az NK PRO műholdfelvételeire alapozzák, amelyek kedden egy tengerparti üdülő, Vonszan környékén érzékelték az észak-koreai vezető és emberei által használt hajók mozgását, ami megerősíti az országot figyelő másik szervezet, a 38 North múlt heti jelzését, miszerint a vonszani villa saját vasútállomásán állomásozott Kim Dzsongun magánvonata. (Reuters)

17:17

Kiskereskedők vonultak szerdán az ukrán kormány épülete elé tüntetni Kijevben, követelve, hogy a kabinet május 1-jétől enyhítsen a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon - számolt be az ukrán média. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a tiltakozók autókon érkeztek, és járműveikkel egy időre lezárták a kormányépülethez vezető utcákat. A 24-es tévécsatorna beszámolója szerint több mint százan vonultak a helyszínre, és történt egy kisebb összetűzés is a rendőrökkel. Sérültekről, őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír. A tüntetők hangosbemondón keresztül közölték a kormánnyal, hogy „engedjék őket dolgozni, mert nem tudnak miből megélni”. (MTI)

15:03

Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé szerdától a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.

Matt Hancock egészségügyi miniszter már előző nap bejelentette, hogy a sikeres próbák után a kormány elkezdi az idősotthonok lakóinak és a gondozószemélyzet tagjainak tömeges tesztelését, függetlenül attól, hogy észlelik-e magukon az új koronavírus okozta Covid-19 betegség tüneteit vagy sem. Hancock hozzátette: a kapacitások most már lehetővé teszik, hogy elkezdjék a saját otthonukban élő 65 éven felüliek szűrését - abban az esetben, ha az érintettek mutatják a koronavírus okozta betegség tüneteit -, valamint azokét is, akik kritikus fontosságú munkát végeznek és munkájukat nem tudják otthonról ellátni. 

13:07
Lengyelországban tovább enyhítenek a járvány kapcsán hozott korlátozásokon

Lengyelországban május 4-től tovább enyhítenek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon, az egészségügyi szabályok következetes betartása mellett újból üzemelhetnek majd a szállodák, megnyílnak a nagy bevásárló központok - közölte szerdai sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.

Szintén május 4-től létszámkorlátozásokkal megnyílnak egyes kulturális intézmények - múzeumok, szépművészeti galériák és könyvtárak. Elérhetővé teszik ismét az ambuláns gyógytornakezeléseket, amelyeket korábban könnyebb panaszokra vonatkozóan felfüggesztettek. Május 6-tól bizonyos korlátozásokkal, az üzemeltetők döntésétől függően újból működhetnek a bölcsődék, óvodák. A bevásárló központokban az ügyfelek nem tartózkodhatnak hosszabban a folyosókon, a boltokban pedig korlátozzák, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat benn.

Lengyelországban április 20-án kezdtek enyhíteni a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken, azóta az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen - 15 négyzetméterenként egy-egy személy - tartózkodhatnak a boltokban és a templomokban, feloldották az erdő- és parklátogatási tilalmat. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X