Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

12:45
Új szabályozás lépett életbe a magyar gyógyszertárakban

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjáról már letölthető az a plakát, amelyet a bejárathoz kihelyezve figyelmeztethetik erre a korlátozásra a vásárlókat.

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is.

Ezen kívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

11:35
Már 19 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben. Ezzel tizenkilencre nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma.

Mindhárom új fertőzött magyar férfi - közölték. Egyikük egy 67 éves férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. A másik egy 41 éves férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és a harmadik egy 27 éves férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel. Már mindhárman a Szent László kórházban vannak elkülönítve - tették hozzá.

Velük együtt Magyarországon eddig 19 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 9 magyar állampolgár. A kormányzati honlap szerint egy gyógyult beteg van, 79-en vannak karanténban és 858 mintát vizsgáltak. (MTI)

11:34
Elkapta a koronavírust a kanadai miniszterelnök felesége

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Grégoire Trudeau megfertőződött a koronavírussal, ezért ő és férje is 14 napos karanténba kerül.

A BBC Trudeau hivatalának tájékoztatása alapján arról ír, hogy mivel a kanadai miniszterelnök nem mutat tüneteket, nem is tesztelték a vírusra, az elkülönítésre a fertőzés terjedésének megelőzésére van szükség. A kanadai first lady a miniszterelnöki hivatal közlése szerint szintén jól van, enyhe, influenzára jellemző tünetei vannak. 

11:31
Több német tartományban bezárják az iskolákat és az óvodákat

A koronavírus-járvány lassítása céljából bezárják az iskolákat és az óvodákat több német tartományban - jelentették be pénteken. Németországban a napközbeni gyermekellátás és az oktatási rendszer működtetése tartományi hatáskör. A tartományi kormányfők és a szövetségi kormány vezetője, Angela Merkel kancellár csütörtöki tanácskozásán nem határoztak egységes, mind a 16 tartományban követendő irányvonalról, de várhatóan előbb-utóbb mindenütt felfüggesztik majd az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, csütörtök esti adatai alapján 2369 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez csaknem ezer esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél, és a legnagyobb napi emelkedés a járvány elmélyülése, február 25. óta. Az esetek legnagyobb részét - 688 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 6 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 1 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban. (MTI)

09:07
Az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak péntek éjféltől Belgiumban

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök tájékoztatása szerint minden szabadidős tevékenységet, legyen az sport, kulturális vagy ünnepi jellegű, méretétől, a résztvevők számától vagy jellegétől függetlenül, akár állami, akár magánrendezvény, törölni kell, vagy el kell halasztani. A szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket egyaránt be kell zárni.

Rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek maradhatnak nyitva. A többi üzlet kizárólag a hétközben lesz nyitva, hétvégén zárva kell tartaniuk. Az iskolák szintén bezárnak, az órákat nem tartják meg. Mindazonáltal meg kell szervezniük az ott-tartózkodást mindazon gyerekek számra, akiknek a szülei az egészségügy területén dolgoznak, és azoknak, akiknek a nagyszülőkön kívül más felügyeletet nem tudnak biztosítani. Az óvodákat a bezárás nem érinti - közölte.

A rendelkezések péntek éjféltől április 3-ig, a húsvéti szünetet megelőző péntekig maradnak érvényben - mondta az ügyvezető miniszterelnök.

Csütörtökön 76 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 399-re emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban. Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában 66 új esetet, Brüsszelben hármat, Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű részében pedig 16 új esetet diagnosztizáltak. Az országban három ember halt meg koronavírus-fertőzésben. (MTI)

09:04
Franciaországban hétfőn minden iskola bezár, de az önkormányzati választásokat megtartják

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hétfőn újabb utasításig bezár a bölcsődéktől az egyetemekig a teljes francia oktatási rendszer - jelentette be a francia elnök. Az országban tíz gócpontot tartanak nyilván, ahol már a múlt héten bezártak azt iskolák március 29-ig, ami több mint 400 ezer tanulót érintett. Hétfőtől viszont 12 millió iskolás és diák számára bezár mintegy 62 ezer oktatási intézmény.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját megtartják az egész országban, a demokrácia fenntartása érdekében. A francia államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére a határok lezárására „valószínűleg szükség lesz”, de úgy vélte, hogy arról európai szinten kell döntést hozni.

Az egészségügyi hatóságok legfrissebb összesítése szerint a fertőzöttek száma 2876-ra nőtt, ami csaknem hatszázzal több a szerda esti adatoknál, a halottak száma pedig 13-mal 61-re emelkedett. (MTI)

21:40

Svéd kutatók szerint hatalmas hiba volt, hogy a koronavírus miatt a Diamond Princess luxushajó 3 700 turistáját és személyzetét két hétre karanténba zárták a hajón. Ezzel nem hogy megakadályozták volna a járvány terjedését, de így jóval gyorsabban terjedt a fertőzés a hajón, mint például Kína legveszélyeztetettebb övezeteiben. Ennek ellenére ugyanezt a hibát megismételték a Kalifornia partjainál vesztegelő Grand Princess hajón is, ami a napokban kiköthetett Oaklandben. 

20:54
Törökország három hétig szünetelteti az oktatást az egyetemeken

Törökország, ahol hivatalosan eddig csak egy ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, a fertőzés terjedésének megelőzése céljából március 16-tól három hétig szünetelteti az oktatást a felsőoktatási intézményekben - jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön Ankarában, miután a kormányzat közel öt órán át tanácskozott az ügyről.

Kalin a sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy az általános és a középiskolák számára az említett dátumtól számítva egy hétre oktatási szünetet, a március 23-án kezdődő hétre pedig távoktatást rendelték el. Az elnöki szóvivő egyúttal tudatta: a sportrendezvényeket április végéig közönség nélkül rendezik meg. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán adott hírt az új típusú koronavírus első törökországi fertőzöttjéről. Koca elmondta, hogy az érintett férfi Európából tért vissza. (MTI)

20:52
A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát

A brit kormány életbe léptette csütörtökön az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedési terv következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Boris Johnson brit miniszterelnök - akinek vezetésével a nap folyamán ülésezett a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA) - a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján elmondta: a felülvizsgált útmutatás csütörtöktől az, hogy mindazok, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és magas lázuk van, legalább egy hétre különítsék el magukat környezetüktől.

Johnson közölte, hogy a kormány továbbra sem rendeli el az iskolák bezárását, illetve a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását, megtiltja viszont az iskoláknak a külföldi osztálykirándulások szervezését. Nagy-Britanniában a csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint 596 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust, a halálos áldozatok száma tíz. (MTI)

20:37

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt. A bejelentés szerint az előző napi adatokhoz képest a halottak száma 189-cel emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké pedig 2651-el. Péntek óta a napi emelkedés az akkori valamivel több mint ezerről már kétszeresére ugrott. (MTI)

20:35

Szükségállapotot hirdettek az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön Csehországban, a rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, harminc napra - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolta a kabinet. A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni. (MTI)

20:15
Megvan az első gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon

Megvan az első gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon - jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs csütörtöki ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón. Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg a nap folyamán elhagyhatja a kórházat. (MTI)

18:26

A koronavírus terjedésére való tekintettel a külügyminisztérium azt javasolja azoknak a román állampolgároknak, akik turisztikai céllal tartózkodnak Spanyolországban, Franciaországban vagy Németországban, esetleg átutazóban vannak ott, hogy mielőbb térjenek haza Romániába.

A külügyi tárca csütörtöki közleményében felhívja az érintett állampolgárok figyelmét, hogy amíg elhagyják az említett országok területét, szigorúan tartsák be az ottani hatóságok ajánlásait. Emellett folyamatosan tájékozódjanak arról is, milyen intézkedéseket hoz Románia a koronavírus terjedésének fékezése érdekében, és tartsák tiszteletben azt a rendelkezést, miszerint ha vörös zónából érkeznek, karanténba kell vonulniuk, ha pedig a sárga zónából jönnek, lakhelyükön kell elkülöníteni őket. A zónák besorolásáról a közegészségügyi intézet honlapján olvashatnak.

A szaktárca ugyanakkor kéri a valamilyen közúti szállítóeszközzel vagy vonattal hazatérni tervező állampolgárokat, előzetesen érdeklődjenek arról, hogy milyen feltételekkel léphetnek be/utazhatnak át/léphetnek ki azon országok területéről, amelyeken keresztül kell utazniuk.

17:36
Meghalt az első koronavírusos beteg Ausztriában

Már Ausztriában is van halálos áldozata az új típusú koronavírusnak, egy 69 éves férfi halt bele a fertőzésbe - jelentette csütörtökön az osztrák sajtó. A 69 éves férfi a múlt hónapban Olaszországban járt, feltehetően ott fertőződött meg.

Christoph Wenisch, a bécsi Ferenc József Császár Kórház (Kaiser-Franz-Josef-Spital) osztályvezető orvosa arról tájékoztatott, hogy a beteget súlyos tüdőkárosodással szállították be az intézménybe.

Elmondta, hogy a vírus a férfi több szervét is megtámadta, s a halált végül a tüdő, a vese, a máj károsodása, illetve a vérkeringés összeomlása okozta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a páciens már a vírusfertőzést megelőzően krónikus cukor-, valamint bélbetegségben is szenvedett.

Az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában az egész lakosságnak össze kell fognia a vírus terjedésének megakadályozására. (MTI)

17:31
#nemváltomvissza – mozgalom indult a válsághelyzet miatt bevételtől eleső színházakért

Színházszerető nézők indították Magyarországon a #nemváltomvissza kezdeményezést a Facebook-oldalaikon. Arra szólítják fel a kultúrakedvelőket, hogy ha tehetik, ne váltsák vissza a koronavírus miatt lemondott előadásokra váltott színházjegyeiket, és így támogassák az amúgy is nehéz anyagi helyzetben levő társulatokat.

Magyarországon csütörtöktől érvényes az a kormányrendelet, amelynek értelmében lemondták a nagyobb nyilvános rendezvényeket, bezárták a kulturális intézményeket, köztük a színházakat is, akik a kényszerleállás miatt komoly bevételektől esnek el.

Ennek enyhítésére indult el a társadalmi szolidaritási akció, amely a #nemváltomvissza és a #Neváltsvisszajegyet hashtegekkel terjed a közösségi oldalakon.












EZT OLVASTA MÁR?

X