Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

08:57
Kedd este 9 órakor 50 ezer étterem húzza le a rolót New Yorkban

Koronavírus: példátlan fenyegetéssel néz szembe New York

Az Egyesült Államok legnépesebb városában, New Yorkban is megáll az élet a koronavírus miatt, miután Bill de Blasio polgármester előbb az iskolák, majd az éttermek, szórakozóhelyek, színházak és bárok bezárását rendelte el helyi idő szerint vasárnap.

A polgármester arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a szórakozóhelyek meddig nem nyithatnak ki. „A vírus rohamosan terjedhet azokon a helyeken, ahol a New York-iak találkoznak, éttermekben, bárokban, és ahol egymáshoz közel ülünk. Meg kell szakítanunk a láncot” – mondta Bill de Blasio. „Ezek a helyek városunk szíve és lelke. Részei annak, amikor New York-inak nevezzük magunkat, de városunk példátlan fenyegetéssel néz szembe, és úgy kell cselekednünk, mint hogyha háborúban állnánk.”

A rendelkezés értelmében 50 ezer étterem kénytelen kedden 9 órakor lehúzni a rolót; csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatják ki vendégeiket. Érdekvédelmi szervezetük szerint a New York-i éttermek 51 milliárd dollár, azaz csaknem 15,5 ezer milliárd forint adóbevételt termelnek az államnak és 800 ezer embernek adnak munkát.

07:40

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg. A kormányfő közölte, hogy vasárnap estétől csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba. "Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni" - hangsúlyozta a szükségállapot kihirdetésekor Aleksandar Vucic államfő. Azt mondta: a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. Szerbiában eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A szerb elnök arra kérte a 60 év felettieket, hogy saját érdekükben maradjanak otthon. 

07:21

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. "Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása" - hangsúlyozta Babis. 

19:54
Halasztják az öttusázók világkupa-sorozatát

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta a soron következő világkupa-versenyeket. Az UIPM vasárnap tudatta, hogy a március végi és április eleji két szófiai viadalt, valamint az április-május fordulójára tervezett budapesti világkupát, továbbá a sorozat záróeseményét, a május közepére kiírt szöuli vk-döntőt májusra, illetve júniusra csúsztatja el, azaz márciusban és áprilisban nem rendeznek versenyeket. (MTI)

19:17

Egy nap alatt tizennégyen haltak meg az új típusú koronavírus okozta fertőzésben Nagy-Britanniában – közölte vasárnap délután a brit egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig  35 halottja van a járványnak. (MTI)

15:48

Vasárnap életét vesztette egy 75 éves magyarországi férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el. 

15:46

Csütörtökön Kínában a hatóságok bejelentették: náluk hivatalosan véget ért a koronavírus-járvány, a napokban pedig az utolsó, ideiglenes vuhani kórházat is bezárták. Az itt dolgozó orvosok és ápolók mosolyogva vették le az egészségügyi maszkot – erről egy videót is megosztottak a Twitteren.

12:14

A húsvéti szenthét szertartásait a hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban – derült ki a pápai állam liturgiai hivatalának rendelkezéséből vasárnap, amelyet az olaszországi egyházmegyékben is követnek majd a koronavírus terjedése miatti rendkívüli egészségügyi óvintézkedések értelmében. (MTI)

10:56
Már 32 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel harminckettőre nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma.

Magyarországon eddig 32 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit és 22 magyar állampolgár. A kormányzati honlap szerint eddig egy beteg gyógyult meg, 79-en vannak karanténban, 1236 mintát vizsgáltak meg.

10:41

Norvégia, Észtország és Litvánia úgy határozott szombaton este, hogy lezárja határait a külföldiek előtt. Lettország nem vezet be teljes határzárat, de felfüggeszti a nemzetközi tömegközlekedést.

Norvégia hétfőtől zárja be kikötőit és repülőtereit, de a norvég állampolgárok hazatérhetnek. A hírügynökségek nem szóltak az ország szárazföldi határairól. A nemzetközi áruforgalom nem lesz korlátozva. Litvánia hétfőtől, Észtország pedig keddtől nem enged be külföldieket az országba. (MTI)

09:41

Donald Trump amerikai elnök koronavírus-tesztje negatív lett – jelentette be a Fehér Ház szombaton este.

A Stephanie Grisham szóvivő által kiadott közlemény leszögezte: „egy héttel azt követően, hogy a brazil küldöttséggel találkozott Mar-a-Lagóban, az elnök változatlanul tünetmentes. Napi kapcsolatban vagyok a CDC-vel (Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ), és a Fehér Ház koronavírus-munkacsoportjával" – írta. (MTI)

21:47

Az utóbbi huszonnégy órában százhetvenöttel 1441-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem háromezerrel, 21 157-re nőtt;  a hatóságok újabb korlátozó intézkedések meghozatalát jelentették be, leállították az éjszakai vonatjáratokat, miközben újabb "menekülési hullám" indult Lombardiából az ország déli része felé. (MTI)

21:43
Már 30 fertőzött van Magyarországon

Újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt a Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma. A koronavirus.gov.hu oldalon szombat este azt írták: az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak. Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatáskor már korábban azonosítottak. Magyarországon eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár. (MTI)

20:08
Trump átesett a vírusteszten, a lánya önkéntes karanténba vonult

Donald Trump amerikai elnök átesett a vírusteszten, a lánya, Ivanka Trump, aki egyben a tanácsadója is a Fehér Házban, önkéntes karanténba vonult - ezt maga az elnök közölte szombaton. A Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának szombat délelőtti sajtókonferenciáján az elnök közölte, hogy csak elővigyázatosságból végeztette el a koronavírus-tesztjét.

Az eredmény még szombaton várható. Mint mondta: megmérték a testhőmérsékletét, amely "teljesen normális". Trump egy héttel ezelőtt a floridai klubjában Jaír Bolsonaro brazil elnökkel és munkatársaival találkozott, és Bolsonaro kommunikációs vezetőjénél később megállapították a fertőzöttséget. Hasonló okokból vonult önkéntes karanténba Ivanka Trump is.  (MTI)  

16:12

Szükségállapot bevezetését rendelte el szombati rendkívüli ülésén a spanyol kormány a koronavírus-fertőzések terjedésének lassítása érdekében – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Madridban.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban a fertőzöttek száma elérte az 5753-at, a betegségbe eddig 136-an haltak bele.












EZT OLVASTA MÁR?

X