Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

14:52

Szerte a világon újabb és újabb szigorú intézkedéseket vezettek be szombaton is, hogy lassítsák az új típusú koronavírus terjedését, határlezárásokat, utazási és gyülekezési korlátozásokat foganatosítottak a harmadik világbeli országokban is, viszont Kínában – ahonnan elindult a tavalyi év végén a mára világjárvánnyá terebélyesedet betegség – most fordult elő első ízben, hogy az újonnan megfertőződött emberek többsége külföldről hurcolta be a vírust, és nem az országon belül kapta el.

11:12
Már 25 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb hat embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel huszonötre nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szombaton feltett közleményben.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Magyarországon így jelenleg nyilvántartott 25 új koronavírus-fertőzött közül kilenc iráni, egy brit, 15 magyar állampolgár. A kormányzati honlap szerint eddig egy beteg gyógyult meg, 79-en vannak karanténban, 858 mintát vizsgáltak meg.

10:56
Magyarországon csaknem ötszáz házi karantént rendeltek el

Több mint 460, az osztrák és szlovén határon Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Gál Kristóf elmondta: 32 681 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 427 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést.

A rendőrök a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtök óta ellenőrzik az osztrák és szlovén határon át érkezőket. A belépni kívánókat kikérdezik, a fertőzött területről érkező külföldieket nem engedik be Magyarországra, a fertőzött területről érkező magyarokat pedig egészségügyi vizsgálat után, az eredménytől függően kórházba viszik vagy hatósági házi karanténba rendelik - idézte fel. A szóvivő ismertette, hogy a házi karanténban lévők nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, táblát kell kirakniuk az ajtóra, senkivel sem érintkezhetnek, ellátásukat pedig - ha nincs családi, baráti segítség - az önkormányzatnak kell megoldania.

10:09

Az utóbbi huszonnégy órában kétszázötvennel, 1266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerszázzal 17 660-ra nőtt.

Több olasz városban közösségi villámakció indult az összetartásért és a félelmek leküzdésére: kitették az ablakokba a nemzeti zászlót, az erkélyeken és tetőkön az olasz himnuszt és népszerű slágereket énekelnek. 

 

22:47
Hétfőtől Magyarországon bezárnak az oktatási intézmények

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában. (MTI)

22:12
Donald Trump amerikai elnök országos szükségállapotot hirdetett

Donald Trump amerikai elnök országos szükségállapotot hirdetett pénteken az új típusú koronajárvány miatt. A Fehér Házban mondott beszédében az amerikai elnök bejelentette: a szövetségi kormány 50 milliárd dollárt szabadít fel a koronavírus terjedése elleni küzdelemre a tagállamok és a települések számára. A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcinakutatásnak nem lesz anyagi akadálya - szögezte le. 

21:52

Európába tolódott a koronavírus-világjárvány (pandémia) súlypontja annak nyomán, hogy a betegség miatti halálozások száma túlszárnyalta a globálisan – Kínán kívül – elhunytakét, közölte pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videokonferencia formájában tartott. 

Mint mondta, minden nap több esetet jelentenek, mint a járvány tetőfokán Kínából. A pandémia világszerte eddig mintegy ötezer életet követelt, míg a megbetegedések száma meghaladta a 132 ezret. A WHO főigazgatója ezt tragikus mérföldkőnek nevezte. 

 

20:56

Az utóbbi 24 órában kétszázötvennel, 1 266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerszázzal 17 660-ra nőtt.

19:44
Horvátországban is bezárnak az iskolák, óvodák

A koronavírus-járvány lassítása céljából hétfőtől két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat Horvátországban – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteken.

Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió (HRT) hármas csatornája közvetíti majd a tananyagot, míg a felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai távoktatásban részesülnek majd, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül – magyarázta a kormányfő.

Kifejtette: azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekeik felügyeltét, beküldhetik őket az iskolákba, amelyek továbbra is működni fognak, vagyis a tanároknak be kell járniuk dolgozni. Ugyanez vonatkozik az óvodákra is – tette hozzá. Horvátországban jelenleg 32 új koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván. Egy zágrábi óvodában elsőként regisztráltak egy kiskorú fertőzöttet is. (MTI)

17:40
Koronavírusos a brazil elnök

Megfertőződött a koronavírussal Jair Bolsonaro brazil elnök, jelentette be a brazil Jornal O Doa. Ő az első államfő, akit a vírussal diagnosztizáltak a járvány kitörése óta.

A koronavírus-tesztet azt követően végezték el, hogy kiderült Fabio Wajngartenről, az elnök sajtósáról, hogy megfertőződött. A brazil elnök szerdán találkozott Donald Trumppal is. (Index)

16:47

Karantén alá helyezik az ausztriai Tirol tartomány egy részét, valamint visszaállítják az ellenőrzést a svájci-osztrák határon – jelentette be pénteken Sebastian Kurz kancellár, és emellett több más óvintézkedést is ismertetett.

Hétfőtől minimálisra kell korlátoznunk közösségi életünket – mondta Kurz, akinek indoklása szerint az most a legfontosabb, hogy a lehető legjobban védjük az idősebbeket, s megakadályozzuk a koronavírus-fertőzés további terjedését. (MTI)

15:56
Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt

Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt március 15-29. között, a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül - jelentette be pénteken Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a testület ülését követő sajtótájékoztatón.

A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint kijelentette, hogy az összes külföldön tartózkodó ukrán állampolgár viszont ez idő alatt is visszatérhet Ukrajnába. Hozzátette, hogy a két hét leteltével újabb ülést tart a testület, és a világméretű járvány akkori helyzetétől függően felülvizsgálják a döntést.

15:48
Magyarországon bezárják a zsinagógákat

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt. A szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a Mazsihisz úgynevezett krízismenedzsment csoportja döntött így. A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak. Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes. (MTI)

15:13

Kíváncsiak voltunk, mit tapasztalnak a külföldön élő olvasóink, ezért egy Facebook-bejegyzés keretében arra kértük őket, írják meg nekünk, milyen a közhangulat, hogyan alakulnak mindennapjaik az adott országokban. Felhívásunkra beszámolók érkeztek Németországból, Ausztriából, Angliából, Amerikából, Olaszországból, Spanyolországból és Norvégiából.

14:01
Lezárják Csehország határait

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után pénteken Prágában

„Március 16-ától, tehát hétfőre virradóra minden idegen állampolgárnak tilos lesz belépni Csehország területére, ugyanakkor a cseh állampolgárok nem utazhatnak külföldre” – mondta Babis újságíróknak sajtótájékoztatón. Kivételt ez alól csak azok az idegen állampolgárok képeznek, akiknek tartós lakhelye van Csehországban vagy 90 naptól hosszabb tartózkodásra feljogosító vízummal rendelkeznek. A kormány kiterjesztette a kötelező kéthetes házi karantént mindazokra a cseh állampolgárokra, akik azon 15 ország valamelyikéből térnek vissza, amelyeket a szükségállapot bevezetéséről hozott csütörtöki kormánydöntés megnevez. Eddig a karantén-kötelezettség csak az Olaszországból visszatérő csehekre vonatkozott.












EZT OLVASTA MÁR?

X