Barcelonából követjük a katalán függetlenségi népszavazást (percről percre)


-A A+

 

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon, amelynek lebonyolítását a spanyol rohamrendőrök gumilövedékkel és gumibottal is igyekeztek megakadályozni. A sérültek száma estére elérte a 761-et. A Maszol kiküldött munkatársa Barcelonából követi az eseményeket. Urnazárás után a katalán parlament elnöke is nyilatkozott portálunknak. Percről percre.

Olvassa el kiküldött munkatársunk felvezető anyagait, amelyeket a pénteki kampányzáróról és a szombati pizsamapartikról írt.

19:15

A spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt. Amennyiben a referendum az ország alkotmánya szerint zajlott volna, akkor az azt jelentené, hogy a terület az Európai Unión kívülre kerülne - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.Juncker hangsúlyozta, hogy a Katalónia elszakadásáról szóló, vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, amelyet Madridnak az ország alkotmányos rendjével összhangban kell kezelnie. Hozzátette, hogy az uniós bizottság a jogi helyzetnek megfelelően alakítja ki álláspontját. Az ügy tisztán jogi vonatkozásain túl a bizottság úgy véli, hogy az egységre és a stabilitásra kell törekedni, nem pedig a megosztottságra és a széttöredezettségre - hangsúlyozta.

18:53

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte a katalán függetlenségi népszavazás napján tapasztalt erőszakot. Az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ellátó szervezet hétfőn közreadott állásfoglalásában leszögezte: sem az aránytalan rendőri túlkapás, sem más erőszakos cselekedet soha nem vezethet semmi jóra.

18:07
A román külügyminiszter tárgyalásos megoldást szorgalmaz

A spanyol alkotmányt tiszteletben tartó tárgyalásos megoldást szorgalmazott Teodor Meleșcanu román külügyminiszter hétfőn az előző napi katalóniai népszavazás nyomán kialakult feszült helyzetre. Újságírói kérdésre válaszolva tért ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a madridi tiltás ellenére megszervezett katalán függetlenségi népszavazásra, amelyet a spanyol hatóságok rendőri erővel próbáltak megakadályozni.

"Még nincs hivatalos álláspontunk, elviekben amellett vagyunk, hogy párbeszédre van szükség Katalónia helyzetének megoldása érdekében. Minden ehhez hasonló kezdeményezésnek az alkotmány és a vállalt kötelezettségek betartásával kell zajlania, az érintett közösség és az államok kormányai közötti párbeszéd útján kell megoldást találni. Spanyolország stratégiai partnerünk, és reméljük, hogy mihamarabb megoldást találnak erre a problémára" - idézte Meleșcanut az Agerpres hírügynökség. Szijjártó Péterhez hasonlóan a román külügyminiszter is azt mondta, hogy ez Spanyolország belügye. 

17:30
A katalán elnök a spanyol rendőrök kivonását követeli

A népszavazás miatt átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök kivonását követeli Katalóniából a katalán elnök. Carles Puigdemont a katalán kormány hétfői ülését követő nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket, amelyeket egyúttal az alapvető emberi jogok megsértésének minősített.

A bizottságban a független szakértők és a kormány jogászai kapnak majd helyet - tette hozzá. A politikus kitért rá, hogy gyakorlatilag a spanyol és katalán kormánynak "semmilyen" kapcsolata nincs, és nemzetközi közvetítést sürgetett. Véleménye szerint az Európai Uniónak kellene "pártfogolni" ezt a folyamatot, mint mondta, az EU nem nézhet félre azzal kapcsolatban, hogy mi történik a területén.

Carles Puigdemont beszélt arról, hogy nem akar "traumatikus szakítást" Spanyolországgal, és hétfőn nem lesznek még meg a végleges hivatalos adatok, de ha azok megérkeznek érvényesíteni kell a népszavazási törvényt. (A jogszabály 48 órát ad a katalán parlamentnek a függetlenség kinyilvánítására. A spanyol alkotmány ezt is felfüggesztette).

17:08
Az utolsó fotónk Barcelonából

Tudósítónk utolsó fotóját mutatjuk a helyszínről, mostanáig követhette élőben az eseményeket.

16:52
"Ez történik a 21. század demokratikus Európájában... nem értem"

Munkatársunk interjút készített egy helybélivel, aki a rendőrségi attrocitásokról úgy fogalmazott: "ez történik a 21. század demokratikus Európájában... nem értem". Elmesélte, hetven éves édesanyjával hajnali 5-kor keltek, hogy szavazhassanak. Kedden általános sztrájkra készülnek, békés tüntetésre – mondta el a fiatal. 

A kezdeti 20 fős társaság ezresre dagadt a Mossos előbb egy sávon majd mindkettőn lezárta a Via Laietanát. 

16:09
Könnygázas puskákat hoztak a rendőrök

A spanyol rendőrség barcelonai főkapitánysága előtt már könnygázas puskákkal felszerelkezett rendőrök jelentek meg.

15:40
„Kifelé a megszállókkal!”

Spontán tüntetés alakult ki a spanyol rendőrség barcelonai főkapitánysága előtt.

Kifelé a megszálló erőkkel - spontán tüntetés a spanyol rendőrség barcelonai főkapitánysága előtt

Posted by Maszol.ro on Monday, October 2, 2017

 

13:20
Tiltakozó menet indult el a kormányépülettől

Helyi idő szerint délben, pontban harangszókor kivonultak a kormány székházából a katalán kormány tagjai, hogy a spanyol hatóságok túlkapásai ellen tiltakozzanak. Több száz barcelonai csatlakozott a csendes menetükhöz. Jelen volt Ada Colau, Barcelona polgármestere és Carles Puigdemont, Katalónia elnöke is.

Ada Colau, Barcelona polgármestere újságírók gyűrűjében

12:28
Csendes tiltakozásra készül a katalán kormány

Fél óra múlva, helyi idő szerint déli 12-kor kivonul a katalán kormány tiltakozásképpen a spanyol hatóságok vasárnapi erőszakos fellépése miatt.

Egy óra múlva, déli 12kor kivonul a katalán kormány tiltakozásképpen a spanyol hatóságok vasárnapi erőszakja miatt

Posted by Maszol.ro on Monday, October 2, 2017

 

11:29

Kiábrándultságról és a demokráciát ért hatalmas pusztításról ír a spanyol sajtó hétfőn, értékelve az előző napi katalán függetlenségi népszavazást, amely a rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollott.

11:20
Orbán Viktor: ez spanyol belügy

A katalán népszavazás spanyol belügy, ezért Magyarország nem nyilvánít véleményt a témában - válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Nagyváradon a közmédia kérdésére. A magyar miniszterelnök a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó és épületavató ünnepségére érkezett Nagyváradra. (MTI)

05:48
Mintegy 90 százalék a függetlenségre szavazott

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon – jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

Érvényességi küszöb nem volt, de a spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány kezdettől törvénytelennek tartotta az egész referendumot. (MTI)

07:02
Puigdemont: Katalónia kiharcolta a függetlenséghez való jogát

Katalónia kiharcolta a függetlenséghez való jogát - fogalmazott Carles Puigdemont katalán elnök a szavazás lezárása után adott első nyilatkozatában. Mint mondta, megnyílt az ajtó a függetlenség egyoldalú kikiáltása előtt, szerinte ez a döntés most a katalán parlament kezében van. Hozzátette még, a választások végleges eredményét egy pár nap múlva jelentik be.

22:35
Rajoy: nem volt önrendelkezési népszavazás

Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján Madridban.

"Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni" - fogalmazott a politikus. Bejelentette: kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.












EZT OLVASTA MÁR?

X