Barcelonából követjük a katalán függetlenségi népszavazást (percről percre)


-A A+

 

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon, amelynek lebonyolítását a spanyol rohamrendőrök gumilövedékkel és gumibottal is igyekeztek megakadályozni. A sérültek száma estére elérte a 761-et. A Maszol kiküldött munkatársa Barcelonából követi az eseményeket. Urnazárás után a katalán parlament elnöke is nyilatkozott portálunknak. Percről percre.

Olvassa el kiküldött munkatársunk felvezető anyagait, amelyeket a pénteki kampányzáróról és a szombati pizsamapartikról írt.

13:28
Xavi szégyenletesnek nevezte azt, ami az utcákon történik

Xavi, az FC Barcelona legendás játékosa szégyenletesnek nevezte azt, ahogy a spanyol hatóságok eljárnak a függetlenségi népszavazás megakadályozása érdekében. 

A katalán csapat vezetősége ezekben a pillanatokban dönt arról, hogy tiltakozásképpen felfüggessze a negyed 6-ra tervezett mérkőzését a Las Palmas ellen.

13:21
Ezeket a felvételeket csak erős idegzetűeknek ajánljuk

Hihetetlen képsorokat találtunk a Twitter közösségi oldalon. A spanyol rohamrendőrök embertelen módszerekkel oszlatták több szavazókörzetben is a tömeget.

 

12:23
A szavazókörzetek 73 százalékában lehet voksolni

A szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás a katalán önrendelkezési referendumon - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján Barcelonában vasárnap.

"Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk" - jelentette ki. A politikus követelte, hogy mondjon le Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja "olyan erőszak miatt, amely a Franco-rezsimre emlékeztet".

"Kénytelenek voltunk megtenni, amit nem akartunk megtenni" - mondta nem sokkal hamarabbi sajtótájékoztatóján Enric Millo. Millo bírálta a katalán rendőröket, amiért nem akadályozták meg az iskolák kinyitását, véleménye szerint a szakmaiságot megelőzte a politika. Rendkívüli felelőtlenségnek nevezte a gyerekek és idősek veszélybe sodrását egy olyan helyzetben, amikor tudni lehetett, hogy a hatóságoknak parancsa van a voksolás megakadályozásra. Kérte az állampolgárok megértését is, mondván, az intézkedés nem a személyek ellen irányul, hanem a választási anyagok begyűjtésére. "A világtörténelemben először fordult elő, hogy 45 perccel a választás előtt változtatják meg a választás feltételeit azzal, hogy eredményt tudjanak felmutatni" - hangsúlyozta Millo.

Carles Puigdemont katalán elnök vasárnap délelőtt szavazott a Girona tartományban fekvő Cornella de Terri településen, néhány kilométerre attól a helyszíntől, a Sant Julia de Ramis nevű településtől, ahol az eredeti tervek szerint leadta volna voksát. Spanyol rohamrendőrök kora délelőtt erő alkalmazásával hatoltak be a Sant Julia de Ramis sportcsarnokában felállított szavazókörbe, és elvitték a szavazólapokat és az -urnákat. 

A katalán kormány 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben ígérte a voksolás megrendezését. A választói névjegyzékbe 5,34 millió embert vettek fel, a voksolás lebonyolításában pedig 7235 önkéntes működik közre. 

A spanyol belügyminisztérium korábbi közlése szerint a legtöbb szavazóhelyiséget előre lezárták a hatóságok. Nem hivatalos információk szerint 163 iskolát foglaltak el még pénteken szülők, gyerekek, tanárok azzal a céllal, hogy nyitva tartsák a szavazásig.

12:19
Az infósok harca

A spanyol hatóságok továbbra is nehezítik a szavazást, az alábbi képen látható, hogy azért akadt el épp a voksolás mert a Generalitat már háromszor kicserélt IP-címe ismét támadás áldozata lett. Most várják, hogy a katalán infósok újabb elérési kódot küldjenek.

12:04
Megrázó képeket kaptunk más szavazókörzetekből

Javier, az egyik szavazóbiztos állandó kapcsolatban áll más körzetekbe beosztott kollégáival. Tőlük kapta az alábbi képeket, amelyet azt mutatják, hogy nem mindenhol zajlik erőszakmentesen a voksolás.

11:40
Mit jelent a katalánoknak a népszavazás?

Carla Abif, a katalán kormány, a Generalitat de Catalunya képviselője a Cervantes iskolában. A könnyekig meghatódott nő Maszol tudósítójának mondta el, hogy mit jelent a népszavazás a katalánok számára, akik minden akadályoztatás ellenére tömegével jelentek meg leadni szavazatukat. A végén saját hitvallását is megfogalmazta, a népszavazást a szabadsággal, a demokráciával és a békével asszosziálja. 

 

11:09
Macska-egér játékot játszanak a Generalitat adatbázisával

Minden egyes leadott szavazat felér egy kisebb győzelemmel, ugyanis a Generalitat adatbázisa a spanyol hatóságok támadása alá került. A Cervantes iskolában is közel egy egyedórán keresztül szünetelt a voksolás, ugyanis a szavazóbiztosoknak nem sikerült kapcsolatban lépni az adatbázissal. A Maszol tudósítója a szevezőktől megtudta, hogy a Generalitat adatbázisát több külföldi címen is elhelyezték és amikor egyet blokkolnak a spanyol hatóságok, akkor időbe telik, ameddig a másikat beüzemelik VPN-hálózaton keresztül.

10:52
A Ramon Llul iskolánál megjelentek a rohamrendőrök

Nem mindenhol mentek olyan flottul a dolgok, mint a Cervantes iskolánál, a Barcelona északi részén található Ramon Llul középiskolánál spanyol rohamrendőrök szorították vissza a szavazni érkező polgárokat.

 

10:45
Leállt az internet

Pontosan két személynek sikerült leadnia szavazatát, mielőtt titokzatos módon leállt az internet. A szavazóbiztosok nem tudtak kapcsolatba lépni a Generalitat szerverével, így a szavazást - ideiglenesen - szünetetletni kell.

A Maszol kiküldött tudósítójának romániai mobilnetje egyelőre elkerülte a hatóságok figyelmét, így cikkünk tovább frissül. 

10:38
Kevéssel fél 10 előtt urnába került az első szavazócédula

kevéssel fél 10 előtt urnába került az első szavazócédula a barcelonai Cervantes iskolába. Elsőként az időseket és fogyatékosokat engedték be az épületbe, akik bent hosszú sorokban várakoznak az asztalok előtt, hogy a szavazóbiztosok mobiltelefonon kereszült leellenőrizzék azonosságukat a Generatitat de Catalunya belső hálózatán. 

 

09:44
Minden készen áll, perceken belül elkezdődik a katalán függetlenségi népszavazás

A szavazóbiztosok is megérkeztek a Cervantes iskolába, az asztalokat felállították, a tömeg pedig türelmetlenül várja a 9 órát, hogy megnyíljanak a kapuk és leadhassák voksukat.

 

09:26
Mutatjuk a legfiatalabb "szavazóbiztost"

Ismerje meg Oriolt, a Cervantes iskola legfiatalabb szavazóbiztosát. A 14 hónpos katalán kisfiú édesanyjával érkezett fél 5-kor és mit sem sejtően majszolgatta reggelijét miközben a felnőttek őrült izgalommal roihangáltak körülötte.

09:01
Megérkeztek az urnák

Pár perccel 8 óra előtt óriási üdvrivalgás tört ki a Cervantes iskola előtt összegűlt tömegben: megérkeztek az urnák. A Mossos járőrei az épület előtt karba tett kézzel nézték, ahogy a 19 szavazóurnát és a szavazócédulákat bevitték az épületbe.

 

08:48
Háromszor is elsétált a Mossos

Másfél óra is eltelt már a katalán rendőrség által napokkal ezelőtt megszabott 6 óra ultimátum lejérta óta.

07:48
60 éves osztálytalálkozó?

Nehogy azt higgye valaki, hogy a függetlenségi referendum kizárólag forrófejű fiatalok szórakozása, íme a Cervantes iskola 60 évvel ezelőtti végzősei sem maradtak távol.












EZT OLVASTA MÁR?

X