Barcelonából követjük a katalán függetlenségi népszavazást (percről percre)


-A A+

 

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon, amelynek lebonyolítását a spanyol rohamrendőrök gumilövedékkel és gumibottal is igyekeztek megakadályozni. A sérültek száma estére elérte a 761-et. A Maszol kiküldött munkatársa Barcelonából követi az eseményeket. Urnazárás után a katalán parlament elnöke is nyilatkozott portálunknak. Percről percre.

Olvassa el kiküldött munkatársunk felvezető anyagait, amelyeket a pénteki kampányzáróról és a szombati pizsamapartikról írt.

22:31
A sérültek száma 761-re nőtt, három embert vettek őrizetbe

A katalán egészségügyi minisztérium adatai szerint 761 ember sérült meg, többségük könnyebben, de ketten súlyos állapotban kerültek kórházba. Csak Barcelonában 335 sérült volt. A madridi belügyminisztérium szerint 13 spanyol rendőr sérült meg napközben.

A katalán vezetés két órával a szavazás 9 órai kezdete után bejelentette, hogy a spanyol rendőrség fellépése ellenére a szavazóhelyek 73 százaléka ki tudott nyitni. A spanyol belügyminiszter azt mondta, hogy 92-t zártak be a 2300 szavazóhelyiség közül, három embert vettek őrizetbe. A katalán vezetés szerint 319 szavazóhelyiséget zárattak be erővel a rendőrök. (MTI)

22:14

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke pár perccel az urnazárás előtt érkezett meg a Cervantes iskolába, ahol sorra járta az asztalokat, és személyesen megköszönte a szavazóbiztosok munkáját. A Maszol munkatársának kérdésére is válaszolt.

- Az egész világ szeme ma Katalónián volt, mit gondol, hogyan vizsgázott a katalán nép?

- Büszke vagyok a katalán népre, mert megvédte a demokráciát, megvédte a szavazókörzeteket. Megmutatták, hogy szabad, független állam akarunk lenni, megmutatták, hogy mi akarunk dönteni a jövőnkről. A spanyol kormánynak pedig el kell számolnia a világ előtt azzal az erőszakkal, ami ma Katalóniában megtörtént. Az egész az ő felelőségük.

21:19
Már számolják a szavazatokat

Munkatársunk jelentése szerint elkezdődött a szavazatszámlálás. Az urnák román idő szerint 21 órakor zártak, eltekintve azoktól a szavazóhelyiségektől, ahol még hosszú sorok kígyóznak.

21:11
További atrocitásokra számítanak

Továbbra is terjed a hír a függetlenségpárti katalánok között, hogy a spanyol csendőrség (Guardia Civil) urnazárás után megpróbálja elvenni a szavazólapokat annak érdekében, hogy érvénytelen legyen a népszavazás. Mint korábban írtuk, a nap folyamán a katalán rendőrség több helyütt megpróbálta megvédeni a függetlenségpárti katalán szavazókat a spanyol csendőröktől, akár fizikai összetűzés árán is. A spanyolok várhatóan bírósági vizsgálatot indítanak a katalán rendőrség ebben érintett tagjai ellen.

19:50
Közel félezer sérült van

Katalán hatósági közlések szerint 465-en megsérültek a rendőrökkel történt összecsapásokban a katalán függetlenségi népszavazáskor. (Index)

18:58
Cseh EP-képviselők bírálták a spanyol kormány fellépését

Elfogadhatatlannak minősítette több cseh európai parlamenti képviselő a spanyol kormány kemény fellépését a katalán népszavazás ellen. Úgy vélik, hogy az üggyel az Európai Parlamentnek is foglalkoznia kellene. Václav Klaus volt államfő brutálisnak és felháborítónak minősítette Madrid beavatkozását Katalóniában. 

"A spanyol kormány lábon lőtte magát. A módszerek, amelyeket a fennálló alkotmányos rend támogatása érdekében alkalmazott, brutálisak és eltúlzottak" - mondta Pavel Svoboda kereszténydemokrata EP-képviselő a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. 

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármelyik kormány visszaéljen a fegyveres erőkkel, erőszakot és repressziót alkalmazzon azok ellen, akik szabadon szeretnék kinyilvánítani véleményüket"- jelentette ki Václav Klaus szintén a televízióban. Klaus emlékeztetett: az Európai Bizottság az utóbbi időben több alkalommal is bírálta Lengyelországot és Magyarországot "az európai jogok és az úgynevezett európai értékek be nem tartásáért, és ezért szankciókkal fenyegette meg ezeket az országokat". "Követeljük az Európai Bizottságtól, hogy hasonló módon ítélje el a spanyol kormányt antidemokratikus és teljesen elfogadhatatlan eljárásáért" - szögezte le Klaus. 

18:46
A Barca 3-0-ra legyőzte a Las Palmast

Gólnélküli első félidő után az FC Barcelona csapata Busquets és Messi találataival 3-0-ra legyzőte a Las Palmast. Továbbra sem tudjuk megszokni az üres stadion látványát. :-)

18:30
Erre a brutalitásra mi lehet a magyarázat?

Egyre több olyan felvétel kerül fel az internetre, amelyet nézve kinyílik az ember zsebében a bicska. Az alábbi képsorokon  a rohamrendőrök brutalitását semmi sem tudja megmagyarázni.

17:35
A katalánok szerint aránytalan volt a hatósági fellépés

"Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt" - jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő Barcelonában, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.

Adataik szerint 337 ember sérült meg a rendőri akciókban, amelyekkel igyekeztek megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást. Arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint kilenc rendőr és két csendőr szenvedett sérülést az összecsapásokban, amelyek nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem más városokban, például Tarragonában és Lleidában is. A belügyminisztérium egy videofelvételt is közzétett, amelyen az látszik, hogy a csendőröket dobálja egy mintegy húsz főből álló csoport. Barcelona belvárosában egy ponton a referendum védelmezőinek csoportja barikádot is emelt, amelyhez egy építkezésen hagyott anyagokat, egyebek mellett cementes zsákokat használt fel.

Jordi Turull sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a katalán kormány információi szerint a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni és újságírói kérdésre a választási részvételt 50 százalékosnak mondta. A katalán vezetés szerint a voksolás eredménye jelen körülmények között is érvényes lesz.

16:54
Mégis lejátsszák a Barcelona-Las Palmas mérkőzést, de zárt kapuk mögött

Zárt kapuk mögött, de mégis lejátsszák az FC Barcelona-Las Palmas spanyol elsőosztályú mérkőzést. A katalán klub első fázisban - tekintettel a városban és atartományban történtekre - az összecsapás elhalasztását kérte, viszont ebbe nem egyezett bele a Liga.

A Camp Nou előtt várakozó stöbb tízezer szurkoló óriási felhábodással fogadta a döntést.

A mérkőzést a meghívottak és az akkreditált újságírók - közöttük a Maszol kiküldött munkatársa is - tekinthetik meg a helyszínen.

A 98 ezer férőhelyes létesítmény nagyon furcsa hangulatot áraszt, hallani lehet, ahogy Messi kéri a labdát. 

 

16:31
Spanyol kormány: nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló

Nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló - jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján Madridban, értékelve a Katalóniában zajló eseményeket. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit, és "arányosan cselekedtek". Ennek a "bohózatnak" a folytatása nem vezet sehova - mondta és felszólította a katalán vezetést annak "azonnali" befejezésére.

16:29
Katalán kormány: 337 ember sérült meg

A katalán kormány adatai szerint 337 ember sérült meg vasárnap délutánig a rendőri akciókban, amelyekkel igyekeztek megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást Katalóniában. "Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt" - jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének. Turull arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést. (MTI)

16:06
Elhalasztják a Las Palmas elleni mérkőzést

Az FC Barcelona bejelentette, hogy a népszavazáson történtek miatt elhalasztja a Las Palmas elleni mérkőzést. A Camp Nou stadionnál ezrek várják Messiéket.

 

15:37
Több spanyol városban tüntettek a spanyolok egysége mellett

Zaragozában a helyi rendőrség adatai szerint mintegy hatezer ember vonult utcára spanyol zászlókat lobogtatva, és azt kiabálva: "Spanyolország az Katalónia, Katalónia az Spanyolország". A résztvevők követelték a katalán függetlenségi politikusok bebörtönzését, és tiltakozásukat fejezték ki amiatt is, hogy vannak olyan spanyolok, akik nem tudják spanyol nyelven taníttatni a gyerekeiket Spanyolország egyik régiójában. (Katalóniában az oktatás fő nyelve a katalán, de a szülők igényt tarthatnak emellett részleges spanyol nyelvű képzésre.)

Spanyolország fővárosában százak tüntettek, és nemzeti zászlókat lengetve követelték az alkotmány betartását. Állásfoglalásuk szerint a függetlenségi népszavazást nem lehet megtartani, mert ahogy mondták: "Katalónia az Spanyolország is". "Egységes Spanyolország, sosem lesz legyőzött" - skandálták egyebek mellett a tüntetők, akik a Plaza Mayorról átvonultak a város főterének számító Puerta del Solra, és követelték a katalán elnök lemondását. Már szombaton délután is ezrek vonultak utcákra szerte Spanyolországban, hogy tiltakozzanak a népszavazás ellen.

15:02
38 ember sérült meg a rendőri intézkedések során

Katalán egészségügyi források szerint 38 ember sérült meg a rendőri intézkedések során. A tájékoztatás szerint hárman súlyos sérülést szenvedtek, kilenc embert kellett kórházba szállítani. A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rohamrendőrök kiszorították embereket a Ramon Llull iskola bejárata elől, ahol szavazni akartak az önrendelkezési népszavazáson. Carles Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X