Amirõl a ma szól

  • Kövér bírálta Tőkést az MPP-kongresszuson

    Bírálta Tőkés Lászlót EP-képviselőt, az Erdélyi Magyar Néppárt védnökét Kövér László a Magyar Polgári Párt szombati kongresszusán mondott beszédében.
  • Bíró Zsolt újságíró a Magyar Polgári Párt új elnöke

    Bíró Zsolt marosvásárhelyi újságírót választotta elnökévé a Magyar Polgári Párt (MPP) szombaton Székelyudvarhelyen.
  • Csehországi választás: győzött a baloldal

    Jelentős ellenzéki, baloldali siker született a hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson Csehországban a végeredmény szerint. A regionális önkormányzati választáson az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) a 13 régió közül kilencben nyert, két régióban a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), míg egy-egy régióban a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS), illetve egy független csoportosulás - Polgármesterek a Libereci Régióért - győzött. Petr Necas kormányfő, az ODS elnöke szerint pártja arra "fizetett rá", hogy az utóbbi években ő viselte a kormányzati felelősség legfőbb súlyát. Ugyanakkor megjegyezte: Csehországban már hagyomány, hogy a kormánypártok elveszítik a ciklus közepén megtartott regionális önkormányzati választásokat. Szintén baloldali sikert hozott a részleges szenátusi választás. A 81 felsőházi mandátum közül 27 mandátum, tehát egyharmad szenátusi hely sorsáról kellett szavazni. A mostani fordulóban senkinek sem sikerült szenátori mandátumhoz jutnia, tehát megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát. A második fordulóba, ahol a győzelemhez elég az egyszerű többség megszerzése, a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jutott.  A legtöbb jelöltjük - 23 - a második fordulóban a szociáldemokratáknak lesz. Őket a kommunisták követik 12 jelölttel, míg a polgári demokratáknak 10 jelöltjük maradt versenyben. Figyelemre méltó meglepetés, hogy egy prágai választókörzetben a kommunista jelölt az első helyen jutott be a második fordulóba. A hagyományosan jobboldali bástyának számító Prágában az 1989-es rendszerváltás után ez az első jelentős kommunista siker.  Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök szombat esti sajtóértekezletén ismételten arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy mondjon le a kormány, és a parlamenti pártok egyezzenek meg az előre hozott választásokban. A választási ciklus 2014-ben jár le. 
  • Gergely: jövő héten tárgyalunk az MPP új vezetőivel

    Jövő héten ülnek le az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt politikusai tárgyalni a két alakulat választási együttműködéséről – nyilatkozta szombat este a maszol.ro-nak Gergely Balázs.
  • A Győr sima győzelemmel hangolt kolozsvári kiszállására

    Az előző idényben finalista Győri Audi ETO KC a horvát Koprivnica elleni sima, ötgólos győzelemmel kezdte meg szereplését a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Vasárnap játsszák a csoport másik mérkőzését, amelyen az újonc Kolozsvári U-Jolidon a Krim Ljubljana vendégeként lép pályára. A meccset élőben közvetíti a  román Digi Sport1.
  • Lesz-e reformáció a református egyházban?

    Várhatóan Kató Béla jelenlegi püspök-helyettes és Székely József kolozsvári lelkész versenyez majd december 9-én az Erdélyi Református Egyházkerület püspöki székéért. Addig azonban le kell járniuk az egyházmegyei választásoknak, s a „kampányban" nem ritka az indulat és a vádaskodás.
  • Balázs Jolán is bekerült az atlétikai Hírességek Csarnokába

    A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szombaton bejelentette, hogy az erdélyi magyarok legendás magasugrónője, a temesvári Balázs Jolán is bekerült a szervezet alapításának idei centenáriuma alkalmából létrehozott Hírességek Csarnokának első 24 tagja közé.
  • Egyetemi lelkészség: alternatíva a diákkocsmákra

    Változatos programokat kínálnak az egyetemistáknak – megannyi más szervezettel felvéve a versenyt – a történelmi egyházak keretében működő egyetemi lelkészségek is. Filmnézés, barkácsolás, foci, izgalmas előadások, fórumok, testileg, lelkileg, szellemileg építő együttlétek: Krisztus-központú megközelítésben.
  • Újabb hét áldozatot szedett Arad megyében a „halálút"

    Hét ember meghalt kettő pedig megsérült abban a közúti balesetben, amely az Arad megyei Lippa közelében, a Dévát Araddal összekötő, a köznyelvben egyszerűen „halálútnak" nevezett, a magyar határ felé vezető országúton történt szombat este.
  • Új RMDSZ-es arcok a parlamenti frakciókban

    Várhatóan tíz új arc bukkan fel a választások után az RMDSZ frakcióiban: Biró Rozália és Szabó Ödön Bihar, Moldován József és Tánczos Barna Hargita, Markó Attila, Fejér László és Klárik László Kovászna, Kereskényi Gábor és Pataki Csaba Szatmár megyéből. A SZÁT csütörtökön véglegesíti a jelöltlistákat.
  • Ismét elnapolták a Tóásó-ügy tárgyalását

    A vádlottak és ügyvédeik színjátéknak minősítették, hogy a bolíviai Tarijában - immár sokadik alkalommal - egy héttel elnapolták a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 személy ellen indított per tárgyalását.
  • Magyar milliárdos korteskedik Romney-nak

    A magyar származású, de négy és fél évtizede az Egyesült Államokban élő Thomas Peterffy fizetett politikai hirdetésben szólítja fel az USA lakosságát arra, hogy a republikánus jelöltekre szavazzanak.
  • Vb-selejtezők: román győzelem a török pokolban

    Győzelemmel tért haza a török pokolból a román labdarúgó válogatott, amely Gicu Grozav szépségdíjas góljával továbbra is vezeti a D jelű világbajnoki selejtezőcsoportot. Magyarország ugyancsak 1-0-ra nyert Észtországban. Kedden újabb összecsapásokat rendeznek, Piţurcă tanítványai a fő esélyes hollandokat, a magyarok pedig a felbőszített törököket fogadják.
  • Visszatér a Lisszaboni Sportinghoz Bölöni László?

    Egyre gyakrabban esik szó Lisszabonban arról, hogy az idén rosszul szereplő Sporting lehetséges megmentőjeként vissza kellene hívni az egyesület kispadjára Bölöni Lászlót. Az erdélyi labdarúgóedző jelenleg a katari Al-Kórt irányítja.
  • Bíró Zsolt lehet Szász Jenő utódja az MPP élén

    Nem kíván Szász Jenő utódja lenni Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, így várhatóan Bíró Zsoltot, a párt szóvivőjét választja elnöknek az MPP szombati kongresszusa.
  • Ajándék a Mátyás-szobor születésnapján

    Több tucat kolozsvári magyar gyűlt össze pénteken délután pontban 6 órakor, hogy virággal a kezében emlékezzen a Fadrusz János-alkotta Mátyás-szoborcsoport leleplezésének száztízedik évfordulójára. Az összegyűltek félkörbe állva egyperces néma csenddel adóztak a művésznek,a nagy királynak és hadvezéreinek. FOTÓK
  • CSOP-felmérés: mélyrepülésben az USL elnökjelöltje

    Látványosan csökkent az elmúlt két hónapban a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökének és elnökjelöltjének, Crin Antonescunak a népszerűsége – derül ki a CSOP legfrissebb közvélemény-kutatásából. A liberális politikus bizalmi indexe mára már 21 százalékosra csökkent a július végén mért 28 százalékról.