Amirõl a ma szól

  • Vb-selejtezők: török-román és észt-magyar csaták

    Románia Isztambulban, Magyarország pedig Tallinban vendégeskedik pénteken este a 2014-es brazíliai rendezésű labdarúgó világbajnokság selejtezősorozatában. Amúgy mind Európában, mind Dél-Amerikában teljes játéknap lesz, összesen 24 mérkőzést rendeznek.
  • Antal Árpád: a székelyeket sértegeti a prefektus

    Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektust, amiért kisbetűvel írta a Székelyföld szót és egy futballcsapat zászlajához hasonlította a székely lobogót.
  • Mo Jen kapta a 2012-es irodalmi Nobel-díjat

    Mo Jen kínai írónak ítélte oda a 2012. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban.
  • Bernarda Alba háza: túlfűtött vágyak, talpig feketében

    A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem új évadának első bemutatójára készül, amelyet október 12-én, pénteken este 7 órától a Stúdió 2.1. Színházban (Levél utcai bábszínház) láthat a közönség.
  • Húsz százalékos élelmiszer-drágulás várható

    Gazdasági szakértők szerint a közeljövőben ismét drágulnak az élelmiszerek, az áremelkedés mértéke akár a 20 százalékot is elérheti egyes termékek – így például a tejtermékek – esetében. A termesztők és gyártók a takarmány drágulásával érvelnek, a kereskedők pedig az áraikat szüntelenül emelő termelőkre hivatkoznak.
  • Elfutott a bróker a befektetők pénzével?

    Hivatalból indított vizsgálatot a rendőrség Cristian Sima, a nagyszebeni tőzsde (Sibex) volt elnök-vezérigazgatójának eltűnése ügyében, akiről a sajtó azt feltételezi, hogy brókercégi ügyfeleinek pénzével szökött meg - közölte csütörtökön a Szeben megyei rendőrfelügyelőség.
  • Várhatóan Mezei János váltja Szász Jenőt az MPP élén

    Újabb elnöki mandátumának lebegtetése ellenére Szász Jenő nem pályázza meg a hétvégi kongresszuson a Magyar Polgári Párt vezetői tisztségét. Utódja várhatóan Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere lesz – tudta meg MPP-s forrásokból a maszol.ro.
  • Ungureanu: 3 millió romániai térhet haza külföldről

    Közel 3 millió külföldön élő román állampolgár térhet haza a közeljövőben, mivel „a kormány tétlensége" nyomán elveszíthetik külföldi munkahelyeiket - jelentette be Mihai Răzvan Ungureanu, az Igaz Románia Szövetség társelnöke.
  • MOL Liga: hat meccsre eltiltották a sportklubos Papp Szabolcsot

    Hat mérkőzésre szóló eltiltást kapott Papp Szabolcs, a Csíkszereda játékosa, mert pénteken az Újpest elleni jégkorong MOL Liga-mérkőzésen fejsérülést okozott ellenfelének, Meretei Márkónak.
  • Japán tárgyalna Kínával a vitatott szigetről

    A gazdasági károk elkerülése érdekében tárgyalásokat helyezett kilátásba Kínával a két ország elmérgesedett területi vitájával kapcsolatban Noda Josihiko japán miniszterelnök a Bloomberg hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában.
  • Újra börtönben az iszlámellenes film készítője

    Visszaküldte a bíróság a börtönbe szerdán azt a kaliforniai férfit, aki minden bizonnyal a muszlim világban zavargásokat kiváltó iszlámellenes amatőr film készítője, és egy hónap múlva kívánja kivizsgálni, hogy az illető megsértette-e feltételes szabadlábra helyezésének előírásait.
  • Kovács: a Máért zárónyilatkozata kiegyensúlyozott

    Kiegyensúlyozott szövegű zárónyilatkozatot fogadott el az RMDSZ vezetői szerint keddi ülésén a Magyar Állandó Értekezlet (Máért). Kovács Péter főtitkár a maszol.ro-nak szerdán elmondta, hogy a dokumentum a szövetség számára is fontos javaslatokat tartalmaz.
  • Szász Jenő mégsem távozik az MPP éléről?

    A Nemzetstratégiai Intézet megalapítására felkért Szász Jenő még nem döntötte el, hogy vállal-e újabb mandátumot a Magyar Polgári Párt (MPP) élén. A politikus szerdán a Transindex portálnak adott interjúban pontosította, az a keddi kijelentése, hogy a Nemzetstratégiai Intézet megalapítása és vezetése egész embert kíván, nem feltétlenül jelenti azt, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.
  • Visszahelyezik a "Budapest" feliratot a bukaresti diadalívre

    Visszahelyezik a "Budapest" feliratot a bukaresti diadalívre, a román hadsereg dicsőséges ütközeteinek helyszíneit megörökítő településnevek sorába - közölte szerdán a művelődési és örökségvédelmi minisztérium.
  • Vollebaek felvidéki magyar ügyekről tájékozódott

    A Szlovákiában élő kisebbségekkel kapcsolatos nyitott kérdésekről tájékozódott Robert Fico kormányfőnél és a szlovákiai magyarság képviselőinél Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa szerdán Pozsonyban.
  • „Az emberek lemondtak emberiességükről”

    „A holokauszt alatt nagyon sokan lemondtak az emberiességükről” – hangzott el szerdán Marosvásárhelyen a romániai holokausztról szóló megemlékezésen a Zsidó Vértanúk Emlékművénél. Az eseményen a zsidó hitközség tagjai mellett jelen voltak a polgármesteri hivatal, a megyei tanács és a prefektúra képviselői is.
  • Nagyot emelkedett a romániai infláció szeptemberben

    Megugrott az infláció szeptemberben, csökkent az ipari termelés augusztusban, és nőtt a külkereskedelmi hiány az idei első nyolc hónapban.
  • Emelkedik a minimálbér jövőre Szlovákiában

    A minimálbér 3,2 százalékos növelését hagyta jóvá szerdai ülésén a szlovák kormány, amely így a jelenlegi 327,2 euróról 337,7 euróra nő. Magyarországon 323, Romániában pedig 157 euró a minimálbér összege.