Amirõl a ma szól

  • Temesvár a IX. Opera- és Operett-fesztiválra készül

    A temesvári Rózsapark szabadtéri színpadán az augusztus 23–25. és az augusztus 30. és szeptember 1. közötti időszakban rendezik meg a IX. Opera- és Operett-fesztivált.

  • Úszás: Hosszú Katinka újabb világcsúcsot ért el

    Bő 24 óra óra leforgása alatt háromszor úszott világcsúcsot Hosszú Katinka az eindhoveni rövid pályás világkupán.

  • Minden évben milliós kárt okoznak Olaszországban a műkincsrongálók

    Évente több mint ötmillió euróba kerülhet Olaszországnak a véletlenül vagy szándékosan megrongált műkincsek helyreállítása - számolta ki az Il Giornale napilap a lehetséges károkat.

  • A prágai képviselőház a jövő héten tárgyal önfeloszlatásáról

    A cseh képviselőház a jövő héten tűzi napirendjére a testület önfeloszlatásáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása az előre hozott választás kiírásának feltétele. Ebben csütörtökön állapodtak meg a frakcióvezetők az alsóház elnökségével - közölte Pavel Kovácik kommunista frakcióvezető újságírókkal.

     

  • Ősszel indul a szórványkollégium, még szükség van pénzre

    Ősztől nyitná kapuit a szászrégeni szórványkollégium, az elkezdett munkálatok befejezéséhez adományokat várnak.

  • Hivatásos gépkocsivezetők – hamis papírokkal

    A román turistabusz június 23-i, montenegrói tragikus balesete nyomán – amelyben 18 személy vesztette életét – egy bukaresti lap, bizalmas értesülések alapján utánanézett annak, milyen körülmények között adják ki a hivatásos sofőrök egészségi állapotát és alkalmasságát bizonyító, illetve a sofőrvizsga letételéhez szükséges egészségügyi igazolványokat.

  • Nem folytat ásatásokat a rétyi beruházásnál a SZNM

    Közleményben cáfolja a Székely Nemzeti Múzeum azt a hírt, hogy ásatást folytatna a Réty határába tervezett faipari beruházás helyszínén. 

     

  • Franciaországban is lesz génmódosított kukorica

    Megsemmisítette a francia Államtanács a MON810 típusú génkezelt kukoricafajta termesztésének tilalmát – számol be a a 7hatar.ro, a francia Le Figaro című lapra hivatkozva. A legfőbb francia közigazgatási testület szerint a lépés túlzott volt, a vonatkozó európai uniós rendelkezés ugyanis csak vészhelyzetben vagy súlyos egészségkárosodás esetén engedélyez hasonló tilalmat. Az Államtanács két éven belül másodszor semmisítette meg a kormány MON810-re vonatkozó tiltó rendelkezését.

  • Törvényszegéssel vádolja Klaus Johannist az ANI

    Megszegte a tisztségviselők érdekkonfliktusairól szóló törvényt Klaus Johannis nagyszebeni polgármester az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) csütörtöki közleménye szerint.

  • Tarlóégetők, figyelem: nemcsak büntetés jár, de támogatásmegvonás is

    Tilos tarlót, szénát, kórót, szalmát, kukoricacsutkát, napraforgószárat és hasonlókat égetni. Az APIA a környezetőrséggel és a katasztrófavédelemmel együtt ellenőriz, és büntet. A területalapú támogatás is elúszhat – írja a 7hatar.ro.

  • FIFA-ranglista: a magyarok „lenézik” a románokat

    Míg hónapokig „tandemben” mozgott a magyar és a román labdarúgó válogatott a FIFA-világranglistán, a legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott tabella szerint Egervári Sándor csapata lélektani fölénnyel várhatja a szeptemberi sorsdöntő román–magyar összecsapást.

  • Legforróbb reggelre ébredtek: Pécsen 25 Celsius fok volt hajnalban

    Csütörtökre virradóra a fővárosban és országosan is megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord. Pécsen hajnalban 25 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

  • Bűnbandák harcszínterévé vált Kolozsvár?

    Megszaporodtak az utóbbi időben Kolozsváron a súlyos sérülésekkel végződő utcai verekedések. Az Evenimentul zilei rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy az egymással rivalizáló alvilági szervezetek csapnak össze rendszeresen egymással.

  • Pénteken sorsolják ki BL-rájátszás mérkőzéseit

    Kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának mezőnye. A harmadik forduló szerdai visszavágói után kivívta a továbbjutást többek között a skót bajnok Celtic, a PSV, a Zenit és az Austria Wien is. A pénteki, romániai idő szerint 12.45-kor kezdődő sorsoláson érdekelt a Bukaresti Steaua is, amely a Dinamo Tbiliszi legyőzésével jutott tovább a második selejtezőkörből.

  • Szakosztályok szűnhetnek meg az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban

    A nyolcadik osztályt végzett diákok második újraosztását követően sem teltek be a helyek Arad megye egyetlen magyar tannyelvű középiskolájában, a Csiky Gergely Főgimnázium kilencedik osztályaiban – írta csütörtökön az aradihirek.ro portál.

  • Sokkal többet keresnek a férjüknél a román politikusfeleségek

    A legtöbb román vezető politikus feleségének jóval nagyobb a jövedelme a férjénél – állapította meg a ziare.com.

  • Az András-keresztnél megállni kötelező

    Több mint hétszáz büntetést róttak ki rendőrök hat megyében a vasúti átkelőknél balesetmegelőző akciójuk során, ez alkalommal 42 hajtási jogosítványt is felfüggesztettek, írta  Mediafax a közúti rendészet közleményére hivatkozva.

  • Berlusconit egyelőre nem fosztották meg szenátusi mentelmi jogától

    Szeptemberre halasztotta Silvio Berlusconi szenátusi mandátuma visszavonásának kérdését az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottsága, miután szerda esti ülésén úgy döntött, időt ad Berlusconinak a védekezéshez.

  • Kölcsönösen utálják egymást a japánok és a kínaiak

    A kínai és a japán lakosság körében az ellenséges érzületek egyértelmű forrása a Peking és Tokió közötti szigetvita. Tíz emberből kilenc mindkét országban ellenszenvvel viseltetik a másik nemzet iránt - derült ki egy csütörtökön ismertetett kínai-japán közös felmérésből.

     

  • A leromlott vasúti pálya miatt lassúak a vonatok

    Romániában a vasúti pálya gyatra állapota miatt a személyvonatok átlagsebessége óránként 43 kilométerre, a tehervonatoké átlagosan 21 kilométerre csökkent - jelentette ki Nicolae Micu, a vasúti infrastruktúrát fenntartó CFR SA vezérigazgatója egy szerdai bukaresti sajtótájékoztatón.