Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

21:04

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerda esti televíziós beszédében. A második világháború óta nem volt annyira fontos „a közös, szolidáris cselekvés", mint most – jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz. Mint mondta, Németország demokrácia, amelyet nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket. 

A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint szerda este 12 041 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2215 esettel több a dél körül regisztrált 9926-nál. A járványban 30 ember halt meg. (MTI)

20:14

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 713-ra nőtt. A gyógyultak száma egy nap alatt több mint ezerrel 4025-re nőtt. „A járvány elleni háborút a díványon maradva nyerjük meg!" – szólított fel otthon maradásra Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos. (MTI)

19:37

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) délutáni bejelentése szerint az előző 24 órában 32 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, valamennyien Angliában. Egy nap alatt 676-tal emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés. (MTI)

19:06
Törökország lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt

Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt – jelentette szerdán az NTV török hírtelevízió. A beszámoló szerint a teherforgalmat nem korlátozzák. Törökországnak három-három határátkelője van Bulgáriával és Görögországgal, utóbbiból az egyik kizárólag vasúti. Ankara a Törökország és Görögország között, az Égei-tengeren közlekedő kompjáratokat is leállíttatta. A hírtelevízió tudatta, hogy a  görög és a bolgár állampolgárok, valamint azon a harmadik országok állampolgárai, akik az utóbbi 14 napban Görögországban és Bulgáriában tartózkodtak, csütörtök 0 óra után már nem léphetnek be Törökországba. (MTI)

18:51

Lassan kezd újra beindulni az élet az új koronavírus-járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, ahonnan kedd éjfélig már csupán egyetlen újabb esetet jelentettek, a tartomány székhelyén, Vuhanban azonban még mindig terjed a kór. A tartomány túlnyomó részében csökkentették a készültségi fokozatot, miután Vuhanon kívül a vírus terjedését a hivatalos adatok szerint sikerült megfékezni. Jelenleg már csupán Vuhanban tartják fent a legmagasabb készültségi fokozatot. Kedd éjfélig a kínai egészségügyi hatóságok összesen 13 újabb fertőzöttről adtak számot az ország szárazföldi részéről. (MTI)

18:07

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán. A kormányfő a videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette. Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják – közölte a miniszterelnök. (MTI)

16:55

Idén nem rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált sem. A verseny szervezői, valamint az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szerdán jelentették be, hogy a rotterdami eseményt, ami május 12-től 16-ig tartott volna, a koronavírus-járvány miatt törlik. Rotterdamban 41 ország képviselője lépett volna színpadra, Magyarország nem küldött volna versenyzőt a dalversenyre. Romániát Roxen képviselte volna Alcohol You című dalával. (MTI)

15:10
Csehországban kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken

Csehországban csütörtöktől mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken - döntött szerdán a cseh kormány. "Éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Védőmaszkból általános hiány van az egész országban. Jan Hamácek belügyminiszter még szerda reggel is azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok használatát csak azután teszik kötelezővé, hogy vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány. Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot. "Amennyiben nem lesznek problémák a szállítással, hétfőtől kezdve minden héten egymillió arcmaszkot kapunk Vietnamból" - közölte Babis. (MTI)

14:44
Kamiontorlódások a cseh-lengyel és a cseh-szlovák határokon

Komoly gondokat okoz Csehországnak a Varsó és Pozsony által a lengyel és a szlovák határokon bevezett szigorú ellenőrzés: a lengyel és a szlovák közúti határátkelők csehországi oldalán szerdán délelőtt több tíz kilométeres sorok voltak, ami nagyon megnehezítette a személykocsik forgalmát, valamint a cseh kamionok visszatérését külföldről - mondta Lucie Konecná, a cseh idegenrendőrség szóvivője szerdán Prágában újságíróknak. A lengyel hatóságok hétfőtől kezdődően minden hozzájuk érkező személyautót és kamiont ellenőriznek, aminek következtében például Náchodnál a kamionsor hossza elérte az 50 kilométert, Harachovnál pedig a 30 kilométert.

Szlovákia lezárta a határokat és a közúti határátkelőkön csak bizonyos időnközökben, nagyobb csoportokban engedi be az országba a kamionokat. A Prága-Pozsony autópályán Breclavnál szerda délelőtt mintegy 35 kilométeres volt a várakozó kamionsor - jelentette a közszolgálati hírtelevízió. A személygépkocsikat a csehek a lehetőségek szerint más átkelőkre irányítják. (MTI)

14:33

Spanyolországban 13719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe 558-an haltak bele.  VI. Fülöp spanyol király késő este rendkívüli televíziós üzenetet intéz a nemzethez, amelyre eddig mindössze egyszer volt példa, 2017-ben az alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazást követően. (MTI)

14:09
Ukrajnában közzétették a koronavírus-imát

Az ukrán ortodox egyház szinódusa új imaszöveget hagyott jóvá a koronavírus-járvány idejére - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál, a járvány megfékezése érdekében hozott új intézkedéseket ismertetve. Az ukrán ortodox egyház felszólította a papságot és a híveket, hogy legyenek megértőek és tartsák be a korlátozó rendelkezéseket, s fogadják meg az egészségügyi hatóságok ajánlásait. Az országban eddig 14 koronavírussal fertőzött személyt találtak, közülük 10-et Csernyivci megyében. A két ukrajnai halálos áldozat egyike is az ottani megyei kórházban hunyt el.

A múlt csütörtöktől három hétre életbe léptetett országos karantén alatt szünetel a tanítás Ukrajnában. Az oktatási tárca közölte, hogy a középiskolai végzősök központi állami vizsgatesztjeire a felkészítő anyagok elérhetők több internetes oldalon, ezen kívül a youtube videomegosztó csatornán is számos oktatási anyagot hozzáférhetővé tettek. Azoknak, akiknek nincs internetkapcsolatuk, a parlamenti tévécsatorna közvetít hétköznap reggel és este, hétvégén pedig délelőtt oktatási műsorokat. Az ukrán parlament szerdától amúgy sem tart plenáris ülést a kihirdetett karantén végéig. (MTI)

14:08
Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

Szerbiában szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében, és elhalasztották az áprilisi választásokat is.  A szerb kormány által elrendelt éjszakai kijárási tilalom értelmében este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan jönnek. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. A tilalom megszegése bűnvádi feljelentést von maga után.

Az április 26-ra tervezett általános választásokat elhalasztották. A postahivatalok munkaidejét lerövidítették, a hivatali ügyintézés szinte teljesen leállt. Szerbiában szerda reggelig 83 fertőzöttet regisztráltak. (MTI)

14:06
Von der Leyen: a szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új koronavírus veszélyességét

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja - mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban. Ursula von der Leyen a Bild című lap hírportálján közvetített videóinterjúban kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió (EU) egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét.

Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének. Mint mondta, az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még "drasztikusnak és drákói szigorúságúnak" tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már "megértettük, hogy szükségesek". (MTI)

13:12

Egyre többen kritizálják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amely - hivatalos kommunikációja szerint - továbbra sem vette fontolóra a nyári, tokiói ötkarikás játékok elhalasztását a koronavírus-járvány miatt.  A NOB továbbra is elkötelezett amellett, hogy a terveknek megfelelően július 24. és augusztus 9. között rendezzék az ötkarikás játékokat. A szervezet szerdai nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzet kivételes, amely kivételes megoldásokat igényel. (MTI)

11:21

Elszalaszthatatlan lehetőséget nyújt a "konkrét gesztusok" felfedezésére az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) Ferenc pápa szerint, aki a La Repubblica című olasz napilapnak adott, szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy elsősorban a járvány megállításáért imádkozik ezekben a nehéz napokban.  Az egész világot bejárták a felvételek, amelyek a teljesen kihalt római belvárosban a templomba gyalogosan tartó pápát örökítették meg. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X