Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

10:24
Szerbia lezárta határátkelőhelyeit a személyforgalom előtt

Pénteken 8 órától Szerbia - állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronovírus-járvány miatt - közölte a rendőrség a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának pénteki közleménye szerint a teherforgalomban további korlátozást nem vezettek be. A teherforgalom átléptetése Röszke autópálya-, Tompa közúti, Kelebia vasúti és Szeged folyami határátkelőhelyeken továbbra is folyamatos marad. (MTI)

09:29
85-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Nyolcvanötre re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. A tájékoztatás szerint újabb magyar állampolgároknál és egy iráninál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A Magyarországon beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 85. Közülük 10 iráni, 1 brit, 1 kazah és 73 magyar állampolgár.

Kitértek arra is, hogy a járvány második szakaszához - a csoportos megbetegedések szakaszához - értünk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Kiemelték: Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. "Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért!" - hívták fel a figyelmet. (MTI)

08:29
Több mint 244 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 244 523-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 030, és 86 026 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 160 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. (MTI)
 

08:17
ENSZ-főtitkár: "csak annyira vagyunk erősek, mint a leggyengébb egészségügyi rendszer"

A világ hadban áll a SARS-CoV-2 koronavírussal - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videókonferencia útján tartott New Yorkban. Guterres haladéktalan és összehangolt fellépésre sürgette a világ vezetőit a globális járvánnyal szemben.

"Az országos szintű jelenlegi intézkedések nem veszik figyelembe a válság globális és összetett mivoltát" - emelte ki Guterres. "Példátlan helyzetbe kerültünk, ahol a rendes szabályok nem érvényesek többé" - mondta. Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: "csak annyira vagyunk erősek, mint a leggyengébb egészségügyi rendszer". Sürgette az országokat, hogy növeljék az egészségügyi kiadásokat és segítsenek a nemzetközi közösség azon tagjain, amelyek kevésbé tudtak felkészülni a járványra.

Világszerte több mint 230 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halottak száma meghaladja a 9300-at. (MTI)

08:14
Újra megnyitották a komáromi átkelőt a magyar és a szlovák állampolgárok számára

A szlovák és a magyar hatóságok újra megnyitották a komáromi határátkelőt a két ország állampolgárai számára, így nem kell mintegy száz kilométert kerülniük a térségben élőknek - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggeli Facebook-bejegyzésében.

 

A minisztérium tájékoztatása alapján Szijjártó Péter csütörtökön videokonferencián egyeztetett osztrák, cseh és szlovák hivatali kollégáival. A magyar fél ennek keretében kezdeményezte Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszternél a komáromi határátkelő újbóli megnyitását. Ezt követően a rendőrfőkapitányok még az esti órákban megállapodtak, így péntek reggel hat órától újra közlekedhetnek a kishatárforgalom szabályai szerint a magyarok és a szlovákok Komáromnál. (MTI)

08:02

Franciaországban a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 108-cal 372-re emelkedett, az előző napi szintén csaknem száz fős emelkedés után. A kórházban ápolt 4761 beteg közül több mint ezren vannak intenzív osztályokon - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

A Le Figaro című lap arról ír, hogy a francia nagyvárosok, elsősorban A lap beszámolója szerint  - a főként bevándorlók által lakott - Clichy-sous-Bois negyedben egy rPárizs egyes külső kerületeiben egyszerűen semmibe veszik a kijárási korlátozásokat. endőr életét vesztette abban a szóváltásban, amelynek előzményeként felszólított egy férfit, hogy menjen haza. 

07:22

Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát - rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója csütörtök este. Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének.

22:17

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a következő tizenkét hétben bizonyosra vehető a fordulat az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elleni harcban. Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: meggyőződése, hogy a meghirdetett intézkedésekkel "kiadjuk az útját ennek a vírusnak". (MTI)

22:02

Elhalasztják a cannes-i filmfesztivált a járvány miatt, jelentették be csütörtök este a szervezők. A május 12. és 23. közötti eredeti időpont helyett június vagy július végén rendezhetik meg Európa legrangosabb filmes seregszemléjét, amelyet eddig csak egyszer fújtak le: az 1968-as diáklázadások idején. (Variety)

21:30

Az Európai Bizottság kérésére a Netflix 25 százalékkal gyengébb minőségben közvetíti a tartalmait Európában, hogy az új koronavírus okozta járvány ideje alatt ne legyen fennakadás az internetes infrastruktúrában. Európa ugyanis otthonról dolgozik, tanul és szórakozik, ami jelentősen megterheli a hálózatot. (Reuters)

20:46
Egyre több német tartományban fenyeget kijárási tilalom

Egyre több német tartomány lakosságát fenyegeti kijárási tilalom, mert nem tartja be mindenki a hatóságok által elvárt fegyelmezettséggel a társas távolságtartás szabályát, amelyet a koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlanak a figyelmükbe – jelentették csütörtökön német hírportálok. Sokan még mindig nem szívlelték meg a hatóságok nyomatékos figyelmeztetését, miszerint a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy ne tudjon terjedni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), és ha ebben nem történik változás, nem lesz más választás, mint a kijárási tilalom - emelte ki Tobias Hans, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke.

A német sajtóban „korona party" elnevezéssel jelölt társas összejövetelek, házibulik, szabadtéri piknikek és rögtönzött csapatsport mérkőzések sokhelyütt adnak munkát a rendőröknek. A jellemzően fiatalok részvételével tartott, járványmentes időkben természetesnek és elfogadottnak számító találkozókat a legnagyobb szigorral feloszlatják. Az igazolt fertőzések és a halálesetek száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben emelkedik. A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint csütörtök este 14 563 fertőzést tartottak számon. Ez 2522 esettel több az egy nappal korábbi 12 041-nél. A vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma 30-ról 45-re emelkedett. (MTI)

20:31
Szerbia teljesen lezárja határait a bejövő személyi forgalom előtt

Péntek 8 órától Szerbia teljesen lezárja határait a bejövő személyi forgalom előtt – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban. A belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőtér csütörtök dél óta nem fogad és nem indít járatokat, míg a nisi repülőteret már korábban lezárták. A kormány döntése értelmében március 16. óta csak szerbiai állampolgárok léphettek be az országba, azok viszont, akik külföldről érkeztek 14-28 napos otthoni karantén alá kerülnek. Mostantól ők se léphetnek be az országba. A karantén szabályainak megszegői pénzbüntetéssel, de akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók. Csütörtök estig 103-ra növekedett az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban. (MTI)

20:17

Az elmúlt huszonnégy órában 427-tel 3405-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzötteké összesen 41 035-re nőtt. (MTI)

20:16

Kreativitásukat bizonyítják az olaszok az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt elrendelt mozgáskorlátozás megsértése közben is, amikor hatósági ellenőrzéskor a legkülönbözőbb okokkal magyarázzák utcán tartózkodásukat az olasz sajtóban csütörtökön megjelent beszámolók szerint. Totózni indultam – így indokolta utcán tartózkodását egy férfi, amikor a rendőrök megkérdezték tőle, miért sétál láthatóan ok nélkül. Fantáziadúsabb volt egy fiatalember válasza, miszerint a barátnője éppen akkor tette ki őt az utcára. Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazolt férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja, és javítani viszi. A hatályos rendelkezések szerint a kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, de komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtönt kockáztat a feleslegesen utcán tartózkodó. (MTI)

19:25
Görögországban szinte minden szállodát bezárnak

Átmenetileg szinte minden szállodát bezárnak Görögországban az új típusú koronavírus-járvány feltartóztatása végett – közölte az athéni turisztikai minisztérium csütörtökön. A kormány döntése értelmében a görög régiók székvárosaiban március 22-től várhatóan április végéig csak egy-egy, Athénban és Szalonikiben pedig három-három hotel működhet.

A hatóságok ugyanakkor nem adtak meg pontos dátumot, mikortól nyithatnak újra a szállodák a turizmustól függő országban. A legtöbb hotel számára a turisztikai szezon április végével indul. Görögországban eddig 418 fertőzöttet tartanak nyilván, hat ember elhunyt a kórban, nyolcan meggyógyultak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X