Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

09:02

Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják - jelentette be az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka a közösségi oldalán közzétett videóban. (MTI)

 

20:50

Bosznia-Hercegovinában meghalt szombaton az első koronavírusos beteg, Szerbiában szigorítanak a kijárási tilalmon, Szlovákiában újabb 41 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, az ukrán fővárosban hétfőtől csak egészségügyiek utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön. (MTI)

19:32

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legtöbbel, 793 fővel 4825-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szombat esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén hasonló mértékben 4821-gyel emelkedett, és elérte 42 681-et. (MTI)

18:59

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot. A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. (MTI)

18:27

Spanyolországban egy nap alatt majdnem ötezerrel nőtt a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és 324-gyel a halálos áldozatok száma - közölte szombaton a spanyol egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint jelenleg 24 926 fertőzöttet tartanak számon az egy nappal korábbi 19 980-hoz képest, s a betegségben eddig 1326-an vesztették életüket az előző napi 1002-es összesített adathoz képest. A betegségből 2125-en már felépültek. A legtöbb fertőzött továbbra is a fővárost is magában foglaló 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben van, ahol eddig csaknem kilencezer esetben igazolták a megbetegedést. (MTI)

12:17
WHO: Madagaszkáron és Zimbabwében is megjelent a kór

Egy nap leforgása alatt több mint 24 ezer embert fertőzött meg világszerte az új típusú koronavírus, és 1061-en haltak bele a kórba – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) péntek este közzétett legfrissebb napi tájékoztatójában. Újabb országokban jelent meg a betegség: Madagaszkáron és Zimbabwében. A fertőzöttek száma a világon már meghaladja a 234 ezret, az esetek mintegy felét Európában regisztrálták (104 ezret). A halálozások száma 9840-re nőtt, ezek közül 4899 Európában történt. Az elmúlt napon 816-an veszítették életüket a kontinensen a kór miatt, túlnyomó többségük Olaszországban hunyt el.

Közben újabb és újabb államokban bukkan fel a koronavírus, már Madagaszkáron és Zimbabwében is azonosították az első fertőzöttet. A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Madagaszkáron Andry Rajoelina elnök közölte tévébeszédben, hogy regisztrálták az első esetet a szigetországban. Egyben bejelentette az összes nemzetközi repülőjárat törlését, megakadályozandó az újabb megbetegedéseket. (MTI)

12:12

Újabb hét, külföldön tartózkodó román állampolgár halt meg koronavírus-fertőzésben, hat Olaszországban és egy Franciaországban – közölte szombaton a bukaresti külügyminisztérium.

11:35

A jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban meghalt az első beteg Izraelben az új koronavírustól - jelentette a helyi média szombaton. A nyolcvannyolc éves, egyéb, krónikus betegségekben is szenvedő férfi az egyik olyan jeruzsálemi idősotthon lakója volt, ahol egy vírussal fertőzött szociális munkás dolgozott. Egy héttel ezelőtt szállították súlyos légzési nehézségekkel kórházba a vesztegzár alá helyezett otthonból. (MTI)

11:19

Újabb magyar állampolgároknál és két külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 103-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - közölték szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon. A közlemény szerint a járvány második szakaszához - a csoportos megbetegedések szakaszához - ért, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus - tették hozzá. (MTI)

08:29

Megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet az olasz egészségügyi minisztérium péntek este kiadott országos érvényű rendelkezése, amely tovább szigorítja az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt korábban bevezetett mozgáskorlátozást. A rendelkezés leállítja a szabadban végzett bármilyen játékot vagy testmozgást. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra. (MTI)

08:20

Mike Pence amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal - jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este. Közleményében leszögezte, hogy sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával. Katie Miller nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban. (MTI)

22:07

A brit kormány elrendelte a vendéglátóhelyek bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Boris Johnson miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. (MTI)

21:31
Az ukrán kormány veszélyhelyzetet hirdetett Kijevben és két megyében

Az ukrán kormány pénteki rendkívüli ülésén veszélyhelyzetet hirdetett a fővárosban, Kijevben, továbbá Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk megyékben a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása végett – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet bevezetése egyelőre nem vonja maga után újabb korlátozások bevezetését, hanem – mint fogalmazott – „az erőfeszítések mozgósítása" a célja. Ukrajnában így már öt megyében van érvényben veszélyhelyzet, mivel korábban már bevezették Kijev, Zsitomir és Csernyivci megyékben is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A Közegészségügyi Központ péntek esti közlése szerint Ukrajnában 29-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe. (MTI)

21:24
Belgium lezárja határait

Belgium lezárja határait a koronavírus-járvány terjedésének lefékezése érdekében – jelentette be péntek este Pieter de Crem a belga ügyvivő kormány belügyminisztere. „A döntést a szomszédos országokkal, Franciaországgal, Németországgal, Hollandiával, Luxemburggal és az Egyesült Királysággal egyeztetve hoztuk meg – hangsúlyozta. Az áru és teherszállítás, valamint a belga állampolgárok hazatérése továbbra is megengedett. (MTI)

21:13

Négyre nőtt a koronavírussal-fertőzött elhunytak száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu oldal péntek este. Azt írták: egy 53 éves magyar férfi hunyt el, aki többszörös krónikus betegségben szenvedett. Ezzel négyre nőtt az elhunytak száma. Szintén pénteken hunyt el két másik beteg: egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Az oldal adatai szerint továbbra is 85 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X