Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

08:31

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 187-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal. A 187 főből 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár.

08:17

Franciaországban bezárnak a szabadtéri piacok, illetve szigorodik a sportolási célból engedélyezett kijárás, de nem lesz teljes karantén a koronavírus-járvány miatt - közölte hétfő este Edouard Philippe miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fertőzés terjedése megfékezésének érdekében március 17-én életbe lépett korlátozások "még néhány hétig" el fognak tartani. (MTI)

08:01

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus-járvány megfékezése végett - jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

 

07:34

Hamarosan megkezdődik az új típusú koronavírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban - mondta az amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este a Fehér Házban.

Donald Trump a járványellenes harc kormányzati munkacsoportjának szokásos napi sajtótájékoztatóján kifejtette: már létező gyógyszereket próbálnak tesztelni, hogy vajon együttes alkalmazásuk mennyiben alkalmas a betegség kezelésére. Mint mondta, az egyik ismert maláriaellenes gyógyszert kombinálják egy másik készítménnyel. Közölte azt is, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) több mint 13 millió darab orvosi maszkot oszt ki még ezen a héten.

07:20

Ismét megugrott a napi új koronavírusos esetek száma Kínában hétfőn, az új fertőzöttek többsége külföldről érkezett az országba.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság keddi közlése szerint előző nap éjfélig 78 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén. Az új esetek száma ezzel jelentősen megemelkedett az egy nappal korábban jelentett 39-ről. Az újonnan diagnosztizáltak közül 74 ember külföldről érkezett, míg négyen belföldön fertőződtek meg. A közép-kínai Vuhan városában, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett, hétfőn egy újabb esetet regisztráltak, miután öt napon keresztül nem számoltak be egyetlen újabb fertőzöttről sem.

21:01
Ukrajnában bezártak a vidéki repterek

 Az ukrán kormány rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy keddtől a Boriszpil repülőtér kivételével az ország minden légi kikötőjének működését leállítják. Ezen felül átmenetileg turisztikai céllal nem utazhatnak ukrán állampolgárok repülővel külföldre - közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

A nap folyamán az ország újabb három megyében, Donyeck, Cserkaszi és Ternopil megyékben vezetett be a kormány veszélyhelyzetet. Ukrajnában ezzel együtt már nyolc megyében és a fővárosban, Kijevben van érvényben veszélyhelyzet.
 

21:00
Meghosszabbította a vesztegzárat a cseh kormány

Meghosszabbította egy héttel a cseh kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt, kedd reggel lejáró kilencnapos országos vesztegzárat - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter a kormány hétfői ülése után.

A cseh kormány korábbi döntése alapján az országos vesztegzár március 16-a és 24-e közötti időszakra volt kihirdetve. Az intézkedést egyelőre április 1-jéig hosszabbították meg. Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy április elsejéig érvényben minden más, a koronajárvány terjedésének megfékezésére eddig bevezetett intézekedés is.

Csehországban meghatározatlan időre szünetel az iskolai oktatás, március 12-től harmincnapos szükségállapot van érvényben, zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és néhány más üzlet képez, s egy hete a határok is le vannak zárva. A kormány emellett jelentősen korlátozta az állampolgárok szabad mozgását. Rendeletei értelmében az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

19:38
Rendkívül fontos változás jöhet a határátkelőknél

Az Európai Unió tagországainak lehetővé kell tenniük, hogy az árufuvarozók 15 percen belül átléphessék a határokat, hogy biztosítható legyen az alapvető áruk, valamint az orvosi felszerelések és egészségügyi eszközök áramlása a koronavírus-járvány elleni harc sikere érdekében - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közétett videoüzenetében hétfőn.

 

16:58

Öt napot adott hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a távközlési minisztériumnak egy olyan rendszer kialakítására, amely lehetővé teszi a koronavírus-fertőzött személyek nyomon követését.

A mobilszolgáltatók geolokációs adataira épülő új rendszer felhasználóit értesítik majd, ha fertőzött személlyel léptek kontaktusba és emiatt karanténba kell vonulniuk. Ugyanez az információ eljut a járvány elleni harcot koordináló regionális központokba is.

16:56

A 61 éves Madonna fürdőkádjában ülve, teljesen meztelenül és smink nélkül, a csapba kapaszkodva elmélkedett a jelenleg az egész világot sújtó koronavírusról.

16:28
Több működő üzem dolgozói sztrájkolnak Olaszországban

Több vállalatnál és gyárban spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek, és az új típusú koronavírus-fertőzés legutolsó óvintézkedései értelmében egységeiknek nem kellene működniük. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg.

Elsőként a Leonardo kutatóközpont dolgozói szüntették be a munkát. A harmadik legnagyobb európai védelmi vállalat munkatársai szerint feladataik nem számítanak létfontosságúaknak.

15:11

Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma - ismertette az adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban. A járványügyi szakember elmondta: az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest.

14:36
Világszerte 218 magyar állampolgár van karanténban

Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el. 

14:31
Megérkezett Budapestre az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Kipakolják hétfő reggel a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védőruhából harmincezret, orvosi védőmaszkból nyolcvankétezret hozott. 

14:28

A koronavírus-járványban 76 éves korában szombat este elhunyt Lorenzo Sanz, a Real Madrid korábbi elnöke – jelentette be családja.

Sanzot kedden magas lázzal, súlyos állapotban szállították kórházba, és a teszt igazolta, hogy koronavírussal fertőzött.












EZT OLVASTA MÁR?

X