Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

13:51
Lengyelországban nőtt a fertőzöttek száma

Lengyelországban hétfő reggelig 649 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 102-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig hét ember halt bele a betegségbe. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter szerint egyelőre nincs szükség egyes lengyelországi régiók vesztegzár alá helyezésére, a megbetegedések ugyanis egyenlő mértékben lépnek fel országszerte. Értékelése szerint a megbetegedések száma jelentősen fog nőni, e hét végéig több ezer megbetegedésre lehet számítani Lengyelországban. Piotr Müller kormányszóvivő hétfőn a közszolgálati rádiónak elmondta: ezen a héten döntések várhatók a járvány kapcsán már elrendelt (mozgás)korlátozások módosítását, meghosszabbítását illetően. (MTI)

13:19

Hogy lehetséges, hogy az átfogó utazási korlátozások ellenére az először Kínában jelentkező új koronavírus elterjedt az egész világon? A New York Times a rendelkezésre álló adatok alapján látványos és közérthető infografikában mutatja, hogy ez miért nem volt elég. Az első, hivatalosan bizonyított fertőzések a kínai Vuhan városában, egy tengerigyümölcs-piacon jelentkeztek. Vuhan 11 milliós nagyváros, nem mellékesen pedig áruszállító-csomópont. A gyors országos terjedéshez hozzájárult az is, hogy a kínai hatóságok december 31-ig halogatták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értesítését, és a vészhelyzet kihirdetését, így Vuhanból milliók utaztak haza a szülővárosukba a közeledő kínai újév miatt.

11:06

A Miatyánk-imádság közös elmondására szólította fel a világ keresztényeit az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) teremtette helyzetben, időpontként március 25-én déli 12 órát jelölve meg Ferenc pápa a vasárnap délben interneten sugárzott beszédében. Ferenc pápa azt kezdeményezte, a keresztények közösen könyörögjenek az Úrhoz egyszerre és egy időpontban mondva el a Miatyánk-imádságot: március 25-én déli 12 órakor. Az egyház ezen a napon ünnepli a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, amelyen az Úr születésének hírül adására emlékeznek. Ferenc pápa hozzátette, hogy március 27-én este hat órakor ő a Szent Péter-bazilika bejárata előtt, a bazilikához vezető lépcsősor tetején mond imát. Hangsúlyozta, a lezárt Szent Péter tér teljesen üres lesz, de imájához lélekben mindenki csatlakozhat a kommunikációs eszközökön keresztül. (MTI)

10:17

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt hétfő reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. (MTI)

09:58

Kanada az első ország, amelyik eldöntötte, hogy távol marad az olimpiától, amennyiben azt az eredeti tervek szerint megtartják Tokióban július 24. és augusztus 9. között. „Miközben elismerjük, mennyire összetett dolog a halasztás, semmi sem fontosabb, mint a világ és a sportolóink egészsége és biztonsága. Ez nem csak az atlétáink egészségéről szól. Ez a közegészségről szól” - áll a két kanadai olimpiai bizottság közös közleményében. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szintén vasárnap jelentette be, hogy egyelőre nincs napirenden az olimpiai játékok halasztása, de négy héten belül döntenek a kérdésben. (AFP)

08:39

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében - jelentette be Angela Merkel sajtótájékoztatón vasárnap Berlinben.

A kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él. Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni. Azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között - mondta Angela Merkel.

08:38

Hétfő reggelre hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertőzötteké. A koronavirus.gov.hu azt írta, hogy egy újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el, és újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). (MTI)

08:25

Harvey Weinstein nemrég szexuális bűncselekmények miatt börtönbe került volt hollywoodi producernél is azonosították a koronavírusos fertőzést, írja a BBC. A szexuális erőszak és zaklatás vádjával 23 év börtönre ítélt Weinsteint a New York államban, Buffalo közelében található Wende börtönben őrzik. A volt producert a New Yorkban található Rikers Island börtönből szállították át ide, ahol szívproblémákkal és mellfájdalommal kezelték.

07:19

Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel, és immáron az utóbbi is katasztrófa sújtotta területnek számít - jelentette be Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az amerikai elnök arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére.

21:00

Házi karanténba vonul Angela Merkel német kancellár, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál - közölte vasárnap a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkelt vasárnapi sajtótájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával. (MTI)

20:50

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma - közölte vasárnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3957 új beteget tartanak számon. (MTI)

19:52

A fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet is hozzájárulhat az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) rendkívüli halálozási arányához Olaszországban a Corriere della Sera napilap vasárnapi cikke szerint. (MTI)

18:58

Placido Domingo vasárnap tette közzé Facebook-oldalán, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje, ezért karanténban van családjával. A világhírű operaénekes azt írja: jelenleg jól van, de korábban láz és köhögés jelentkezett nála, emiatt döntöttek a teszt elvégzése mellett. (hvg.hu)

17:53

Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28 500-zat - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a fertőzöttek 12 százaléka, 3475 beteg egészségügyi dolgozó. (MTI)

09:50

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 307 278-ra nőtt vasárnap reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 049, 92 373 ember meggyógyult. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X