Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

21:15

A koronavírus-járvány terjedése miatt szükségessé vált újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be kedden Igor Matovic új szlovák miniszterelnök, köztük vészhelyzet kihirdetését a szociális intézményekben. A szombaton hivatalba lépett Matovic közölte, hogy további mintegy negyven intézkedésről döntött a kormány. Így például kötelezővé válik a védőmaszk viselete közterületeken és a bevásárlóközpontokban, más forgalmas helyeken pedig mérni fogják az ott lévők hőmérsékletét. (MTI)

20:32

A korábbi csökkenés után ismét 743-mal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 6 820-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt országosan tovább csökkent, de így is 3 612 új beteget regisztráltak. (MTI)

17:21

Norvégiában február vége óta csaknem ötszörösére emelkedett a munkanélküliség, a ráta 80 éves csúcsra ugrott, miután a cégek sorban zárnak be és bocsátják el dolgozóikat a koronavírus hatására. A norvég munkaügyi hivatal kedden azt közölte, hogy jelenleg a munkanélküliségi arány 10,9 százalék, ami közel duplája az egy héttel ezelőtti 5,3 százaléknak és csaknem ötszöröse a február végi 2,3 százaléknak. (MTI)

17:19

A Ryanair nem közölte, hogy meddig marad életben ez a rendelkezés, jelenlegi számításaik szerint sem áprilisban, sem májusban nem indulhatnak újra a járatok. Addig a cég felajánlotta a flottát az európai kormányoknak, így a gépeiket a külföldön rekedt emberek hazaszállítására is használhatják. (MTI)

17:04

Továbbra is kritikusnak tartja az egészségügyi helyzetet az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) jelenlegi olaszországi epicentrumaként ismert Bergamo polgármestere, Giorgio Gori, aki a legújabb fejleményekről közösségi oldalán számolt be a külföldi sajtónak, köztük az MTI-nek kedden. Gori szerint annak ellenére is kritikus maradt a helyzet, hogy az utóbbi két napban – egy hónapja először – enyhén mérséklődött a diagnosztizált fertőzöttek és a halottak számának emelkedése. „Óvatos akarok lenni, nem hiszek a csodában, de reménykedem" – jelentette ki hangsúlyozva. (MTI)

16:06

Spanyolországban több mint ötszázan veszítették életüket az elmúlt egy nap során koronavírus-fertőzés következtében – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján kedden. Az első megbetegedést még január végén jelentették a dél-európai országból, ahol az elmúlt néhány hétben jelentősen felgyorsult a betegség terjedése.

A hivatalos adatok szerint az eddig regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 6500-zal emelkedett, és már meghaladta a 39 ezret. Közülük 22 ezer ember került kórházba, több mint 2600 beteget intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok száma 2686, míg a gyógyult pácienseké 3794. A fertőzöttek között 5400 egészségügyi dolgozó van. Fernando Simón elismerte, hogy helyenként a védőfelszerelések utánpótlásának hiánya is hozzájárulhatott a szakszemélyzet megbetegedéséhez. (MTI)

15:09

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát. (MTI)

14:51
Kilencre nőtt a járvány miatt elhunytak száma Magyarországon

Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon kedden délelőtt a koronavirus.gov.hu oldalon található számláló szerint. A honlap adatai alapján jelenleg 187 beazonosított fertőzött van az országban, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár. (MTI)

14:11

Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében. A kezelésre átvett olaszországi betegek kedd hajnalban érkeztek meg.

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök előző napi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak az olasz kormány kérésének tesznek eleget, hanem értékes tapasztalatokat szereznek a Covid-19 betegség kezelésében. A napokban a járványban ugyancsak erősen sújtott Franciaországgal határos Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány kormánya felajánlotta a francia partnereknek, hogy átvesznek súlyos állapotban lévő pácienseket. (MTI)

12:43
Ukrajna újabb megyében vezette be a veszélyhelyzetet

Ukrajnában egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg – közölte az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata. A helyi önkormányzat egy egészségügyi központra hivatkozva közölte, hogy igazolták a koronavírus-fertőzöttségét egy munkácsi nőnek – aki így az első Kárpátalja megyei fertőzött –, de ezt az egészségügyi tárca még nem erősítette meg. Eddig három parlamenti képviselő fertőződött meg SARS-CoV-2 vírussal. Lviv megye vezetése is veszélyhelyzetet vezetett be a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében keddtől. Ezt megelőzően a kijevi kormány nyolc másik megyében és a fővárosban vezetett be veszélyhelyzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben május-júliusra halasztotta az idei tavaszi sorozást a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Az államfő hétfő esti videoüzenetében felszólította az összes vallási felekezet vezetőit, hogy résztvevők nélkül, online tartsanak szertartásokat. Az államfő szavai szerint most az embereknek szükségük van hitre, de legalább annyira szükségük van biztonságra is. Egy kormánypárti képviselő, Olekszandr Truhin az Obozrevatyel ukrán hírportálnak kedden adott nyilatkozatában közölte, hogy a héten várhatóan összeül a parlament, és határoz arról, bevezetik-e a rendkívüli állapotot az országban. Előző este viszont Denisz Smihal miniszterelnök az ICTV televízió műsorában azt mondta, hogy egyelőre nem látja szükségét a rendkívüli állapot bevezetésének. Illja Jemec egészségügyi miniszter ugyanakkor a rendkívüli állapot bevezetésének megszavazására szólította fel a képviselőket.

12:30
Oroszországban meghalt a második beteg

Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19 betegséget. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. Múlt héten egy másik fertőzött asszony vérrögleválás következtében halt meg. A hétfői orosz hivatalos adatok 438 fertőzöttről szóltak. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet kedden közölte, hogy koronavírus-fertőzés gyanújával az országban 93 677 embert tartanak megfigyelés alatt, amelynek eddig összesen 149 754 embert vetettek alá. Oroszországban eddig csaknem 186 ezer laboratóriumi szűrést végeztek el. (MTI)

12:14
Szlovákiában és Lengyelországban is emelkedett a fertőzések száma

Szlovákiában hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek.

Lengyelországban hétfő reggelig 766 Covid-19 fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 117-tel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Ez az adat nem mutat lényeges különbséget az előző napokhoz képest. Eddig kilenc ember halt bele a betegségbe. A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre. (MTI)

11:37

Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után, s a járványügyi bizottság megalakításával megkezdte működését a március elején megválasztott új törvényhozás – jelentette kedden a helyi média. A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett, s közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak az egészségügyi minisztérium jelentése szerint. Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott, és végül a kormány hétórás, videóbeszélgetésen zajló vitája után kompromisszum született. A döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek. (MTI)

09:38

Elérte a 381 499-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre, miközben a halálesetek száma 16 557, a gyógyultaké pedig 101 794 lett – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 168 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. 

09:07

Negatív Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót - közölte hétfőn Berlinben a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert elmondta, hogy a következő napokban további teszteket is végeznek majd. A kormányfő vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X